Te simți plictisit când mergi să iei prânzul pentru că ai impresia că mănânci același lucru? Nu te resemna cu variantele de la fast food și nici nu te gândi că va trebui să alegi mereu o salată. Ai la dispoziție multe alte opțiuni din jurul lumii pentru a savura arome și texturi delicioase.
Iată ce poți servi la prânz, inspirat de alimentația din alte țări:
1. Supa învinge umiditatea în Singapore
În Singapore se servește supă la masa de prânz tot timpul anului, în special cea preparată din pește, la care se adaugă pătrunjel și ceapă. Fiecare porție de supă este savurată cu ardei iute și are un preț foarte scăzut. „Supa tradițională din Singapore conține o bază formată din tăieței de orez și puțin lapte, la care se adaugă pește, tofu sub formă de cuburi, pătrunjel, ceapă și roșii fierte”, explică dr.
Felicia Lim, nutriționist.
2. Peștele proaspăt este favoritul tuturor în Mexic
Preparatul tradițional pentru masa de prânz se numește ceviche în Mexic și poate fi o alegere sănătoasă. „Este o rețetă tradițională care cuprinde pește proaspăt, creveți, legume tăiate mărunt, avocado, mărar și lime. Se găsește în orice restaurant mexican și nu trebuie să ratezi o porție”, spune dr. Sharon Schweitzer, nutriționist.
3. Paella este ideală pentru un prânz consistent în Spania
„Masa de prânz este cea mai consistentă pentru spanioli, dar poți alege ceva benefic pentru organism. Paella este un preparat cu tradiție care conține orez, stridii, creveți, carne de pui, scoici, pește și legume. Are multe proteine și un gust senzațional. De obicei paella se servește alături de alte feluri de mâncare cum ar fi salatele sau pâinea proaspătă.
Dacă vrei să cunoști mai bine aromele din Spania savurează încet o porție de paella apoi dormi de după-amiază sau fă o plimbare relaxantă”, recomandă dr. Schweitzer.
4. Salatele răcoritoare în Croația
Poate credeai că mesele sunt foarte îmbelșugate în Croația, dar locuitorii din această zonă au multe trucuri pentru a slăbi și le aplică adesea la masa de prânz. „În general se consumă mult pește, supe și salate, iar la prânz salatele sunt opțiunea preferată de majoritatea persoanelor. Sunt preparate din felii de roșie, castravete și rondele de ceapă, plus ulei de măsline și oțet”, explică dr. Nenad Ćuk, nutriționist.
5. Spätzle și zeamă de varză acră în Germania
În Germania masa de prânz este creată de obicei folosindu-se spätzle ca ingredient central. Este vorba despre tăieței obținuți din făină de spelta, care sunt serviți cu linte, usturoi și oțet.
„Această variantă benefică pentru ora prânzului este savurată alături de o salată de sezon, cu un topping din felii de morcov, plus un pahar de zeamă de varză acră”, spune dr. Schweitzer.
6. Qīng zhēng yú și Zǐcài jī dàn tāng în China
„Poate fi tentant să optezi pentru găluști sau alte preparate hipercalorice, dar în bucătăria chinezească există și variante sănătoase. Qīng zhēng yú este un preparat pe bază de pește fiert la abur, care se servește alături de o porție de legume. Poți încerca și Zǐcài jī dàn tāng, o supă din alge marine și ouă”, potrivit dr. Schweitzer.
7. Salată Caesar cu pui sau pește în Italia
Deși Italia este renumită pentru paste și tiramisu, nu este doar posibil să mănânci light, ci poți găsi rapid variante foarte gustoase cu puține calorii. „Dietele de tip mediteranean cuprind legume, proteine și grăsimi benefice.
Comandă salată Caesar cu somon sau macrou la grătar. Poți combina această salată și cu o friptură slabă de pui. Evită calamarul prăjit, optează pentru pizza fără brânză și alege un espresso în loc de vin roșu”, te sfătuiește dr. Schweitzer.