6 seminţe cu puteri miraculoase. Descoperă ce beneficii au!

Datorită conţinutului bogat în grăsimi bune, seminţele de dovleac ajută la scăderea nivelului de colesterol rău.

Seminţele au o multitudine de nutrienţi care aduc numai beneficii organismului. Seminţele de susan, floarea-soarelui, cânepă, in, chia sau doveac sunt câteva dintre varietăţile pe care ar fi bine să le incluzi în alimentaţia ta pentru un plus de nutrienţi valoroşi.

 

1. Seminţele de cânepă înlocuiesc proteinele de origine animală


Conţin 30% proteine, din care 65% o reprezintă edestina, o proteină uşor de digerat, astfel că înlocuiesc cu succes proteinele de origine animală. De asemenea, abundă în acizi graşi esenţiali omega 3 şi omega 6, calciu, fier, magneziu şi vitamina E. Le găseşti în magazinele naturiste.

Cum să le foloeşti: smoothie-uri, pateuri vegetale, salate.

 

 

2. Seminţele de in sunt anticancerigene


Seminţele de in sunt pline de vitamina E, betacaroten, acizi graşi esenţiali, proteine şi fibre. De aceea, este recomandat să le consumi zilnic.
Alege seminţele mărunţite, deoarece cele întregi nu sunt digerate de către organism. Iată cinci dintre cele mai importante motive oferite de nutriţionistul Gillian McKeith pentru care ar trebui să consumi seminţe de in zilnic.

  • Ajută la reglarea greutăţii corporale, prevenind constipaţia
  • Lubrifiază colonul, ajutând la prevenirea cancerului de colon şi sân
  • Reduc colesterolul, ferind inima de boli
  • Îmbunătăţesc tonusul pielii, oferindu-i un aspect mai sănătos
  • Datorită conţinutul bogat în lignani şi iziflavonoide, seminţele de in au proprietăţi anticancerigene.

Presară seminţe de in pisate peste toate mâncărurile pe care le consumi sau ia dimineaţa o linguriţă cu un pahar de apă călduţă.




3. Seminţele de chia ajută la digestie


Seminţele de chia au un conţinut bogat în fibre, acizi graşi omega-3 (scad colesterolul rău), proteine, vitamine (A, B, E, D), antioxidanţi şi minerale (calciu, fosfor, potasiu, sulf, fier, iod, cupru, zinc, sodiu, magneziu, mangan). Ajută la digestie, fatorită conţinutului bogat în fibre.

Cum să le foloeşti: smoothie-uri, pateuri vegetale, salate.



4. Seminţele de floarea-soarelui sunt energizante


Extrem de bogate în vitaminele E, D, B1, B3, B5, B6, acid folic, în minerale, precum magneziu, seleniu, mangan, fier, cupru, calciu şi fosfor, în fitosteroli (care reduc nivelul de colesterol în sânge), în fibre, proteine şi grăsimi sănătoase, seminţele de floarea-soarelului reprezintă o adevărată sursă de sănătate şi un excelent energizant.

Cum să le foloeşti: smoothie-uri, pateuri vegetale, salate, unt din seminţe şi arahide.



5. Seminţele de susan sunt renumite pentru conţinutul de calciu


Au un conţinut foarte mare de calciu şi grăsimi bune. Potrivit unui medic nutriţionist celebru în Marea Britanie, Gillian McKeith, 25 de grame de seminţe de susan conţin aproape 1000 miligrame de calciu.
Pe lângă calciu, seminţele de susan sunt o sursă importantă de proteine, fier, magneziu, cupru, zinc, potasiu, vitamina A, E şi complexul B.

Cum să le foloeşti: smoothie-uri, pateuri vegetale, salate, lapte vegetal, pastă (tahina).



6. Seminţele de dovleac scad colesterolul


Datorită conţinutului bogat în grăsimi bune, seminţele de dovleac ajută la scăderea nivelului de colesterol rău. De asemenea, conţin foarte mult fier care înlătură oboseala şi te ajută să fii plină de energie. Un alt motiv pentru care ar fi bine să le introduci în alimentaţia ta este acela că alungă paraziţii intestinali.