Dacă vrei să gătești o cantitate mai mare de mâncare, gândește-te dacă merită consumul de energie: nu doar a cuptorului, ci și a ta. Este o logică asemănătoare cu aceea când decizi să „sari” peste o petrecere pentru câteva momente de răsfăț acasă. Trebuie să te gândești cât de mult reziști la efort și cum să îl distribui astfel încât să nu te epuizezi. Dacă ți-e mereu poftă de ceva nou și nu vrei să te plictisești având același lucru la cină, nu are sens să stai în bucătărie toată duminica pentru a prepara suficientă mâncare pentru săptămâna care începe.
În loc să gătești 5 mese într-o singură zi, mai bine te ocupi de ele treptat și schimbi ingredientele pe măsură ce descoperi noi rețete.
Nu cantitatea este secretul eliminării stresului, ci o listă de cumpărături inteligentă, evitarea rețetelor complicate care necesită ore întregi de pregătiri și, nu în ultimul rând, inventivitatea.
Încearcă aceste secrete culinare pentru a economisi timp în bucătărie:
1. Folosește cuptorul pentru mai multe lucruri simultan
De exemplu, dacă faci friptură de pui cu sos, poți pune în cuptor și o tavă cu varză de Bruxelles stropită cu ulei de măsline, care se va rumeni în același timp.
2. Ține la îndemână tofu și tonul în conservă
Se potrivesc de minune la salate și dau o savoare aparte. Nu-ți va lua decât 5 minute să amesteci cubulețe de tofu cu legume proaspete, oțet balsamic și condimentele tale preferate.
De asemenea, tonul adaugă consistență și puține calorii oricărei salate.
3. Gândește-te la cel puțin două feluri în care poți folosi ceea ce gătești
De exemplu, dacă pregătești pulpe de pui la grătar le poți consuma la cină cu o salată de crudități, iar mâine le poți lua la serviciu, cu legume la grătar. Dacă faci mere coapte le poți savura la desert în ziua respectivă, iar a doua zi pot deveni o gustare delicioasă, combinate cu 10-15 migdale crude și o lingură de semințe de floarea soarelui.
Somonul la grătar poate fi consumat la prânz cu un cartof copt stropit cu ulei de măsline și rozmarin, iar în ziua următoare îl poți savura cu o salată de ardei gras și roșii. Combinațiile depind doar de tine. Important este să încerci să incluzi cât mai multe proteine pentru a avea mese consistente, care favorizează meținerea greutății ideale.
4. Folosește apa clocotită pentru mai multe lucruri
Dacă vrei să faci paste cu legume, poți folosi aceeași apă clocotită atât pentru legume, cât și pentru paste. Vei economisi timp pentru că nu va trebui să aștepți de două ori până fierbe apa.
Spanacul adaugă o aromă deosebită apei, iar pastele vor avea un gust mai bun după ce le opărești.
5. Spală imediat legumele cu frunze verzi
Unul dintre cele mai importante secrete culinare este să păstrezi intactă savoarea legumelor cu frunze verzi. Dacă le cumperi și apoi uiți de ele câteva ore se vor ofili și nu vor mai fi utile pentru prepararea unor rețete gustoase.
Cel mai bine este să le speli imediat și să le pui la friger sau în congelator. De-a lungul săptămânii poți adăuga frunze de salată sau spanac crud la sandvișuri, în loc de maioneză sau alte sosuri grase. De asemenea, dacă te simți obosită seara când vii de la serviciu, o salată cu frunze de spanac, ulei de măsline, cuburi de brânză, măsline verzi, oțet balsamic și o linguriță de miere îți va aduce rapid un plus de energie.
6. Caramelizează ceapa care ți-a rămas
Dacă ți-a rămas ceapă în plus după ce ai pregătit masa de duminică ai putea să o caramelizezi pentru a putea să o adaugi la preparatele din timpul săptămânii. O poți păstra în frigider timp de 4-5 zile. Vei avea nevoie de răbdare pentru că durează 30-40 de minute și trebuie să amesteci des, însă te vei bucura toată săptămâna de gustul bun al omletelor, salatelor și pâinii prăjite.