6 motive pentru care e indicat să mănânci puţin la cină

Cei mai mulţi nutriţionişti recomandă micul dejun drept cea mai importantă masă a zilei, alături de o cină uşoară. Este acest sfat potrivit pentru toată lumea? Află 6 motive pentru care e indicat sa mănânci puţin la cină sau descoperă dacă stilul tău de viaţă poate face excepţie de la această recomandare.
Cei mai mulţi nutriţionişti recomandă micul dejun drept cea mai importantă masă a zilei, alături de o cină uşoară. Este acest sfat potrivit pentru toată lumea? Află 6 motive pentru care e indicat sa mănânci puţin la cină sau descoperă dacă stilul tău de viaţă poate face excepţie de la această recomandare.

O cină mare îţi poate stimula pofta de mâncare

Dacă mănânci o cină mare cu mai multe ore înainte de culcare, vei descoperi că mai ai nevoie de o gustare nocturnă. Nivelul glucozei din sânge creşte rapid după o masă mare, iar pancreasul produce insulină pentru asimilarea ei. Cu cât nivelul glicemiei creşte mai repede, cu atât pancreasul poate produce mai multă insulină, de cele mai multe ori prea multă.
Odată cu scăderea bruscă a glicemiei, te apucă foamea din nou.

Ai o digestie mai bună

Când mănânci o cină mare la scurt timp înainte de culcare, ai scăpat de problema scăderii glicemiei, dar corpul tău poate suferi. Somnul este o perioadă de repaos pentru întregul corp, iar dacă digestia nu s-a terminat după masă înainte de somn, acest proces poate fi încetinit, lucru ce duce la asimilarea mai slabă a grăsimilor.

Poţi slăbi mai repede

Dacă ţi-ai propus să slăbeşti, o cină uşoară este unul dintre obiceiurile cele mai bune în afara unui regim strict. Cu digestia încetinită în timpul somnului, alimentele consumate la cină nu mai sunt transformate în energie, ci direct în depozite de grăsime.
O cină mică nu este însă utilă fără un mic dejun care te energizează. Mănâncă în porţii mici mai des de-a lungul zilei şi vei avea o poftă de mâncare mai mică la cină.

Dormi mai bine

Nivelul ridicat al glicemiei după o cină copioasă înainte de culcare îţi poate afecta în mod semnificativ somnul. În timp ce sistemul digestiv lucrează mai încet, somnul poate deveni agitat şi nu vrei asta. Studiile de specialitate au arătat că nivelul stresului depinde în mod direct de durata şi calitatea somnului. Fără odihna suficientă şi acumulând stres de-a lungul zilei, riscul de a mânca nesănătos seara este mult mai mare.

Îţi păstrezi metabolismul activ

Dacă o cină uşoară este ultima masă a zilei după mai multe gustări şi un mic dejun copios, metabolismul este mai activ şi astfel te simţi mai bine, ai mai multă energie, iar grăsimile sunt arse mai uşor.

Recomandarea pentru o cină uşoară este bazată pe stilul de viaţă al celor mai mulţi oameni, care devin mai puţin activi seara din punct de vedere fizic.
Caloriile de la cină pot astfel constitui un adaos peste necesarul zilnic, cauză pentru îngrăşare.

Excepţia de la regulă sunt cei care sunt foarte activi seara, fac mişcare sau consumă suficiente calorii cu o partidă de sex solicitantă. Dacă faci curăţenie în casă în mod activ, mergi la sală sau ai un program propriu de exerciţii fizice seara, cina poate fi mai mare şi uneori poate fi chiar urmată de o gustare mică şi sănătoasă, înainte de culcare.

Cina uşoară contribuie la menţinerea greutăţii

Pentru cele mai multe femei care nu vor să slăbească, dar nici să ia în greutate, şi nu sunt foarte active seara, o cina uşoară contribuie la menţinerea greutăţii.
Asigură-te însă că-i laşi destul timp corpului tău să digere mâncarea înainte de culcare. Consumul de carne nu este recomandat la mai puţin de 3 ore înainte de culcare, dar o masă mai uşoară poate fi mâncată şi mai târziu.