5 situații în care balonarea nu reprezintă un motiv de îngrijorare

Balonarea nu este cauzată numai de mesele copioase sau de un exces de legume și fructe, ci există și alte situații în care poate fi efectul secundar al contextului în care te afli. Descoperă când se poate manifesta, fără să constituie un motiv de îngrijorare.
Bineînțeles că te deranjează să nu poți încheia fermoarul de la jeanși sau să nu ai cum să probezi o rochie care îți place foarte mult, dar balonarea poate apărea ca o consecință a unor situații care nu îți dau neapărat de bănuit. 

 
Iată când poate apărea balonarea, chiar dacă nu ți se pare o consecință evidentă:

 
1. Nu îți respecți programul de exerciții fizice

Poate că ultimul lucru la care te gândești într-o zi în care ai abdomenul umflat este să-ți legi adidașii, să încerci să încapi în hainele pentru sport și să începi să faci mișcare. Cu toate acestea, activitatea fizică stimulează tractul digestiv, ceea ce înseamnă că alimentele vor fi prelucrate mai rapid și se vor produce mai puține bule de gaze pe parcurs.
În cadrul unui studiu realizat în Germania s-a constatat că persoanele care fac o plimbare de 20 de minute în fiecare dimineață digeră mai bine alimentele consumate. Dacă în ultima vreme ai amânat tot timpul exercițiile fizice, să știi că zilele în care preferi să fii sedentar vor conduce în cele din urmă la o balonare accentuată, care va necesita tot mișcare pentru a-ți îmbunătăți aspectul.

 
2. Ai un termen limită foarte important la serviciu

„În momentele în care ești stresat ritmul bătăilor inimii va crește, iar organismul va orienta circulația sângelui spre alte organe, încetinind digestia. În plus, atunci când ești îngrijorat ai tendința să înghiți mai mult aer. Pentru a te simți mai bine este indicat să-ți schimbi felul în care respiri și să expiri de două ori mai des decât inspiri.
În acest mod vei reduce starea de agitație și, pe măsură ce devii mai calm, circulația sângelui va reveni la normal și digestia se va reechilibra”
, spune dr. Ed Levine, gastroenterolog.

 
3. Ești în vacanță

Aproximativ 50% dintre persoanele care sunt în vacanță au probleme din cauza constipației. „Ia măsuri pentru a preveni constipația respectând aceeași oră de culcare, precum și intervalele pentru mesele principale și gustări. Modificările intervenite în ritmul circadian al organismului vor afecta hormonii care reglează apetitul și asigură eliminarea toxinelor din organism”, explică dr. Levine.

 
4. Alegi tot timpul smoothie-urile de fructe

Dulci, răcoritoare și hidratante, smoothie-urile sunt totuși o cauză majoră a balonării. Anumite fructe precum pepenele verde, merele, perele și mango conțin mai multă fructoză decât glucoză (ambele sunt surse naturale de zahăr din componența fructelor).
În momentul în care prepari un smoothie care le conține vei favoriza gazele și balonarea. Aproximativ una din 3 persoane va avea probleme cu balonarea dacă bea un astfel de smoothie, cu o cantitate ridicată de fructoză. 
Observă cum te simți după ce alegi un smoothie care conține aceste fructe și, în cazul în care observi accentuarea balonării, înlocuiește-le cu fructe care nu îți cauzează probleme digestive. Bananele și afinele au o pondere mult mai echilibrată între glucoză și fructoză, așa că merită să le incluzi în noile variante de smoothie-uri pe care le vei savura.

 
5. Băutura ta preferată este acidulată

Poate că nu bei neapărat sucuri carbogazoase, dar acidul se poate ascunde și în alte băuturi. Șampania sau vinul combinat cu apă minerală pot părea inofensive, dar să știi că bulele pe care le conțin vor avea un volum mai mare în stomacul tău și ar putea provoca umflarea abdomenului.
Mai bine alege apa plată simplă, la care adaugi felii de castravete, lămâie, lime, ananas sau țelină pentru a varia gustul.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.