5 reţete anticancer recomandate de Dr. Oz. Învaţă să găteşti sănătos!

Numeroase studii au scos la iveală legătura evidentă dintre modul în care te alimentezi şi riscul de a face cancer. Află de la Dr. Oz câteva reţete care combină alimente puternic anticancerigene.

Numeroase studii au scos la iveală legătura evidentă dintre modul în care te alimentezi şi riscul de a face cancer. Află de la Dr. Oz câteva reţete care combină alimente puternic anticancerigene.

 

 

Ca să mănânci sănătos şi să te fereşti de cancer, lista ta de cumpărături săptămânale trebuie să conţină:

 

  • legume proaspete şi congelate (ceapa roşie, usturoiul, broccoli, varza, morcovii, prazul şi roşiile printre cele mai eficiente);
  • fructe proaspete (fructele de pădure, citricele şi rodia, printre cele mai eficiente);
  • mirodenii şi verdeţuri proaspete (turmeric, ghimbir, scorţişoară, rozmarin, curry, busuioc, mărar, pătrunjel, ţelină, menta, tarhonul);
  • proteine din somon, macrou, fructe de mare, ton, soia;
  • cereale integrale: ovăz, quinoa, amaranth, hrişcă, mei, secară;
  • nuci, seminţe şi uleiuri extrase la rece din ele: nuci, migdale, alune de pădure, seminţe de dovleac, seminţe de floarea-soarelui, nuci braziliene, seminţe de susan, seminţe de in, seminţe de chia, germeni de grâu, ulei de măsline, ulei de in, ulei de rapiţă;
  • deserturi sănătoase fără zahăr şi făină rafinate.
    De exemplu, ciocolata neagră. Datorită conţinutul ridicat în polifenoli şi antioxidanţi împiedică dezvoltarea celulelor cancerigene. Poţi să consumi zilnic 20 de grame, iar în combinaşie cu o ceaşcă de ceai verde proprietăţile anticancerigene cresc, sugerează Dr. Oz;
  • băuturi precum ceaiul verde, ceaiul de ghimbir, apa plată şi vinul roşu consumat cu moderaţie.


Dintr-o listă atât de mare, poţi să faci o grămadă de combinaţii. Iată care sunt reţetele recomandate de Dr. Oz:

1. Paste cu ton, reţetă anticancerigenă

2 conserve cu pastă de tomate sau roşii proaspete
4 linguri de ulei de măsline presat la rece
1 linguriţă boia iute
2 linguri de capere
1/2 cană cu măsline negre, fără sâmburi şi feliate
3 căţei de usturoi pisaţi
2 linguri cu busuioc uscat sau frunze proaspete
450 grame de paste integrale
1/4 cană cu parmezan ras
1 conservă de ton bucăţi în ulei.

Se amestecă pasta de tomate cu ulei de măsline, boia, capere, măsline, usturoi şi busuioc.

Se lasă sosul la temperatura camerei o oră, după care se adaugă tonul mărunţit.
Se fierb pastele al dente, se scurg de apă şi se amestecă cu sosul şi parmezanul ras.


2. Omletă din tofu
Amestecă tofu cu cartofi răzuiţi, puţină sare şi 2 linguriţe de turmeric, amestecându-le la foc mediu într-o tigaie până se rumenesc puţin. Poţi să adaugi şi puţină ceapă verde sau pătrunjel tocat mărunt la final.


3. Salată de varză murată
Amestecă: 1 cană cu varză murată feliată cu 2 roşii, 1 linguriţă de oregano uscat şi piper.


4. Spanac cu boabe de fasole

1 ceaşcă cu ceapă, mărunţită
2 conserve cu boabe de fasole
2 pumni de spanac
2 linguri cu oţet
rozmarin
sare de mare
ulei de măsline
apă
piper. 

Căleşeşte puţin ceapa, după care adaugă restul ingredientelor şi lasă-le la foc mic, sub capac incă 10 minute.
Serveşte această mâncărică împreună cu un orez integral, gătit simplu.


5. Brioşe cu seminţe de chia

1 lingură cu seminţe chia, măcinate
1  1/2 cană cu făină integrală de grâu
2 linguriţe cu praf de copt
1/2 linguriţă cu sare
1 cană cu piure din cartofi dulci sau dovleac
1 cană cu piure de mere neîndulcit
2 albuşuri de ou
1/2 cană cu sirop de agave sau miere de albine sau zahăr brun
2 linguriţe cu zeamă de lămâie
1 linguriţă cu coajă de lămâie rasă
1 lingură cu extract de vanilie
1/2 cană cu merişoare uscate.

Amestecă separat ingredientele lichide de cele uscate. Apoi adaugă ingredientele lichide în cele uscate, amestecând bine până obţii o compoziţie omogenă. Pune aluatul în formele pentru brioşe şi lasă la cuptor 15-20 de minute.