5 mituri legate de copiii vegetarieni

În ultimul deceniu riscul de obezitate în rândul copiilor a crescut cu 43%, iar legătura dintre greutate și alimentație nu poate fi contestată. Specialiștii favorizează din ce în ce mai des obținerea nutrienților din surse vegetale. Descoperă ideile eronate care vizează copiii vegetarieni.
Deși numărul de cazuri de obezitate infantilă este în creștere continuă, copiii vegetarieni încă sunt priviți cu scepticism deoarece există dubii cu privire la întrunirea necesarului de vitamine și minerale în cadrul unui astfel de meniu. Potrivit specialiștilor, utilizarea tot mai frecventă a surselor vegetale de nutrienți ar pueta fi soluția pentru a proteja sănătatea copiilor și nu trebuie să te lași descurajat de ideile tradiționale care blamează puterea plantelor în meniul celor mici.
Este adevărat că alimentația trebuie să includă suficienți nutrienți pentru procesul de creștere prin care trece organismul copiilor, dar poți apela cu încredere la meniul vegetarian pentru că nu vei favoriza carențele sau problemele de sănătate.

 
Iată care sunt miturile pe care nu trebuie să le crezi despre copiii vegetarieni:

 
1. Le va fi mereu foame dacă li se dau numai preparate vegetale

Realitatea: Copiilor tăi nu le va lipsi deloc carnea dacă te focalizezi pe o gamă variată de fructe, legume, cereale integrale și leguminoase. La micul dejun le poți da fructe de pădure, fulgi de crereale, nuci crocante și pâine de casă.
De asemenea, poți prepara clătite cu pere sau piersici. Nu există deloc limite ale creativității când vine vorba despre meniul vegetarian, așa că nu te teme că te va forța să alegi opțiuni plictisitoare pentru cei mici.

 
2. Nu ai cum să le dai copiilor gustări vegetariene toată ziua

Realitatea: Poți pune în frigider felii sau cuburi de fructe și legume, nuci și semințe crude, plus fructe confiate fără zahăr adăugat pentru a fi mereu pregătit când copilului i se face foame între mese. Majoritatea alimentelor naturale sunt ușor de transformat în gustări și au deja un gust foarte plăcut, fără să fie nevoie de îndulcitori, conservanți sau sare.

 
3. Copiii nu vor obține destule proteine dacă nu consumă carne

Realitatea: Este o idee foarte răspândită pentru că se crede că nu se pot întruni complet nevoile de proteine apelându-se exclusiv la sursele vegetale. În cadrul studiilor realizate s-a demonstrat că leguminoasele, boabele de soia, nucile și semințele pot furniza proteine de calitate, care conțin toți aminoacizii esențiali pentru dezvoltarea organismului celor mici.
Include o sursă de proteine la fiecare masă principală sau gustare și cel mic va avea multă energie, în timp ce-l protejezi de bolile cronice pe termen lung.

 
4. Pregătirea meselor vegetariene este dificilă și plictisitoare

Realitatea: Rețetele atractive pentru copii nu sunt foarte simple nici când alegi ingredientele clasice. Din fericire nu trebuie să apelezi numai la frunze verzi, ci ai la dispoziție o gamă variată de ingrediente. De exemplu, le poți da copiilor pitta din făină integrală umplută cu ardei gras, felii de castravete și humus, spaghete din grâu dur cu sos marinara sau un sandviș cu pâine integrală, felii de banană și unt de arahide.

 
5. Copiii nu vor obține suficient calciu dintr-un meniu vegetarian

Realitatea: Întrunirea necesarului zilnic de calciu este importantă pentru dezvoltarea sistemului osos, iar 2-3 porții de legume cu frunze verzi, migdale și broccoli vor contribui la crearea dozei potrivite pentru copii. De asemenea, poți îmbogăți meniul cu alimente fortificate cu acest mineral cum sunt sucul de portocale, tofu sau alternativele vegetale pentru lapte.
În acest mod vei reuși să-i furnizezi copilului doza necesară de calciu în mod gustos, iar dieta vegetariană nu este deloc un impediment pentru a avea oase puternice și a reduce riscul de fracturi.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.