5 metode utile pentru a planifica cinele în familie

Ai o familie numeroasă și ți se pare foarte greu să planifici o masă de seară sănătoasă? Încearcă metodele propuse de experți pentru a favoriza obiceiurile alimentare benefice și aprecierea aromelor naturale.
Planificarea meselor este foarte importantă atunci când vrei să imprimi un stil de viață sănătos familiei tale. Poate că este mai ușor să iei de la magazin un fel de mâncare gata preparat pe care nu trebuie decât să-l încălzești la microunde, dar această opțiune va include prea mult zahăr, grăsimi și sodiu. Dacă te-ai confruntat și tu cu situațiile în care tuturor le este foame și ingredientele de care ai nevoie sunt congelate, este cazul să pui în aplicare o strategie utilă pentru cinele în familie, care să te scutească de efort inutil și stres. Poți implica și copiii în activitatea de planificare pentru că vor fi mai interesați să guste preparate noi sau să te ajute să le pregătești.

 
Iată ce metode poți folosi pentru a planifica cine aromate și sănătoase în familie:

 
1. Folosește o schemă logică pentru fiecare săptămână

În loc să începi de la zero în fiecare săptămână, mai bine stabilește-ți la modul general ce fel de alimente vei găti seara și de câte ori vei utiliza fiecare ingredient.
 
Iată un exemplu:
- 1-2 cine cu alimente prăjite;
- o cină sub formă de salată;
- o cină sub formă de supă sau tocăniță;
- o cină pe bază de pește sau fructe de mare;
- 1-2 cine preparate înainte la cuptor, numai de încălzit.
 
Nu folosi același tip de carne de mai mult de 2 ori. Astfel, la nivel de săptămână poți avea 2 cine care conțin carne de vită, 2 pe bază de carne de pui, una cu pește și 2 cu ouă sau carne de porc.

 
2. Concentrează-te pe rețete de bază

Pe măsură ce găsești rețete apreciate de toată familia ta transformă-le în preparate de bază la care revii după câteva săptămâni, prin rotație. Identifică aproximativ 20 de astfel de rețete și vei evita complet plictiseala de la cină folosindu-le intermitent.
Folosește 5 dintre aceste rețete pentru masa de seară, iar în cele 2 zile rămase din săptămână încearcă ceva nou.
Odată ce te obișnuiești cu acest sistem este foarte util să ai mereu la îndemână 20 de rețete care știi sigur că le plac membrilor familiei. Găsește preperate care folosesc produse de sezon și variază rețetele în funcție de anotimp. În acest fel vei face și economii pentru că nu vei căuta ingrediente mult mai scumpe, ci le vei alege pe cele proaspete.

 
3. Valorifică proteinele

Proteinele reprezintă de obicei cea mai scumpă parte a mesei, așa că este bine să alegi cu atenție bucățile de carne și să le folosești pentru mai multe preparate. Pregătește tocănițe, supe, ciorbe și nu folosi o cantitate excesivă de carne la un singur preparat.

 
4. Folosește puterea condimentelor

O rețetă simplă va avea un gust senzațional dacă alegi condimentele potrivite. Adaugă chimen și pudră de chili când încerci o rețetă mexicană sau curry pentru preparatele specifice bucătăriei indiene.
Busuiocul, cimbrul, oregano și usturoiul te vor ajuta să obții aroma deosebită a preparatelor din bucătăria cu specific italienesc, iar cardamomul, anasonul stelat, ceaiul verde și cel Matcha vor readuce aromele asiatice mai aproape de tine.

 
5. Călătorește în toată lumea când gătești

Chiar dacă nu ai cum să călătorești într-o altă țară în fiecare săptămână, poți face acest lucru la nivel simbolic prin intermediul preparatelor selectate. Te-ar putea surprinde că membrii familiei apreciază rețetele indiene, franțuzești sau pe cele thailandeze. Merită să încerci măcar în weekend.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.