1. Seminţele de chia
Seminţele de chia sunt o sursă bogată de acizi graşi omega-3, antioxidanţi, calciu, proteine, fibre, vitamine şi minerale. Sunt energizante, îmbunătăţesc digestia, inhibă poftele culinare şi ajută în caz de constipaţie. Poţi să adaugi aceste seminţe mici în toate preparatele tale (tocăniţe, supe, ciorbe, smoothie, salate, sucuri, budinci) pentru a le mări valoarea nutriţională.
Seminţele de chia au capacitatea de a absorbi foarte mult lichid, formând o pastă gelationasă, asemănătoare cu cea care rezultă prin amestecarea inului cu apă.
De asemenea, dacă le prepari cu zeamă de lămâie, ulei de măsline, muştar, sare, piper şi ceapă vei obţine o variantă vegană a icrelor cu care au fost obişnuită până acum. Gemurile le poţi face proaspete, rapid şi cu fructe crude dacă amesteci fructul preferat cu seminţe de chia şi miere de albine.
2. Turmericul
Turmericul este o plantă înrudită cu ghimbirul care este recomandată din vechime pentru efectele ei benefice pe care le are asupra organismului. Cercetările recente au arătat că turmericul are proprietăţi anticancerigene, antiinflamatorii şi este un puternic antioxidant. Consumul de turmeric are un efect benefic asupra circulaţiei sanguine, previne apariţia cheagurilor de sânge şi accelerează procesul de detoxifiere, stimulând funcţiile vezicii biliare (fierea).
Celebrul Dr. Oz recomandă folosirea pulberei de turmeric în salate, tocăniţe, pateuri vegetale sau orice alte preparate pe care le consumi.
3. Uleiul de măsline
Uleiul de măsline presat la rece este bogat în grăsimi bune care reglează nivelul insulinei şi scad colesterolul. De asemenea, fiind o sursă importantă de polifenoli, uleiul de măsline oferă protecţie împotriva cancerului, a bolilor de inimă şi are proprietăţi antiinflamatorii în corp. Consumă-l în toate mâncărurile pe care le prepari.
4. Fasolea uscată
Este o sursă bună de proteine, fibre solubile, fier şi alte minerale esenţiale care au rolul de a îmbogăţi mâncărurile pe care le prepari. Poţi să foloseşti fasolea uscată în salate, supe, ciorbe, tocăniţe, dar şi prăjituri.
5. Migdalele
Au cea mai mare cantitate de calciu şi fibre dintre oleaginoase, iar gustul lor dulceag le oferă o savoarea aparte oricărui preparat. Poţi să le presari măcinate peste salate, în tocăniţe, în legume la wok, să faci unt de migdale, lapte de migdale, dar şi să faci blaturi pentru prăjituri vegane.