Persoanele care consumă în mod regulat seminţe de cereale integrale, printre care se numără şi grâul, au un risc mai mic de a face boli de inimă, diabet sau de a suferi de obezitate, arată rezultatele mai multor studii.
Se pare că primele culturi de grâu au apărut acum mai bine de 10.000 de ani, pe teritoriul de azi al Iranului şi s-a constatat că aduc multe beneficii organismului, datorită substanţelor conţinute.
1. Este campionul cerealelor
Conţine fosfor, magneziu, fier, zinc, cupru, seleniu, potasiu, complexul vitaminic B (B1, B2, B3, B5, B6) şi vitaminele E si K.
2. Asigură un aport de antioxidanţi
Asemenea fructelor şi legumelor, seminţele de grâu contribuie semnificativ la aportul zilnic de antioxidanţi, compuşii care ne protejează celulele de acţiunea negativă a radicalilor liberi.
3. Conţine multe fibre
Grâul şi produsele pe bază de grâu sunt o importantă sursă de fibre alimentare. Grâul conţine, în principal, fibre insolubile, esenţiale pentru buna funcţionare a tranzitului intestinal.
Se ştie că, în general, o dietă bogată în fibre poate contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare, la controlul diabetului de tip 2 şi diminuează riscul de cancer la colon.
4. Reduce colesterolul
Potrivit studiilor, germenii de grâu ar ocupa poziţia a doua în rândul vegetalelor cu cel mai mare conţinut de fitosteroli, compuşi cu o structură asemănătoare cu cea a colesterolului. Astfel, 2 grame pe zi din aceşti compuşi reduc colesterolul cu aproximativ 10%, în doar două săptămâni.
5. Germenii de grâu previn îmbătrânirea pielii
Datorită conţinutului ridicat în antioxidanţi, germenii de grâu protejează pielea împotriva îmbătrânirii premature.