5 alimente nesănătoase pe care trebuie să le consumi

Există câteva alimente care şi-au făcut o reputaţie proastă, însă fără argumente solide. Cartofii şi ouăle sunt câteva exemple, dar care aduc beneficii pentru sănătate dacă sunt consumate moderat.

Există câteva alimente care şi-au făcut o reputaţie proastă, însă fără argumente solide. Cartofii şi ouăle sunt câteva exemple, dar care aduc beneficii pentru sănătate dacă sunt consumate moderat.

 

Eticheta de alimente rele pe care au primit-o unele alimente se bazează fie pe argumentul că au un conţinut ridicat de grăsime, fie sunt bogate în colesterol şi ne afectează inima, fie că îngraşă foarte tare.

 

Iată câteva dintre aşa-numitele alimente rele, dar cu adevărate beneficii atunci când sunt consumate în cantităţi moderate:

 

1. Ciocolata


Este considerată aliment rău pentru că: are multe grăsimi, zahăr şi este excelentă la gust.
Motive pentru care e bine să o consumi: dacă alegi variantele de ciocolată neagră cu un conţinut ridicat de cacao (peste 70%) poţi să o consumi fără griji, dar în cantităţi moderate. Mai mult, ea are substanţe care protejează inima şi reduc nivelul de stres.

"Ciocolata neagră este o foarte bună sursă de antioxidanţi, are un conţinut mare în cacao şi faţă de cea cu lapte are un conţinut mai mic în lipide. Consumaţi cu încredere ciocolata neagră-amăruie, dar în cadrul unei diete echilibrate", recomandă Dr. Ciprian Constantin, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice.

 

 

2. Ouăle


Sunt considerate aliment rău pentru că:
au colesterol, care se găseşte în gălbenuş.
Motive pentru care e bine să le consumi: sunt săţioase şi studiile arată că nu prezintă niciun pericol pentru sănătate dacă sunt consumate în cantităţi moderate. "Oul reprezintă o excelentă sursă de proteine de calitate superioară. O persoană sănătoasă (adult) poate consuma 4-5 ouă/săptămână, iar persoanele care au colesterolul ridicat nu ar trebui să depăşească 2-3 ouă săptămânal", recomandă Dr.

Ciprian Constantin, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice. Gălbenuşul conţine luteină şi zeaxantină, doi compuşi care reduc riscul de degenerare maculară, principala cauză a pierderii vederii la persoanele trecute de 50 de ani. De asemenea, cercetările arată că dacă sunt consumate la micul dejun, senzaţia de saţietate este foarte mare şi de durată, împiedicându-ne să mâncăm foarte mult la prânz. Acest lucru este de folos persoanelor care îşi doresc să slăbească, alegând alimente care ţin de foame o perioadă mai mare.

 

 

3. Untul de arahide


Este considerat aliment rău pentru că: îngraşă foarte tare.
Motive pentru care e bine să-l consumi: are un conţinut ridicat în grăsimi, dar acesta nu este un motiv să nu-l consumăm deloc, pentru că, dacă alegi un unt de calitate fără grăsimi hidrogenate este chiar recomandat pentru sănătate. Consumat în cantităţi moderate (de exemplu, 1 lingură cu unt de arahide conţine 80 de calorii), untul de arahide este o sursă excelentă de proteine şi acid folic, o vitamină din complexul de vitamine B (numit şi vitamina B9), care este importantă în dezvoltarea celulelor noi.

 

 

4. Carnea de vită


Este considerată aliment rău pentru că: are grăsimi saturate şi colesterol care afectează inima.
Motive pentru care e bine să o consumi: bucăţile de carne care sunt curăţate de grăsime sunt o sursă importantă de proteine şi, mai ales, fier care este esenţial pentru funcţionarea organismului. Prin urmare, este recomandat să o consumi în cantităţi moderate (o porţie pe săptămână). "Excesul de carne la persoanele predispuse poate determina gută.

Carnea grasă este bogată în acizi graşi saturaţi şi un consum exagerat poate afecta sănătatea arterelor şi a inimii", susţine specialistul.

 

 

5. Cartofii


Sunt consideraţi aliment rău pentru că: au un index glicemic mare şi cresc nivelul zahărului în sânge (glicemia), fiind contraindicaţi diabeticilor.
Motive pentru care e bine să-i consumi: în cantităţi moderate şi gătiţi cât mai simplu (fără să implice prăjire în ulei), cartofii sunt o sursă foarte bună de fibre, potasiu şi vitamina C. În plus, dacă-ţi faci griji că măresc glicemia, află că dacă le adaugi ulei de măsline presat la rece nu mai există acest pericol, pentru că adaosul de grăsime din ulei încetineşte absorbţia carbohidraţilor din cartofi.