Dacă îți este foarte greu să găsești o rețetă agreată de copil care să includă și legume probabil te afli într-o situație dificilă. Deși cei mici nu vor refuza chips-urile, laptele cu ciocolată sau mâncarea de la fast food contează foarte mult ca meniul lor să fie util din punct de vedere nutrițional pentru a evita problemele de sănătate pe termen lung.
„În general toți copiii au nevoie de un plus de legume, cu un număr redus de excepții. Este bine ca fiecare gustare și masă principală că cuprindă și legume, dar mulți părinți au probleme pentru a reuși acest lucru. Poate părea un obiectiv imposibil și părinții renunță să-i convingă, dar trebuie să li se ofere un aliment de cel puțin 10 ori până când poți fi sigur că cei mici nu îl vor consuma”, potrivit dr.
Betsy Marks, medic pediatru din Albany, New York.
Iată care sunt semnele că și copilul tău trebuie să mănânce mai multe legume:
1. Constipația
„Legumele sunt surse excelente de fibre, iar dacă cel mic nu consumă o cantitate suficientă poate apărea constipația. În plus, în legume se regăsesc o varietate de vitamine și minerale de care copiii au nevoie pentru a crește și a se dezvolta armonios. Principala soluție este să fii un exemplu pentru ei. Dacă te vede consumând des fructe și legume precis va proceda la fel până la urmă. Nu renunța”, spune dr. Olivia Munger, nutriționist pediatru.
2. Vânătăile și sângerarea apărute foarte ușor
Copiii vor să afle cât mai multe despre tot ceea ce-i înconjoară, iar acest proces de explorare va avea drept consecințe câteva vânătăi sau cucuie. Important este să observi dacă acest lucru se întâmplă prea des.
„Salata verde, spanacul și broccoli conțin vitamina K, cu un rol esențial în coagularea sângelui în momentul în care copiii se zgârie sau se taie”, spune dr. Angie Weiss, nutriționist din Texas. Dacă vezi că cel mic nu este deloc atras de legumele cu frunze verzi le poți tăia pentru a crea fețe zâmbitoare sau alte forme amuzante care-l vor atrage pe copil. Poți organiza și o vânătoare de comori prin casă, în care copilul trebuie să găsească diferite legume utile. Premiul va fi că poate gusta din fiecare legumă pe care o găsește.
3. Problemele de vedere
„Morcovii sunt o sursă foarte bună de vitamina A, extrem de importantă pentru sănătatea pielii și a ochilor. În situația în care un copil nu consumă suficiente legume portocalii sau galbene pot apărea probleme de vedere”, spune dr.
Weiss.Integrează morcovii în diferite feluri de mâncare și nu-i oferi niciodată simpli pentru a preveni reacțiile de respingere. Îi poți combina inclusiv cu prăjituri cu ingrediente utile.
4. Irascibilitatea
Copiii pot deveni capricioși, dar dacă vezi că cel mic se enervează foarte ușor sau se supără fără motiv ar fi bine să analizezi cât de multe legume mănâncă. „Este destul de dificil să-i dai legume unui copil nervos. Mai bine așteaptă să se calmeze și încearcă să le integrezi în cadrul unui joc distractiv. Implică-l pe cel mic în procesul de alegere și preparare a mâncărurilor servite la masă pentru a reduce reacțiile negative. Dacă ai o grădină mergeți împreună și comparați legumele pentru că mai târziu le va recunoaște în salate și nu le va ocoli.
Dacă este extrem de încăpățânat poți ascunde legumele în sosuri, smoothie-uri, aluaturi de negrese sau în brioșe”, recomandă dr. Munger.