Vrei să scapi de celulită? Începe o cură de detoxifiere ca să cureţi organismul de toxine. Află care sunt armele tale secrete în lupta cu celulita!
Reguli de bază dacă vrei să scapi de celulită
Spune adio sedentarismului şi fă-ţi un program de sport pe care să-l respecţi cu sfinţenie;
Mai încetişor cu alcoolul. Poţi să bei un păhărel când ieşi în oraş la distracţie, însă nu exagera;
Trebuie să uiţi de ţigări! O fi greu, uşor, dar nu ai încotro dacă vrei să scapi de celulită;
Atenţie la modelele moderne de pilule contraceptive cu estrogen, deoarece pot contribui la creşterea ponderală şi la accentuarea celulitei, avertizează prof. dr. nutriţionist Gheorghe Mencinicopschi;
Cura de detoxifiere este esenţială: nu uita de fructe, legume şi multe fibre alimentare.
Mai exact, ce poţi să mănânci?
Iată care sunt recomandările prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în nutriţie umană şi directorul Institutului de Cercetări Alimentare:
1. Proteine cu înaltă valoare biologică
- De origine animală - ou preparat moale, carne de pasăre, curcan, pui, peşte oceanic, dar nu prăjit, ocazional carne roşie fără grăsimi, iaurt natural, kefir, sana, urdă (dar nu exagera cu brânzeturile proaspete sau maturate, nu ai voie mai mult de 25 grame pe zi)
- De origine vegetală - leguminoase şi cereale (fasole, năut, soia, linte, quinoa, hrişcă, ovăz)
2. Grăsimi esenţiale
- În special acizii graşi esenţiali omega-6 şi omega-3 din peşte, uleiul extravirgin de măsline, untul natural (20 grame pe zi), ulei presat la rece de floarea soarelui, in, cânepă, dovleac.
- Nu uita de nuci şi seminţe crude: miez de nucă proaspăt scos din coajă (5 nuci pe zi), nuci de pin, migdale dulci (5-10 sâmburi pe zi), nuci braziliene (1-2 nuci pe zi).
3. Glucide complexe
Sunt cele provenite din făina integrală de grâu, secară. Poţi să consumi paste şi pâine, însă asigură-te că sunt fabricate din grâu Spelta, în amestec cu grâu dur, quinoa sau alte combinaţii de cereale integrale.
4. Antioxidanţi
Îi găseşti într-o lungă listă de fructe şi legume: rodii, afine, mure, varză (în special cea creaţă), căpşuni, spanac, zmeură, broccoli, prune, germeni de lucernă, grâu, sfeclă roşie, avocado, portocale, struguri roşii/negri, ardei capia, cireşe, kiwi, fasole fiartă, cartofi dulci, ţelină, morcovi, nuci braziliene, nuci, seminţe de in, dovleac, susan, migdale, mere, pere, roşii, ceapă, praz, usturoi, dovlecei, pepene roşu, coacăze, ciuperci, andive, anghinare, urzici, leurdă, untişor, alge marine.