3 tipuri de brânză cu mucegai care te ajută să te obișnuiești cu gustul aparte

Eviți fiecare preparat care conține brânză cu mucegai și în niciun caz nu ai consuma-o simplă? Chiar dacă ai impresia că nu te vei atinge niciodată de ea să știi că există câteva varietăți care te vor convinge să o savurezi fără efort.
Rețetele cu brânză cu mucegai nu au fost niciodată preferatele tale iar acum ai ajuns să le ocolești din reflex? Este posibil să nu fi încercat sortimentul potrivit pentru tine. Există mai multe varietăți și fiecare are un gust ușor diferit. Potrivit nutriționiștilor, anumite sortimente trebuie savurate de începători pentru a se obișnui cu aroma specifică acestui tip de brânză. Reacția de respingere poate fi provocată de un anumit tip de brânză cu mucegai sau de utilizarea unei cantități excesive într-un preparat, dar ar trebui să-i mai dai o șansă testând variantele propuse de experți.

 
Iată ce varietăți de brânză cu mucegai îți vor demonstra că gustul nu este deloc neplăcut:

 
1. Bleu d'Auvergne

Este un tip de brânză preparat în Franța, în regiunea Auvergne, din lapte de vacă. Știai că există mai multe feluri de mucegai? Dacă ai impresia că nu-ți place deloc brânza cu mucegai probabil ai încercat sortimentele care conțin Penicillium roqueforti, bacteria utilizată în varietățile cu un gust intens, condimentat, puțin amărui și foarte picant cum ar fi brânza Roquefort.
Celălalt tip de mucegai albastru se numește Penicillium glaucum și are un gust mai puțin intens, asemănător cu al alunelor rumenite la cuptor și al ciocolatei. Da, se poate spune că este vorba despre o Nutella în domeniul brânzeturilor. 
Poți face diferența dintre cele două tipuri de mucegai numai dacă te uiți la bucata de brânză. P. roqueforti va fi închis la culoare, de un verde aproape de negru, în timp ce P. glaucum este mai deschis la culoare, de un albastru asemănător cu al blugilor decolorați. Brânza Bleu d'Auvergne are un gust subtil și poate transforma rapid orice salată simplă sau se poate combina cu fructe rumenite pe grătar.

 
2. Gorgonzola Dolce

Provine din Italia și este preparată în regiunea Lombardia, din lapte de vacă. Ceea ce face acest sortiment ideal pentru perioada de adaptare la brânza cu mucegai este cât de puțin albastru vezi în ea.
În timpul procesului de maturare brânza Gorgonzola este străpunsă cu instrumente lungi din metal pentru a permite pătrunderea oxigenului care activează dezvoltarea mucegaiului albastru. 
Gorgonzola are o textură cremoasă, iar în momentul în care este străpunsă pasta de brânză cuprinde oxigenul în componența ei, precum și bacteriile de mucegai. Rezultatul va fi o brânză cu savoare fină, dulceagă, cu ușoare urme de verde sau albastru și un gust plăcut de lapte. Poate fi consumată alături de un pahar de vin, cu pâine prăjită, cu risotto sau lângă orice salată de legume sau fructe.

 
3. Monte Enebro

Este o brânză creată în Spania, în regiunea Castilla y Leon, din lapte de capră. Este adevărat că nu este sortimentul denumit clasic „brânză cu mucegai”, dar conține bacteriile și culoarea specifică, ceea ce o face utilă pentru obișnuirea cu noua variantă de brânză.
Este o varietate foarte bine tolerată de cei care nu au mai gustat brânză cu mucegai până acum sau care au avut o primă experiență neplăcută. 
Vei putea savura gustul creat de bacteriile de mucegai în stratul exterior al brânzei, iar apoi vei reveni la un gust clasic datorită interiorului cremos, cu savoare de lămâie. Datorită consistenței distincte vei avea nevoie să o consumi alături de o băutură cu acid, de exemplu bere de ghimbir, șampanie sau limonadă preparată cu apă minerală.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.