Dulciurile cu ciocolată sunt foarte apreciate și de multe ori ești gata să le cedezi chiar dacă știi că variantele din comerț nu sunt utile din punct de vedere nutrițional. Dacă îți închipuiai că un diagnostic de diabet le-a eliminat complet din meniul tău, află că ai la dispoziție în continuare variante delicioase pentru a savura gustul inconfundabil de ciocolată.
Iată ce rețete trebuie neapărat să încerci - deserturi cu ciocolata pentru diabetici:
1. Negrese cremoase cu multă ciocolată
Acest desert decadent devine complet irezistibil dacă îl vei servi alături de iaurt simplu degresat și căpșuni sau afine.
Ingrediente:
- 50g de unt, la temperatura camerei;
- 150g de ciocolată amăruie, fără zahăr, mărunțită;
- 2 ouă;
- 5 linguri de xilitol;
- 1 lingură de extract de vanilie;
- ½ cană de făină integrală;
- 2 linguri de pudră de cacao, fără zahăr;
- 1 cană de nuci, mărunțite.
Cum procedezi:
Unge o tavă cu 2 linguri de ulei, apoi tapeteaz-o cu hârtie de copt. Pune untul și ciocolata într-o oală și încălzește la foc mic până se topesc.
Bate ouăle într-un bol, adaugă zahărul și mixează bine până când obții o consistență spumoasă. Adaugă extractul de vanilie și amestecul de unt și ciocolată, amestecă din nou și continuă cu pudra de cacao și făina. Finalizează cu nucile. După ce obții un amestec omogen întinde-l în tavă și dă la cuptor, la foc mediu, timp de 30 de minute. Lasă negresele la răcit, apoi pune-le în recipiente etanșe. Le poți păstra timp de 3-4 zile în frigider.
2. Tartă cu mousse de ciocolată
Sărbătorești o ocazie specială? Utilizează această rețetă cremoasă, care îți va da impresia că nu urmezi deloc un regim alimentar.
Ingrediente:
- 9 biscuiți de graham, mărunțiți;
- un albuș de ou;
- 2 linguri de miere;
- un pachet de gelatină;
- 6 linguri de xilitol;
- 4 linguri de pudră de cacao, fără zahăr, plus 2 lingurițe pentru pudrat la final;
- 1 lingură de extract de vanilie;
- ½ cană de smântână de cocos;
- 1 cană de frișcă vegetală;
- 100g de ciocolată amăruie, rasă.
Cum procedezi:
Încălzește cuptorul la foc mediu și unge o tavă cu ulei de cocos. Amestecă bucățile de biscuiți cu albușul și mierea într-un bol, folosind o furculiță.
Pune amestecul în tavă și dă la cuptor timp de 10 minute. Lasă la răcit și în paralel amestecă gelatina cu 3 linguri de apă într-o tigaie. Lasă un minut, apoi amestecă la foc mic până când se dizolvă, aproximativ 3 minute. Într-un bol mare amestecă xilitolul și pudra de cacao, continuă cu laptele și vanilia și mixează până când pudra de cacao se dizolvă complet. Adaugă gelatina și frișca vegetală, apoi ciocolata. Pune acest amestec peste crusta pe care ai scos-o de la cuptor și lasă la frigider 2 ore sau toată noaptea. La final pudrează tarta folosind cacao și sare roz, dacă îți place aroma dulce-sărată.
3. Deserturi cu ciocolata pentru diabetici: Prăjiturele cu fulgi de ciocolată
Cu cât ciocolata pe care o folosești are un procent mai ridicat de cacao, cu atât aroma prăjiturelelor va fi mai intensă, iar impactul asupra glicemiei va fi mai redus.
Ingrediente:
- 1 ½ cană de făină integrală;
- 1 cană de fulgi de ovăz integral, mărunțiti;
- 80g de pudră de cacao, fără zahăr;
- 1 lingură de bicarbonat de sodiu;
- ½ linguriță de sare;
- 100g de unt;
- 6 linguri de xilitol;
- 2 ouă;
- 1 lingură de extract de migdale;
- 1 cană de fulgi de ciocolată amăruie, cu un conținut de cel puțin 60% cacao;
- stafide pentru decorat (opțional);
- 1 cană de migdale, mărunțite.
Cum procedezi:
Amestecă fulgii de ovăz, făina, pudra de cacao, bicarbonatul de sodiu și sarea în tr-un bol mare. Într-un castron separat mixează untul cu xilitolul, extractul de migdale și ouăle.
Adaugă celălalt amestec și continuă cu fulgii de ciocolată și migdalele. Unge o tavă cu ulei de floarea soarelui și tapeteaz-o cu hârtie de copt. Pune aluatul cu lingura și lasă 5cm între prăjiturele. Dă la cuptor la foc mediu, timp de 10-15 minute.