De multe ori ai chef să gătești, dar te răzgândești când vezi că ingredientele pe care mizai au expirat? În multe cazuri termenul de valabilitate este esențial pentru protejarea sănătății, însă există și alimente care te scutesc de această grijă. Le poți integra în cadrul rețetelor fără să-ți fie teamă că ai uitat să te uiți când expiră. În acest fel vei reduce risipa de mâncare și te vei încadra mai ușor în bugetul pe care ți l-ai stabilit.
Iată ce alimente nu expiră și pot fi utilizate în bucătărie o perioadă îndelungată:
1. Mierea organică
Mierea este folosită ca remediu tradițional și are multiple beneficii pentru organism. „Mierea a fost utilizată de-a lungul timpului pentru a vindeca rănile și a preveni proliferarea bacteriilor”, potrivit dr. Elizabeth Trattner, specialist în medicina alternativă. Dar știi care este cel mai important avantaj al mierii? Faptul că nu expiră.
Arheologii au găsit vase cu miere chiar în mormintele antice egiptene, ceea ce este o dovadă incontestabilă că mierea îți menține calitățile mii de ani și rămâne comestibilă. Oamenii de știință au explicat valabilitatea nelimitată a mierii prin conținutul de zaharuri, nivelul ridicat de aciditate, umezeala redusă, conținutul de acid gluconic și de peroxid de hidrogen.
2. Oțetul
Dincolo de beneficiile pentru sănătate care cuprind accelerarea eliminării kilogramelor în plus, reducerea nivelului de colesterol și prevenirea durerilor de stomac, oțetul de mere este un ingredient pe care-l poți păstra permanent în cămară. Și nu este singurul sortiment de oțet pe care-l poți folosi timp îndelungat. Potrivit specialiștilor, oțetul de vin alb, cel balsamic, de orez, de vin roșu și de zmeură sunt la fel de utile pentru că nu expiră. Datorită conținutului de acid oțetul își menține calitățile curative o perioadă foarte lungă de timp și nu este nevoie să-l ții în frigider.
3. Amidonul de porumb
În funcție de condițiile în care este păstrat, amidonul de porumb poate fi folosit fără un termen precis de expirare. Dacă nu intră în contact cu umiditatea care cauzează deteriorarea calităților prin combinarea moleculelor de amidon cu cele de hidrogen nu va trebui să cumperi din nou acest ingredient o perioadă destul de lungă de timp.
4. Sarea
Clorura de sodiu a apărut în urmă cu milioane de ani, deci nu este deloc o surpriză că nu se strică și nu expiră. În plus, sarea este adesea utilizată pentru a conserva alimentele și a le proteja împotriva mucegaiului sau a bacteriilor.
Acest lucru se întâmplă ca rezultat al osmozei, când apa din alimente este absorbită de sare, iar textura devine prea uscată pentru ca bacteriile să poată pătrunde. „Este un mineral foarte stabil, extrem de util pentru gătit, pentru care nu trebuie să verifici data de valabilitate”, potrivit dr. Trattner.
5. Leguminoasele deshidratate
Nu le confunda cu cele de la conservă sau cu fasolea proaspătă. Poți păstra și boabele de fasole mai mult timp dacă le ambalezi în recipiente etanșe, însă va dura destul de mult să le gătești. Leguminoasele deshidratate pot fi utilizate foarte mult timp tocmai pentru că nu mai conțin lichidul care favorizează mucegăirea sau alterarea proprietăților nutritive.
6. Zahărul
La fel ca și sarea, zahărul poate fi păstrat foarte mult timp dacă este ferit de umezeală și surse de căldură. Și nu este vorba exclusiv despre zahărul brun. Zahărul alb, cel cubic sau pudră vor rezista la fel de mult. Chiar dacă textura se poate schimba, zahărul nu va expira.
7. Extractul pur de vanilie
Având în vedere că extractul natural de vanilie conține alcool poate fi folosit fără să-ți faci griji pentru termenul de valabilitate. Dacă ai cumpărat extract pur și îl ții într-un recipient etanș nu va fi contaminat de bacterii și îl poți include la rețete chiar peste câteva luni.
8. Sosul de soia
Iată un alt aliment pe care îl poți păstra timp îndelungat! Condiția este să-l ții în frigider după ce ai dechis sticla, dar nu există o limită pentru timpul în care îl poți folosi pentru a da un gust special preparatelor.
9. Orezul alb negătit
Indiferent dacă păstrezi orezul alb în cămară, la frigider sau chiar în congelator, dacă încă nu l-ai gătit va putea fi utilizat pe termen nelimitat. Orezul alb, arborio, cel thailandez cu iasomie sau orezul basmati rezistă foarte mult timp dacă sunt păstrate în recipiente etanșe, ferite de acțiunea nocivă a bacteriilor.
Orezul brun nu ține mult timp datorită conținutului mai ridicat de grăsimi.
10. Siropul de arțar
Siropul natural de arțar poate fi păstrat foarte mult timp dacă nu a fost deschis. Și după ce l-ai început nu există o limită de utilizare, dar trebuie să îl ții la frigider.