Având la bază metodologiile EPODE, mişcarea naţională SETS a reuşit în cei cinci ani de desfăşurare să angreneze peste 136.700 de elevi din clasele I-IV din 252 de şcoli, 2.800 cadre didactice, 300.000 de părinţi şi peste 2 milioane - public larg. Peste 400 de studenţi sportivi voluntari de la Facultăţile de Educaţie Fizică şi Sport partenere au susţinut 344 de lecţii deschise SETS în 88 de şcoli la care au participat 21.826 de elevi.
15.611 de elevi au înscris voluntar 383 de Cluburi SETS de Mişcare şi Distracţie, desfăşurând 6.426 de activităţi fizice şi sportive. Nume creative ale cluburilor SETS sunt înscrise pe portalul www.sets.ro de către elevi: „Alege sănătatea”, „Fluturaşii talentaţi”, „Rilă şi prietenii”, „Merişarii pe bicicletă”, „Strugurii vedetă”, „Magnet de sănătate”, „Albinuţele sportive”, „Lefrutisport”.
Pe lângă intervențiile directe în şcoli, mişcarea naţională SETS a dezvoltat portalul de informare publică dedicat părinţilor şi copiilor - www.sets.ro, precum şi propria platformă social media (conţinând pagini şi conturi SETS de Facebook, Twitter, YouTube, Instagram), totalizând peste 34.500 de prieteni în prezent.
“Alături de echipa PRAIS, creăm şi dezvoltăm de 14 ani proiecte naţionale bazate pe comunitate, campanii de social marketing răsunătoare, care susţin cauze globale în care credem.
Silvia Bucur, Preşedinte Fundaţiei PRAIS.
Potrivit studiului realizat la iniţiativa Fundaţiei PRAIS, pe un eşantion de 677 de părinţi ai elevilor de clasa I din 30 de şcoli bucureştene, s-a constatat ca doar 38% dintre copii fac mişcare în fiecare zi. 68% dintre copii mănâncă 3 mese principale pe zi, jumătate obişnuiesc să mănânce şi între mese, iar 2 din 5 copii mănâncă doar în cadrul meselor principale. Aceştia se hidratează bând mai mult de 4 pahare de lichide pe zi. Aproximativ jumătate dintre copiii de clasa I din Bucureşti petrec în medie 2 ore pe zi în faţa unui ecran în timpul săptămânii, respectiv 3 ore în week-end, iar o treime din aceştia petrec mai mult de 4 ore pe zi în timpul week-end-ului. Potrivit vârstei lor, copiii de clasa I din Bucureşti dedică cel mai mult timp somnului, apoi activităţilor şcolare şi studiului individual.
Mişcarea naţională SETS este un membru activ al EPODE International Network – EIN, cea mai mare reţea globală de prevenire a obezităţii, care reuneşte 43 de programe cu metodologii similare din 30 de ţări, precum: Franţa, Belgia, Spania, Olanda, Grecia, Canada, Brazilia, Mexic, Polonia, Portugalia, Australia şi Noua Zeelandă. Fundaţia PRAIS a organizat la Bucureşti în parteneriat cu EIN, primul Forum European al Obezităţii la care au participat 15 Programe Bazate pe Comunitate (Community-Based Programmes – CBP) din Europa şi membri ai EPODE International Network (EIN), alături de personalităţi din domeniul ştiinţific, politic şi public-privat, dedicaţi în a preveni obezitatea infantilă.
Fundaţia PRAIS a participat la 2 proiecte internaţionale finanţate de Comisia Europeană, programe ce au ca scop evaluarea metodologiilor şi intervenţiilor SETS. În perioada 2013-2015, Fundaţia PRAIS a coordonat şi implementat în România şi alte 6 ţări pe o perioadă de trei ani, proiectul EPHE „EPODE pentru promovarea egalităţii în ceea ce priveşte starea de sănătate”. Au fost monitorizate metodologiile şi rezultatele implementării proiectului educaţional extracurricular SETS pe un eşantion reprezentativ de 180 de familii din oraşul Otopeni. Simultan, aceeaşi cercetare s-a făcut în alte 6 comunități similare din Belgia, Franţa, Olanda, Portugalia, Grecia și Bulgaria, evaluându-se eficienţa intervenţiilor bazate pe comunitate pentru a reduce decalajul legat de sănătate, respectiv, a prevenirii obezităţii infantile în rândul populaţiilor defavorizate.
Proiectul OPEN „Prevenirea obezităţii în cadrul reţelei europene” are ca scop consolidarea metodologiilor programelor bazate pe comunitate (CBPs), dispuse să pună în aplicare strategii şi acţiuni durabile pentru a preveni obezitatea la nivel local şi naţional. Programul va creşte capacitatea celor 11 proiecte din ţările implicate (inclusiv România) de a realiza, implementa şi evalua intervenţii menite a preveni obezitatea infantilă.
Partenerii mişcării SETS sunt: Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Sănătăţii, Inspectoratele Şcolare din Bucureşti, Cluj, Neamţ, Timiş şi Prahova, Facultăţile de Educaţie Fizică şi Sport din Cluj-Napoca şi Timişoara, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Societatea Română de Nutriţie şi Boli Metabolice, Federaţia Română de Scrimă, Federaţia Română de Dans Sportiv şi Federaţia Romalimenta prin 4 companii membre.