Mountain biking este un sport care te pune in miscare, te incanta si nu te lasa pana nu ii devii suporterul numarul 1. Trebuie sa stii, insa, ca prezinta mult mai multe provocari decat plimbarea obisnuita cu o bicicleta prin cartier sau prin parc.
Ce iti trebuie
Daca ai un MTB bun acasa, atunci ai facut primul pas. Un sfat util ar fi sa te asiguri ca nu este prea greu. Chiar iti trebuie aparatori de noroi? Daca nu vrei sa te murdaresti, de ce ai ales acest sport? Scapa de ele, de ochiuri de pisica suplimentare, portbagajuri grele... O bicicleta usoara te ajuta mai mult si nu te epuizeaza din primele cinci minute.
Urmatorul lucru: cumpara-ti sau imprumuta o casca. Cele mai multe accidente in ciclism – unele chiar mortale- s-au petrecut pe panta, de obicei in coborare. Nu trebuie sa risti decat o data ca sa regreti o viata intreaga. In plus, castile moderne sunt usor de purtat, confortabile si, pentru un plus de cochetarie, au un design modern. Daca te vei duce la un magazin de specialitate din orasul tau, sigur vanzatorul te va indruma catre casca care ti se potriveste cel mai bine – tie si bugetului tau.
Un accesoriu obligatoriu in ciclism sunt manusile – cu sau fara degete. Atunci cand mergi pe bicicleta – si in special pe munte - ai tendinta sa strangi manerul cu putere pentru a controla bicicleta mai bine. Acest lucru poate fi extrem de neplacut, chiar dureros, pentru mainile tale, dupa mai multe ore de mers. Atunci cand cazi, mainile sunt primele care ating pamantul, pentru ca ai tendinta sa te sprijini in ele. De ce sunt manusile indispensabile? Pentru ca ele vor fi acelea care vor avea de suferit in urma cazaturilor si nu mainile tale.
In Romania, ciclistii – fie ei pe cursiere sau MTB-uri - poarta haine sport, obisnuite, cand pleaca la drum. Putini sunt aceia care se echipeaza din cap pana in picioare. Si daca au trecut pe langa tine, sigur i-ai vazut si ai intors capul dupa ei. Asa e, la noi oamenii nu sunt inca obisnuiti la vederea hainelor lipite pe corp, gen anii 70-80. Dar nu iti face griji si nu te jena. Hainele lipite iti dau mai mult aerodinamism si, in plus, buretele cu care sunt prevazuti pantalonii iti protejeaza partea corpului care intra in contact mai mult cu saua bicicletei. Pentru barbati, astfel de pantaloni sunt mai mult decat indicati.
Despre incaltaminte, nu pot sa spun decat sa o alegi pe care care ti se potriveste. Incaltamintea ideala este confortabila – normal, la ce te asteptai- durabila si cu o talpa rigida pentru a te ajuta mai mult la pedalat.
Protejeaza-ti si ochii atunci cand pleci la munte cu bicicleta drept tovarasa. Cu atatia gandacei prin aer, mai mult ca sigur ca unul, in viteza cu care pedalezi, va poposi si in ochii tai. Odata ce ai inchis ochii, e atat de usor sa intri in primul copac... De ce sa risti, cand se poate rezolva totul cu o simpla pereche de ochelari sport?
Ciclismul montan este un sport care se face in doi: om si bicicleta. Daca de tine ai avut grija, de ce nu ai avea si de bicicleta? Ia cu tine petice, pentru cazul in care faci pana. Nici o pompa nu ar fi de prisos. Oricum, inainte de a pleca la drum asigura-te ca franele functioneaza corespunzator, bicicleta are camerele bine umflate si schimbarea vitezelor se efectueaza corespunzator.
Nu in ultimul rand, hidrateaza-te. Ai grija sa pleci cu un rucsacel in spate, in care sa depozitezi o sticla cu apa – ar fi si mai bine daca ai avea o sticla speciala, prevazuta si cu un furtunas care iese din rucsac din care sa mai sorbi un pic chiar in timpul mersului.
Invata tehnicile de pedalare!
Inainte de a incepe, ar fi bine sa cunosti tehnicile de baza, ca sa nu intri in panica atunci cand iti scoti bicicleta pe cararea de munte. Aceste tehnici de incepator le poti repeta in parcul de langa casa, pe terenul de sport al scolii sau pur si simplu printre blocuri. Orice ai alege, orienteaza-te sa fie in panta.
Familiarizeaza-te cu pedalele. Invata cum sa stai pe bicicleta fara a avaea picioarele pe pedale. Prima data fara un picior apoi fara amandoua. In timp ce stai pe bicicleta – stai, nu mergi- sprijina-te intr-un picior si pe celalat tine-l pe o pedala. Misca-te un pic si pedaleaza, eliberand pe rand cate o pedala.
Stai pe bicicleta si pedaleaza incet, relaxat. Bratele ar trebui sa ramana usor indoite. Inaltimea seii ar trebui sa fie ajustata astfel incat genunchii sa se indoaie intr-un unghi de 70 - 90 de grade la fiecare pedalare. Mentine-ti corpul relaxat.
Schimbatul vitezelor. Invata cum sa le schimbi. La o viteza superioara (foaie mare pe fata si pinion mic pe spate) este mai greu de pedalat si bicicleta va merge mai greu, in timp ce la o viteza inferioara (foaie mica si pinion mare) iti va fi mai usor sa pedalezi si esti si ajutat/a cand urci o panta. Urmatorul pas: obisnuieste-te cu schimbatul vitezelor in timp ce pedalezi pe un deal din apropiere. Pe masura ce dealul devine mai inclinat, este mai bine sa schimbi viteza inainte sa ajungi pe panta decat atunci cand esti deja in panta.
Bicicleta ta are un anumit numar de viteze dat de produsul dintre numarul de foi si pinioane. Daca are un numar de trei foi pe fata si sapte pinioane pe spate se spune ca bicicleta are douazeci si unu de viteze. La vitezele mici se pune pe foaie mica spre fata si pinion mare pe spate, ceea ce iti permite sa urci rampe. Cu cat este rampa mai abrupta, cu atat este mai indicat sa folosesti o viteza mai mica. Vitezele mari - foaie mare pe fata, pinion mic pe spate - iti permit sa accelerezi pe teren drept.
Daca ai de gand sa te apuci de ciclismul montan, asigura-te ca cineva te va invata practic cum sa schimbi eficient. Cu timpul iti vei da seama singur/a seama cum sa schimbi ca sa te ajuti la pedalat.
Invata cum sa stai in picioare pe bicicleta. Urca o panta, incercand sa stai in picioare, fara a atinge saua cu fundul. Tine bratele indoite si nu iti incorda genunchii, pedalele fiind in pozitie orizontala. Va trebui sa te ridici de pe sa ori de cate ori vei trece pe munte peste un obstacol sau atunci cand drumul este cu gropi. Pozitia de stat in picioare este urmatoarea: stai cu picioarele pe pedalele asezate orizontal, cu genunchii indoiti si cu saua intre picioare.
Urmatorul pas: acele de par – curbele in coborare. Invata sa stai in picioare pe bicicleta in timp ce cobori intr-o astfel de curba cu o viteza moderata. Incearca la viteze diferite pana cand te obisnuiesti.
Licenta in ciclismul montan: acele de par in urcare. Ataca acul de par in urcare cu o viteza de la incet la moderat. Inainte de a ajunge la curba, impinge-ti corpul in fata, sprijinindu-te pe ghidon, apoi impinge repede corpul in sus sprijinindu-te in maini. In acelasi timp trage in sus ghidonul astfel incat sa ridici roata din fata la timp pentru a ajunge in varful pantei in curba. Usureaza apoi din greutatea cu care ai apasat pedalele daca poti, permitandu-i rotii din fata sa ajunga in varful pantei.
Au nevoie femeile de biciclete speciale?
Raspunsul este relativ. Daca observi ca nu te simti confortabil pe o bicicleta barbateasca, atunci alege-ti un model de dama. Majoritatea bicicletelor pentru femei sunt construite astfel incat sa se potriveasca unui corp mai mic, mai usor, cu un tors si brate mai scurte. Daca esti mai mica de inaltime, atunci probabil ca ti-e mai bine pe o bicicleta de dama.
Ai ales ciclismul montan? Atunci...
Gaseste oamenii cei mai potriviti cu care sa practici acest sport.
Antreneaza-te cat mai mult in parc sau in imprejurimi, atunci cand timpul nu iti permite sa ajungi pe un drum de munte.
Simte-te cat mai bine! Ia o doza de optimism cu tine pentru zilele pe care le petreci in oras.
© Copyright:
Cu bicicleta pe carari de munte
Stii sa mergi pe bicicleta? Iti place sa fii activ/a, sa te antrenezi, sa arati si sa te simti bine? Atunci trebuie sa incerci mountain biking-ul, cunoscut la noi drept ciclismul montan. Pentru incepatori, muntii nostri au destule drumuri forestiere pe care poti exersa noi tehnici mai mult sau mai putin extreme.
De Alain Girard
Comentarii (3)
ciclismul montan ii cel mai tare le sparge pe toate aproape in fiecare zi is pe munte cu bicicleta. Ii grozav mai ales cand cobori panta pe care ai urcato, de exemplu eu al coborat o panta cu peste 40km/h! Dar atentie trebuie sa ai tehnica si experienta ca sa poti face aceasta!!
ciclismul e super...eu ma antrenez deocamdata la sala, sppining...sper sa ajung pe munte cat mai curand..
Cicloturismul este un mod foarte placut de petrecere a timpului liber.Drumurile de tzara din zonele colinare nu sunt aglomerate, si au avantajul peisajului care produc o adevarata relaxare.
Posteaza comentariu