Asa cum este si firesc, inainte de a incepe sa tii un regim alimentar, "iti faci temele", in sensul ca te documentezi in legatura cu dieta respectiva, incercand sa afli cat mai multe informatii. Desigur, esential este sa stii ce ai voie (si mai ales, ce nu) sa mananci, precum si aportul caloric si nutritiv. Dincolo de aceste aspecte, mai sunt cateva lucruri pe care este bine sa le cunosti, pentru a optimiza efectele regimului respectiv.
Integrate in stilul tau de viata, aceste sfaturi se vor dovedi foarte utile inclusiv dupa ce termini regimul alimentar. Aceasta deoarece ele contribuie la mentinerea sanatatii si functionalitatii sistemului digestiv.
Consuma cat mai multe fructe si legume de sezon. Nu exista nici un alt aliment care sa fie in masura de a-ti oferi cantitatea de substante nutritive si antioxidanti care se regaseste in aceste alimente. De asemenea, este bine sa eviti fructele si legumele de import, chiar daca aspectul lor este de multe ori irezistibil. Capsunile mici, adesea cu forme neregulate, sunt mult mai sanatoase si chiar mai gustoase decat cele de dimensiunea unui ou de porumbel...
In masura in care acest lucru este posibil, evita alimentele preparate (de prajeli nici nu cred ca mai este nevoie sa vorbesc, sunt de evitat intotdeauna, nu numai pe durata regimului alimentar). Salatele sunt intotdeauna recomandate, daca sunt preparate cu ulei de masline, zeama de lamaie si/ sau otet balsamic). Alimentele gatite poate ca sunt satioase, insa in afara de calorii, nu-ti ofera nimic. Ba dimpotriva, uneori afecteaza nivelul de vitamine din complexul B din organism.
Unul din cele mai importante secrete ale unei vieti ordonate este, firesc, organizarea. Si acest lucru este valabil inclusiv in ceea ce priveste dieta. Prin urmare, ar trebui sa ai la tine doua-trei mere, o banana, un sandvis sau un iaurt, pentru a nu risca sa mananci orice, numai pentru ca ti s-a facut foame in mijlocul zilei. Vei face economie de calorii, iar aceste produse alimentare te vor umple de energie.
"Putin si des" ar trebui sa fie deviza ta. Nu numai din punct de vedere al faptului ca nu risti sa mananci prea mult sau prea repede, ci si pentru ca in felul acesta te asiguri ca nivelul de energie este constant si nu vei ramane "fara carburant". Iata cateva sugestii de gustari pe care le poti lua in orice moment al zilei: o briosa cu stafide; un sandvis cu branza degresata si o rosie; o prajitura cu mere; o ceasca de supa de legume.
Nu cred ca ar putea exista o regula mai simpla decat aceasta: mananca atunci cand ti-e foame si ridica-te de la masa dupa ce te-ai saturat. Si daca e atat de simpla, de ce avem tendinta sa o ignoram? De cate ori nu ti s-a intamplat sa mananci o salata doar pentru ca interlocutorul tau si-a comandat si el acelasi lucru? Continuand ideea, de cate ori nu ti s-a intamplat sa mananci mai mult decat ti-ar trebui, doar pentru ca este gustos sau pur si simplu pentru ca te plictisesti...
Niciodata nu manca in graba. Daca stii ca nu-ti poti aloca macar 45 de minute pentru masa de pranz, este de preferat sa o amani pana cand vei avea timp si mananca un mar pana atunci. A manca in liniste si fara a sta cu ochii pe ceas este una din tainele unei digestii bune si, pe termen lung, a mentinerii siluetei.
Dincolo de vitamine, aportul de fibre si proteine ar trebui sa fie considerabil. Tocmai de aceea, pe langa fructe si legume, nu omite cerealele integrale. Nu numai silueta iti va fi recunoscatoare, ci si starea sanatatii tale, deoarece o dieta bogata in fibre previne multe probleme de ordin digestiv. De asemenea, nu neglija fructele de mare.
Posteaza comentariu