Pastele si dieta de slabire

De multi ani pastele au avut o imagine nefavorabila legata de cresterea in greutate in urma consumului lor, insa in ultima vreme PR-ul producatorilor de paste s-a schimbat in mod favorabil. Noul mesaj transmis este ca, in cantitati moderate pastele pot fi consumate fara grija deoarece ele contin fibrele necesare sa satisfaca si cea mai feroce senzatie de foame si in acelasi timp nu contin multe calorii, in schimb ofera numerosi nutrienti.

Evident ca o cantitate mare de paste consumate cu mult sos si branza si eventual carne alaturi nu sunt indicate nici in dietele de slabire si nici in cele de mentinere.
Nu se vor consuma nici pur si simplu fierte ci cu sos de rosii, legume proaspat taiate (ciuperci, fasole verde, broccoli, spanac) si cateva picaturi de ulei de masline (adaugate la sfarsit, in asa fel incat sa nu fie transformat termic). Astfel pastele pot fi considerate cu adevarat alimente sanatoase si care ar trebui consumate pentru beneficiile lor.

Pastele din comert sunt de o mare diversitate si de aceea trebuie preferate cele facute din faina integrala deoarece au un continut ridicat de fibre alimentare, minerale si complex de vitamine B.
In plus, fitoelementele continute in pastele integrale ajuta organismul sa isi mentina o greutate corporala sanatoasa.

Un studiu efectuat pe un numar de 75.000 de participante pe o perioada de 12 ani a aratat ca persoanele care au consumat in mod uzual paste integrale au ajuns in timp la o greutate corporala mai mica, spre deosebire de cele care au consumat paste rezultate din faina alba rafinata si care au luat in greutate semnificativ.

Tot pastele integrale sunt cele mai nutritive pentru ca ele contin tarate si germeni de cereale si astfel sunt retinute nemodificate vitaminele si mineralele (cupru, zinc, magneziu).
Pastrarea si depozitare pastelor uscate pe perioade indelungate trebuie sa fie facuta in locuri racoroase si sa se evite expunerea la lumina, deoarece vitaminele B sunt fotosensibile.

Preparea pastelor este simpla: trebuie fierte in apa suficienta (pentru a evita lipirea intre ele si de vasul in care sunt fierte), in care se adauga un praf de sare (pentru ca apa sa atinga o temperatura mai mare); pastele nu se acopera in timpul fierberii deoarece granulele de amidon vor absorbi prea multa apa iar dupa scurgerea apei de fierbere, pastele nu se clatesc pentru a nu pierde nutrienti valorosi.

Pastele pot fi consumate si la restaurant, atata timp cat se comanda un tip de paste gatite sanatos si mai ales daca se consuma doar o jumatate din portia pe care o ofera restaurantul iar cealalta este ceruta la pachet.
In acest fel se poate savura o masa.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • rita pe 2 Mar 2010, 20:12
    paste durum

    pastele care sunt facute din grau dur sunt din faina integrala sau au vreo calitate in plus doar prin faptul ca sunt durum?

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod