Nutritionistii ne recomanda sa consumam zilnic cinci portii de legume si fructe pentru a avea o alimentatie santoasa. Afla de ce trebuie sa mananci acest numar de fructe si legume si cum reusesti sa il respecti.
Fructele si legumele fac parte din aceeasi familie, in ele gasindu-se nutrimente esentiale similare: vitamine, minerale si fibre. Aceste nutrimente au un numar foarte redus de calorii si sunt indispensabile bunei functionari a organismului nostru.
De asemenea, ele intervin si in procesul de prevenire a batranetii, a anumitor tipuri de cancere si boli cardio-vasculare. Multumita continutului lor de calciu si potasiu, legumele si fructele participa la lupta impotriva osteoporozei. Ele mentin in organismul nostru un echilibru acido-bazic, limitand eliminarea calciului prin intermediul urinei.
De ce 5?
Cantitatile de nutrimente necesare pentru a indeplini aceste functii au fost calculate de experti, rezultatul fiind aportu zilnic recomandat. Pentru fructe si legume, cantitatea indicata pentru a indeplini acest aport zilnic recomandat de vitamine, fibre si minerale, este de aproximativ 700-800 grame pe zi. Avand in vedere faptul ca o portie de legume variaza intre 150 si 200 de grame, recomandarile de consumare indica sa mananci zilnic 5 fructe si legume.
Pe langa aportul lor de nutrimente, legumele si fructele au un rol suplimentar: confera senzatia de satietate fara a fi bogate in calorii. Simti ca nu iti mai este foame datorita fibrelor pe care le contin. 100 de grame de legume contin in medie 15-25 de calorii, in timp ce 100 de grame de fructe includ aproximativ 40-50 calorii. Daca faci o comparatie intre un mar si un pachet de bisuiti, vei observa ca 200 de grame de mereu au aceleasi calorii ca 25 de grame de biscuiti...
Recomandarea de cinci fructe si legume pe zi este una minimala. Cu siguranta este cu atat mai bine si chiar recomandat sa consumi mai multe. Cum fumatorii consuma mai multa vitamina C, ei trebuie sa favorizeze fructele si legumele bogate in aceasta vitamina. De asemenea, pigmentii continuti de vegetalele colorate ii vor ajuta sa lupte impotriva efectelor daunatoare ale tutunului.
In loc sa numeri fructele si legumele pe care le mananci, riscand ca acest gest sa devina penibil si chiar obsedant, adopta o solutie mai simpla: ai grija ca jumatate din meniul tau sa fie alcatuit din fructe si legume.
De exemplu: la micul-dejun consuma un fruct sau un suc de portocale si o portie de cereale. La dejun: o salata de cruditati sau legume inabusite cu o portie de carne si una de hidrocarburi, precum si un fruct la desert. La cina: o supa de legume sau legume gratinate cu peste sau oua.
Mananca un fruct la fiecare gustare sau chiar inainte de masa. Este un truc care iti va taia foamea in mod natura, multumita fibrelor si a apei pe care o contine.
Gata cu gluma! Alaturi de carnaciori si alte delicatese, propune-i iubitului tau o portie de legume si fructe ca desert: rosii pitice, castravete, pepene, brocoli, fasole verde, andive, pe care le poate servi cu un sos cocktail dupa plac.
Posteaza comentariu