Dieta personalizata

Despre diete s-au scris si se vor scrie multe. Exista numeroase diete, unele mai miraculoase decat altele.
Majoritatea promit scaderi majore in greutate intr-un interval de timp record. Chiar daca temporar se obtine rezultatul dorit efectele pe termen lung ale unei astfel de diete pot fi dezastruoase.

Scaderile rapide in greutate afecteaza in primul rand sanatatea organelor interne: stomac, rinichi, inima.
Mai departe, iata care este crudul adevar!
In timpul dietelor-minune celulele adipoase "flamanzesc", isi micsoreaza volumul si asteapta zile mai bune-care, negresit, vor sosi curand. O data cu terminarea regimului, iar celulele adipoase isi vor reface depozitele si chiar vor stoca mai mult. Astfel, ne vom alege si cu cateva kilograme in plus.


Cum putem slabi sanatos?


Se poate slabi mancand echilibrat, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ.


Asa ca, ne putem intocmi propria dieta astfel:

Cunoastem deja faptul ca un gram de proteine furnizeaza prin  ardere 4 calorii, un gram de glucide 4 calorii, iar un gram de lipide 9 calorii.
Procentajul deja calorii consumat zilnic ar trebui sa fie astfel distribuit: 60-70% glucide, 15-20% proteine,15-20% lipide.

Este important sa cunoastem numarul de calorii de care avem nevoie zilnic in functie de activitatea fizica pe care o desfasuram. Pentru repaus fizic consumul caloric este de 30-35 cal/kg corp, in cazul unei activitati fizice reduse ca intensitate de 50-70 cal/kg corp, iar pentru o activitate fizica intense aproximativ 100 cal/kg corp.

Nu ne ramane decat sa calculam.
Dar asta pentru a ne da seama ce se intampla cu noi! In niciun caz nu vom transforma numaratul caloriilor intr-un obicei obsesiv si nici nu vom deveni scalvii calculului de calorii. Este de ajuns sa avem o idee, iar apoi totul va intra in reflex.

Mai jos sunt trecute, cu aproximatie, numarul de calorii pentru 100g de aliment.

 Proteine Calorii
 Pui fript
200 cal
 Carne vita (fiarta)
150-200 cal
 Muschi file
150 cal
 Somn 150 cal
 Ton in ulei
300 cal
 Ou   85 cal
 Iaurt   75 cal
 Branza telemea
300 cal
 Branza de vaci  dietetica
150 cal
 

 Glucide  Calorii
 Paine alba
 265 cal
 Paine de secara
 250 cal
 Graham
 230 cal
 Orez  350 cal
 Cartofi  200 cal
 Mazare uscata
 325 cal
 Fasole uscata
 340 cal

 Fructe  Calorii
 Visine  25 cal
 Zmeura  45 cal
 Fragi  45 cal
 Caise  50 cal
 Cirese  50 cal
 Mere  50 cal
 Pere  50 cal
 Piersici  50 cal
 Struguri  200 cal

 Legume  Calorii
 Spanac  20 cal
 Rosii  20 cal
 Conopida  30 cal
 Fasole verde
 40 cal
 Morcovi  40 cal
 Ciuperci  45 cal
 Mazare verde
 70 cal

Este foarte important sa avem cel putin 3 mese pe zi.
Sub nici o forma nu se va sari peste micul dejun. Este cea mai importanta masa a zilei.

Alimentele consumate dimineata nu ingrasa si trebuie sa ofere energie pentru intreaga zi. Produsele lactate, cerealele, painea integrala, fructele contin nutrienti, fibre vegetale, vitamine si minerale ce pregatesc organismul pentru o noua zi.

Combinatia perfecta pentru masa de pranz este: proteine si legume- salate de cruditati sau legume fierte (salata verde, varza. broccoli, conopida, rosii, morcovi, ardei, telina, fasole verde etc). Proteinele se digera lent, iar vegetalele sunt surse de minerale si vitamine, asigura energie si, cu siguranta, senzatia de foame nu apare pana seara. Este bine sa evitam asocierea proteinelor cu glucidele avand in vedere ca pentru digestia acestora sunt necesare enzime diferite ce-si inhiba reciproc actiunea.
La cina se vor consuma mancaruri usoare: fructe, legume, fibre si chiar iaurt, care se digera foarte usor.

Fructele se pot servi intre mese, cel mai bine cu cel putin 30 de minute inainte de mesele principale pentru a fi sanatos folosite de organism. Se digera si se absorb foarte repede, insa mancate ca desert fermenteaza in stomac, pierd din elementele nutritive si produc balonari.


Mic dejun:   
  • cereale, lactate sau (la alegere)
  • 1 sandwitch (paine integrala) sau fructe
 
Pranz:          
  • proteine si legume

Cina:     
  • peste, legume sau (la alegere)
  • sau iaurt
  • sau fructe
  • sau orez (sau cartofi, paste fainoase), legume.

Informatiile au fost preluate din cartea "Fitness cu Radu", Radu Teodorescu si Luiza Bucur, Editura Coreus Grup, Snagov, 2004.

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • victoria_martac@yahoo.com pe 16 Nov 2007, 13:37
    VREAU SA SLABESC SI NU POT

    Tin o dieta de o viata, nu fac abuzuri in alimentatia mea. Ce sa mai fac? poate ma ajuta cineva.

    0
    0

  • MIRELA pe 9 Nov 2007, 14:26
    PAINE PUTINA

    SE POATE SLABI LEJER DACA MANANCI F. PUTINA PAINE SI NU AMESTECI LA O MASA MAI MULTE FELURI DE MANCARE

    0
    0

  • cami pe 9 Nov 2007, 11:21
    no stress

    totul e relativ. conteaza cat absorbe organismul tau din ceea ce mananci. diferentele sunt mari de la o persoana la alta!

    0
    0

  • ana pe 8 Nov 2007, 11:07
    calorii

    As dori sa stiu cate calorii are 100g piept de pui crud, fara piele. Am unele nelamuriri, deoarece am multe tabele de calorii de pe diverse site-uri, in care difera valoarea.Prima data cand a inceput sa ma preocupe alimentatia, acum 8 ani, stiam ceva de 177kcal, dar nu stiu daca se refera la pui in general (se stie ca pulpele sunt mai grase, deci au mai multe calorii), si nici daca se refera la cel crud/fiert (la care mai atarna la cantar si apa)sau la gratar, care este mai uscat. In tabelele mele am valori cuprinse intre 80-177 kcal pentru carne pui, dar nu stiu care la ce se refera, si atunci cand imi calculez ce mananc in fiecare zi, conteaza foarte mult.Iar perele si ciresele stiam ca au cam 80kcal/100g, strugurii cam 100.Iaurtul poate varia de la 28 la 75, in functie de procentul de grasime.Va multumesc!

    0
    0

  • gabi pe 8 Nov 2007, 09:14
    adev

    fantatic.eu sunt o persoan

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod