Alimentatia sanatoasa este obiectivul multora dintre noi, insa a manca sanatos la birou este uneori foarte dificil: mult de lucru, orar prelungit, situatii neasteptate, intalniri interminabile.
Iata doar cateva exemple de motive care pot favoriza alegerea unor alimente nesanatoase drept sursa de energie la birou. Si atunci pentru a putea fi consecventi in ceea ce priveste alimentatia echilibrata trebuie sa planificam din timp ceea ce vom consuma la serviciu si, mai ales, gustarile pe care le vom lua in cazul in care situatia iese de sub control si nu ajungem sa mancam clasica salata de ton sau de pui.
Traim in mare viteza si suntem din ce in ce mai pretentiosi cu alimentele pe care le alegem. De aceea, gustarea trebuie sa fie cat mai naturala, sa nu coste mult si sa nu necesite preparare indelungata. In acest fel organismul hranit cu substante nutritive de calitate va raspunde mai bine la stres si va avea mai multa energie pe intreaga durata a zilei.Asadar primul punct important din strategia unei alimentatii echilibrate este micul dejun. Aceasta masa este esentiala pentru ca furnizeaza nutrientii necesari pentru primele ore ale zile (care sunt de obicei si cele mai solicitante) si ajuta la controlul si mentinerea greutatii corporale (datorita prevenirii hipoglicemiei si a alimentatiei emotionale implicate de aceasta).
De asemenea, pranzul este o masa foarte importanta, care devine de cele mai multe ori lipsit de prioritate atunci cand suntem la servici. De obicei aceasta masa se amana foarte mult si de cele mai multe ori se instaleaza senzatia de foame foarte puternica. Si cand ne este foarte foame, tendinta este de a face alegeri culinare nesanatoase: fast food, dulciuri, cipsuri, produse rafinate de panificatie. Si astfel se explica si de ce cantarul indica din ce in ce mai mult, si de ce nu ne simtim grozav (balonare, constipatie, nervozitate).
Vestea buna este ca un pranz sanatos sau o gustare nutritiva la serviciu este un obiectiv posibil si foarte usor de atins:
Asadar nu trebuie sa astepti pana e prea tarziu, cand foamea se instaleaza si tentatiile culinare sunt mai mari decat vointa noastra. Exersand zilnic acest obicei sanatos nu va face decat sa aduca numeroase beneficii: ajuta la mentinerea greutatii corporale in limitele normale, previne afectiunile cronice (cancer, diabet, boli cardiovasculare) si ne face sa ne simtim energici si in forma.