Intotdeauna inainte de vacanta la mare ne dorim sa fim mai usori si mai supli. Si natura ne pune la dispozitie o sumedenie de bunatati care ne pot ajuta in acest sens.
Vegetarianismul strict nu este nici pe departe o solutie pe termen lung, insa este foarte utila si recomandata o marire a cantitatilor de fructe, legume, cereale integrale si seminte consumate in aceasta perioada a anului. Iar prin combinarea acestora cu alte principii nutritive importante, vom obtine si o fireasca scadere in greutate.
Majoritatea alimentelor din plante sunt sarace in calorii si in grasimi, nu au colesterol si asigura in acelasi timp o hranire completa a organismului. Consumate proaspete si integrale, acestea nu vor fi surse de ingredienti nocivi, specifici procesarii alimentelor.
Este important asadar sa consumam o mare diversitate de legume si fructe colorate pentru a putea beneficia la maxim de efectele lor asupra sanatatii. Asta pentru ca ele contin diverse substante fitochimice care se combina si se completeaza reciproc in lupta pentru mentinerea starii de sanatate. Este posibil, de exemplu, ca substantele chimice din grapefruitul roz consumat la micul dejun, sa ne protejeze mai bine atunci cand se combina cu avocado-ul din salata de la pranz.
Conform studiilor clinice, alimentele descrise in continuare contin substante fitochimice care se dovedesc a fi alegeri excelente din punct de vedere nutritional. Este recomandat asadar sa se consume cat mai des din urmatoarele alimente:
Broccoli si varza
Isotiocianatii din aceste legume crucifere stimuleaza functiile ficatului si-l ajuta sa descompuna pesticidele si alte substante carcinogene. Aceste fitochimicale reduc riscul in cazul persoanelor susceptibile de cancer de colon.
Morcovi si mango
Alfa si beta carotenii continuti de aceste legume si fructe portocalii joaca un rol foarte important in prevenirea cancerului, mai ales al celui de plaman, esofag si stomac.
Citrice, mere, rosii
Diversii compusi flavonoizi, care se gasesc in aceste fructe si legume, joaca de asemenea un rol important de antioxidanti si luptatori eficienti impotriva cancerului.
Usturoiul si ceapa
Aceasta categorie de legume este bogata in alilsulfide, care ajuta la scaderea tensiunii arteriale ridicate, au actiune antibiotica si preven unele forme de cancer ale stomacului si tractului digestiv.
Grapefruit roz, ardei rosii si tomate
Substanta fitochimica numita licopen este de fapt prezenta in cantitati mai mari in aceste alimente chiar si dupa gatit, ceea ce face ca pasta de tomate sau sucul de rosii ca fie cele mai bune surse de licopen (licopenul are efecte pozitive in profilaxia si tratamentul cancerului de plaman si de prostata).
Struguri rosii, capsuni si afine
Antocianinele din pigmentul natural, care dau culoarea acestor fructe, pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin prevenirea formarii trombilor vasculari. Antocianinele par sa ajute de asemenea si la oprirea dezvoltarii formatiunilor maligne.
Asadar prin simpla savurare a acestor "alimente-medicament" avem toate sansele sa obtinem o forma excelenta, o silueta superba si mai ales pregatita pentru plaja.
Posteaza comentariu