În contextul în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat recent limitarea consumului de carne roșie, hamburgerul de quinoa reprezintă un aspect al revoluției culinare din Peru, țară care speră să dea un exemplu lumii în acest sens, notează agenţia France-Presse, citată de Agerpres.
"Hamburgerul de quinoa pare a fi o opțiune bună atunci când se caută o alternativă la carne", a declarat pentru AFP chef Gaston Acurio, care a asigurat gastronomiei peruane un loc de prim rang pe harta lumii.
În restaurantele sale din Lima, dintre care cel mai celebru este Astrid & Gaston, hamburgerul vegetarian câștigă teren, încet, dar sigur, în fața cărnii, chiar dacă friptura în sânge rămâne regele de necontestat al localurilor de alimentație publică.
Gaston Acurio propune două rețete, una fiind o crochetă de quinoa pane, cu linte, sfeclă și iaurt, peste care se toarnă chutney de mango, și cealaltă, cu broccoli și quinoa, marinat cu salată, sos de wasabi, cremă de usturoi și solzi de ceapă.
Plăcerea gustativă este indiscutabilă, însă consumul rămâne redus în comparație cu hamburgerii cu carne care se vând în restaurantul său Papacho's. "Vindem lunar 16.500 de hamburgeri cu carne, față de numai 300 de quinoa", a declarat Diego Alcantara, șeful restaurantului. "Am mizat pe quinoa fiindcă avem tot mai mulți clienți care vin la noi, dar nu consumă carne", a adăugat el.
Quinoa, aliment cunoscut ca "grăuntele de aur al incașilor" pentru originea sa andină și proprietățile sale energizante, mai are un drum lung de parcurs până să înlocuiască hamburgerii cu carne care se vând în unitățile de tip fast food.