Obtinute din porumb, grau, orez, orz sau ovaz, cerealele pentru micul dejun sunt una dintre cele mai importante surse de vitamine si substante nutritive, sunt gustoase, se prepara usor si rapid si sunt recomandate de medici si nutritionisti sa fie consumate la orice varsta.
Cerealele sunt recomandate in alimentatia zilnica intrucat contin grasimi nesaturate, cantitati importante de fibre si carbohidrati. De asemenea, sunt si o excelenta sursa de vitamine de tipul B, minerale - precum fier, magneziu, cupru, fosfor si zinc - si antioxidanti.
Produsele cerealiere sunt una dintre principalele surse de fier in alimentatia zilnica. O portie de 30 g de cereale asigura 8 mg de fier, adica necesarul recomandat de fier pentru copiii cu varste intre 9 si 13 ani.
Cercetarile in domeniul nutritiei subliniaza faptul ca anemia determinata de carenta fierului este problema de nutritie cea mai raspandita in lume. Specialistii in domeniu recomanda consumul zilnic de alimente imbogatite cu fier, cum sunt cerealele.
Rolul fierului in organism





Deficienta de fier cauzeaza anemie
Deficienta de fier determina aparitia anemiei, care se manifesta prin oboseala, tahicardie si respiratie accelerata la efort. Deficitul de fier limiteaza performanta atletica si capacitatea de munca fizica. in cazul deficientei de fier, abilitatea de mentinere a unei temperaturi normale a corpului la expunerea la frig este si ea afectata.
Deficienta grava de fier poate duce la unghii casante, inflamatii la colturile gurii, atrofierea gustului si o limba incarcata, iar in cazuri extreme pot aparea dificultati in a inghiti, datorita aparitiei de formatiuni in gat si pe esofag. La copii, lipsa de fier produce intarzieri in dezvoltarea cognitiva si sociala si reduce performantele scolare.
Posteaza comentariu