Cu toții avem din când în când pofte alimentare, iar ritmul în care le cedăm determină succesul unei diete sau acumularea kilogramelor în plus. Secretul pentru a rezista și a-ți recontura siueta în mod sănătos nu este să-ți închipui că nu există alimente delicioase în afara dietei pe care ți-ai propus-o, ci să-ți faci o strategie cu ajutorul căreia să nu ajungi să triplezi numărul de calorii de fiecare dată când ești în apropierea unei prăjituri. Dacă știi cum să procedezi nu vei avea motive de regret și nici nu va trebui să petreci ore suplimentare la sală pentru a elimina excesul de calorii.
De ce avem pofte alimentare?
Există mai multe ipoteze cu privire la motivele pentru care apar poftele. Unii experți consideră că se manifestă în primul rând la nivel psihologic. Dacă te gândești intens la ceva, în cele din urmă organismul va simți nevoia de anumite alimente. De exemplu dacă asociezi gustul dulce cu o stare de relaxare îți va fi foarte greu să ignori bomboanele sau prăjiturile.
De asemenea, poți avea tendința să te răsfeți cu alimente hipercalorice atunci când este foarte frig afară sau când plouă. Contează și acțiunea hormonilor care influențează poftele și senzația de foame. Leptina și grelina sunt principalii hormoni care acționează asupra apetitului. În prezent cercetătorii încearcă să determine modul în care modificarea nivelului acestor hormoni poate favoriza rezultatele dietelor.
Pe lângă hormoni, există și obiceiurile personale. De multe ori poți mânca la anumite ore pentru că așa te-ai obișnuit, chiar dacă nu ți-e foame deloc. Dacă te-ai plictisit ai putea apela la gustări crocante pentru a-ți ocupa timpul sau pentru a uita de activitățile care nu-ți fac plăcere. În concluzie poftele apar pe fond psihologic, dar sunt influențate și de obișnuință, vreme sau alte elemente din mediul ambiant.
Ce trebuie să faci când apar poftele
Dacă știi cauzele poftelor ai putea diminua tentația de a mânca, dar există și alte metode pe care le poți folosi.
Încearcă aceste trucuri dacă vrei să reziști mai ușor când ai pofte alimentare:
1. Nu urma o dietă foarte restrictivă
De multe ori poți avea tendința de a privi lucrurile în alb și negru, ori urmezi o dietă cu foarte puține calorii, ori cedezi complet și depășești cu mult totalul de calorii. Ei bine, abordarea corectă este cea echilibrată.
Nu te va ajuta deloc să îți impui niște reguli excesiv de drastice pentru că ți se va accetua impresia că nu poți mânca aproape nimic. Pe acest fond emoțional vei fi o „pradă ușoară” pentru tentațiile dulci. În schimb, dacă ai o abordare pozitivă și nu te învinovățești constant rezultatele dietei vor fi mult mai bune.
2. Trișează uneori
Nu ai cum să mănânci tot timpul morcovi și frunze de salată pentru a uita de chips-uri, prăjituri sau gogoși. Uneori trebuie pur și simplu să guști, dar poți face acest lucru într-un mod care nu periclitează complet dieta pe care o urmezi. Potrivit experților, este indicat să-ți faci un total al caloriilor pe care le vei consuma la nivel de săptămână și să economisești în anumite zile pentru a putea să te răsfeți ocazional cu alimentele de care ți-e poftă. Trebuie să fii atent și la mărimea porției. Alege o bucată sau o felie mai mică, în niciun caz 2 sau 3.
3. Distrage-ți atenția
În anumite zile simți că nu te gândești decât la mâncare? Este momentul să acționezi, înainte să comiți un exces. Poți citi o carte sau o revistă sau ai putea face o scurtă plimbare la aer curat pentru a-ți elibera mintea.
Chiar dacă nu vei putea evita mâncarea complet, cum se întâmplă în zilele în care colegii de serviciu aduc gogoși sau bomboane la birou, vei reduce stresul asociat și încet-încet vei face față tentațiilor mai ușor.
4. Identifică-ți corect emoțiile
Poftele nu sunt întotdeauna rezultatul unor stări emoționale, dar nu strică să faci o scurtă analiză pentru a te asigura că nu reacționezi la ceva ce ți s-a întâmplat. Dacă ești stresat, supărat sau îngrijorat ai putea folosi mâncarea drept consolare, dar efectul pozitiv va fi limitat, iar după aceea emoțiile negative s-ar putea accentua.
5. Asteaptă 10-15 minute
Voința este importantă în lupta împotriva poftelor și de multe ori singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să aștepți 10-15 minute. După acest interval majoritatea poftelor alimentare dispar, iar tu îți vei putea continua ziua liniștit, fără să fii nevoit să-ți planifici antrenamente suplimentare din cauza prăjiturilor.
Posteaza comentariu