Asocierea alimentelor - modalitate de controlare a greutatii

Asocierea alimentelor este o modalitate excelenta de controlare a greutatii. Ideea este ca, daca mancati un singur tip de alimente sau mai multe alimente asociindu-le corect, capacitatea dumneavoastra de digestie si abilitatea de a descompune eficient hrana ajung la parametrii maximi.
Aceasta insemna ca organismul nu retine fragmente de alimente nedigerate, care sa se transforme apoi in bulgari de grasime, plini de toxine, si in final in celulita. Combinarea adecvata a alimentelor ii permite organismului sa arda complet grasimile.


Cum functioneaza

Grupa 1: proteinele (carnea rosie, carne de pasare, branza, peste, oua, lapte, nuci, vanat/iepure, moluste si crustacee, soia, tofu si toate produsele din soia, iaurt) produc sucuri acide pentru a se digera. Se digera incet.

Grupa 2: carbohidratii - aici intra toate cerealele si produsele preparate din acestea (painea, paste fainoase, cereale pentru micul-dejun, faina, biscuiti, produse de patiserie, prajituri) ca si legumele care contin amidon (cartofii, ignamele, porumbul dulce).
Acestea produc sucuri digestive alcaline. Se digera rapid si au nevoie se alte enzime decat proteinele.

Daca veti consuma impreuna cu alimente din grupa 1, enzimele si sucurile digestive rivale se vor "lupta" si se vor neutraliza reciproc. Rezultatul este acela ca hrana nu va fi digerata eficient, va intra in putrefactie in intestine, producand gaze intestinale, balonari, arsuri, dureri de stomac, malabsorbtie, indigestie si cel putin scaderea energiei.

Grupa 3: salatele, legumele care contin amidon, radacinoasele, semintele, ierburile, condimentele si uleiurile din seminte. In aceasta grupa mai intra si: untul, frisca, grasimea tartinabila, uleiul de masline. Toate acestea pot fi digerate atat impreuna cu alimentele din grupa 1, cat si cu cele din grupa 2.


Grupa 4: fructele care formeaza un grup distinct si detin recordul de viteza in ce priveste digestia. Fructele folosesc enzime complet diferite fata de grupele mentionate anterior.


Solutia
1. Nu consumati la aceeasi masa alimente din grupa 1 (proteine) si alimente din grupa 2 (carbohidrati).
2. Alimentele din grupa 3 pot fi consumate atat cu cele din grupa 1 cat si cu cele din grupa 2.
3. Alimentele din grupa 4 (fructele) trebie mancate intotdeauna singure, la cel putin 30 de minute distanta de consumarea alimentelor din celelalte grupe. Este bine sa consumati fructele pe stomacul gol, de preferat dimineata, fara alte tipuri de alimente. Daca veti consuma fructe dupa masa, acestea vor ramane blocate in rma celorlalte alimente, care au nevoie de mult mai mult timp pentru digestie, asa ca ele vor incepe sa fermenteze in burta.
Cand amestecati fructe cu alte tipuri de almente,va puteti astepta la balonare, flatulenta, indigestie. De retinut: nu amestecati niciodata pepenele cu alte fructe. Dintre toate fructele, acesta se digera cel mai repede. Cu alte cuvine fie mancati doar pepene, fie nu mancati deloc pepene.
4. Dupa o masa cu carbohidrati, lasati sa treaca cel putin doua ore pana sa va alimentati cu proteine. Dupa ce ati ingurgitat proteine, lasati sa treaca trei ore pana sa mancati alimente cu carbohidrati. Proteinele au nevoie de patru ore pana sa ajunga in intestin, in vreme ce carbohidratii parcurg un drum de doua ore de la inghitire pana in intestin.


Modalitate gresita de asociere a alimentelor

Cereale cu produse lactate sau carne = gaze
Fructe cu legume = gaze
Fructe cu carne = gaze
Fructe cu cereale sau produse lactate = gaze


Modalitate corecta de asociere a alimentelor

Doar fructe = nu se produc gaze, o digestie eficienta
Cereale cu legume = nu se produc gaze
Paste cu legume = nu se produc gaze
Leguminoase cu legume/cereale = nu se produc gaze
Peste sau carne rosie cu legume = nu se produc gaze
Fasole boabe / pastai cu cereale = nu se produc gaz

Informatiile au fost preluate din cartea "Esti ceea ce mananci: Programul care va va schimba viata", Dr Gillian McKeith, Editura Curtea Veche, Bucuresti, 2005, www.curteaveche.ro
 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • flavia pe 1 Nov 2006, 19:42
    nedumerire

    Am 2 intrebari: 1. legumele care contin amidon (cartofi, igname etc) sint trecute si la grupa 2 si la 3. Presupun ca ar trebui sa apara doar la 2? 2. ciocolata carui grup apartine?

    0
    0

  • neagu maria pe 28 Aug 2006, 20:54

    nu mi se pare concordanta in ce spuneti 1 nu se combina cu 2 , dar 3 care contine produse din 2 se consuma si cu 1 si cu 2?

    0
    0

  • klaua pe 14 Iul 2006, 17:02
    asteptam raspuns

    buna ziua ne respunde cineva la intrebari? multumesc si asteptam raspuns

    0
    0

  • klaua pe 2 Iul 2006, 01:22

    buna as dori sa stiu mai multe depre asocierea alimentelor exista o carte in care sa ne explice totul? sau ne da cineva raspunsuri daca avem nelamuriri

    0
    0

  • klaua pe 2 Iul 2006, 01:16
    nelamurire

    mie mi se pare okei am slabit 10 kg in aproape 3 luni dupa metoda asta.Am si eu o intrebare cand mananc proteine de exemplu am voie sa le asociez intre ele? exemplu oua cu cascaval sau sunca cu branza? si fructele se pot manca cu o jumatate de ora inainte sau dupa masa? eu fructe am mancat numai pe stomacul gol si am evitat painea

    0
    0

  • ralucuta19 pe 16 Iun 2006, 16:16

    mi se pare super aceasta metoda

    0
    0

  • amalia pe 12 Iun 2006, 09:37

    mie mi se pare okei,de o luna mananc dupa aceasta asociere si am slabit 4kg o recomand tuturor.este un mod de viata imi place

    0
    0

  • marilena jidov pe 13 Mai 2006, 21:16
    nedumerire

    Cerealele pt. mic dejun , tip NESTLE sau Muesli,cum se consuma corect ?

    0
    0

  • tuculica pe 19 Ian 2006, 17:49
    asocierea alimentelor

    asa este. o asociere gresita a alimentelor duce la balonare si nici nu poti sa dai jos. multa lume se intreba de ce nu slabeste,ca doar nu mananca mult,dar cand enumera ce si cum a mancat,totul e foarte simplu:asocieri gresite de alimente.foarte bun acest articol,dar oare il citesc toti cei care ar trebui?

    0
    0

  • Eliana pe 19 Ian 2006, 17:49
    Super articol !!!

    Este ADEVARAT. Si intr-adevar...citeste cine trebuie?

    0
    0

  • MIHAELA pe 19 Ian 2006, 17:49
    Foarte Adevarat

    Sunt Foarte Incantata De Acest Articol (stiam Deja Unele Lucruri) Si As Vrea Sa Invat Cat Mai Despre Ce Inseamna Alimentatie Sanatoasa.sunt Multe Persoane Care Se Intreaba De Ce Se Ingrasa Daca Totusi Ele Mananca Putin(dar Combinat Cum Nu Trebuie)?

    0
    0

  • mirxurica pe 19 Ian 2006, 17:49
    multumesc

    sunt foarte bune informatiile acum aflu k nu mancam nicidata corect si d aceea nu slabesc

    0
    0

  • istratlia pe 19 Ian 2006, 17:49

    Cunosc o doamna doctor care a folosit recomandarile din aceasta carte si a slabit mancand!

    0
    0

  • Simona Ducoci pe 19 Ian 2006, 17:49
    obiceiurile dobandite sunt mai greu de inlocuit

    locuiesc in Ardeal si aici avem frumoase obiceiuri sitraditii culinare , e adevarat ca in timp s-au cam uitat. A manca sanatos a fost un principiu de viata al stramosilor nostri insa ultimii 60 de ani au facut adevarate ravagii in stilul de viata al romanilor si nu numai al lor ci al tuturor etniilor de pe teritoriul Romaniei. Sunt jurnalist si am realizat mai multi ani o emisiune pe care am numit-o Obiceiuri si traditii, documentarea pe care am relizt-o in satele din jurul Sighisoarei mi-au dezvaluit lucruri pe care tocmai le-ati publicat acum . E bine ca aceste asocieri de alimente sa fie cunoscute de cat mai multa lume pentru a fi prevenite bolile ce deriva din alimentatie.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod