Dieta Paleo există din anii '80, însă a intrat in vizorul marelui public în anul 2002 când a fost lansată cartea "The Paleo Diet: Lose Weight and Get Healthy by Eating the Food You Were Designed to Eat", scrisă de Loren Cordain, profesor la Universitatea din Colorado.
Principiul după care se ghidează această dietă este acela de a te consuma doar alimente proaspete. Se evită cerealele, leguminoasele, alcoolul, zahărul şi produsele lactate. În schimb, se consumă carne (de preferat vânat sau vită/pui/peşte proaspăt), fructe şi legume.
"Studiile clinice arată că dieta Paleo este un regim sănătos care scade riscul de boli cardiovasculare, reduce hipertensiunea arterială şi inflamaţiile, ajutând la slăbit", explică autorul cărţii Loren Cordain.
Deoarece orice dietă are bune şi rele, nu strică să luăm trucurile utile din acest regim pentru a le include în planul alimentar. Iată care sunt lucrurile bune pe care le putem prelua din dieta Paleo:
1. Evită produsele procesate industrial
Toate mezelurile şi dulciurile din comerţ trebuie consumate foarte rar, spre deloc dacă este posibil. Nu te ajută cu absolut nimic, nu au nicio valoare nutriţională, ci din contră sunt "îmbălsămate" cu tot soiul de aditivi care îţi fac rău. Optează pentru cârnaţii de casă sau prăjitura cât mai simplă pe care o poţi face în casă.
2. Combină alimentaţia sănătoasă cu sportul
Activitatea fizică este esenţială ca să te menţii la o greutate corporală normală, dar şi pentru a păstra musculatura tonifiată. Acest lucru te va scuti de multe dureri inutile care sunt legate de sedentarism şi pot să fie combătute, alegând să faci mişcare cu regularitate şi constant.
3. Atenţie la consumul de sare!
Dacă ai eliminat din dietă mezelurile procesate industrial şi conservele, înseamnă că ai limitat foarte mult consumul de sare. Acestea conţin cantităţi exagerate de sare care îţi poate afecta inima şi rinichii. Sodiul în combinaţie cu potasiul pe care-l găseşti în legume şi fructe fac echipă bună şi ne protejează inima de boli.
4. Alege grăsimile bune
Evită grăsimile hidrogenate care se regăsesc în produsele de patiserie, cofetărie şi snacks-uri. Citeşte întotdeauna eticheta produsului pe care-l cumperi şi renunţă la el dacă are grăsimi (parţial) hidrogenate sau trans. În schimb, poţi să alegi surse de grăsimi bune, cum ar fi avocado, uleiul de măsline presat la rece, seminţele de in/dovleac şi uleiul de cocos nerafinat.
5. Găteşte acasă
Limitând numărul meselor luate în oraş şi cu puţină organizare vei ştii exact ceea ce mănânci. Mâncarea gătită acasă, cu ingredientele pe care le preferi este mult mai sănătoasă, deoarece pui cantitatea de sare normală şi nu foloseşti aditivi care îi potenţează aroma. Găteşte simplu, nu te complica, dar să fie pe gustul tău!
6. Nu te obosi cu număratul caloriilor
În loc să te oboseşti cu număratul caloriilor este de preferat să te gândeşti la valoarea nutriţională a alimentelor pe care le consumi. Înainte de a face o alegere proastă doar pentru că îţi este poftă, gândeşte-te ce nutrienţi îţi poate oferi acea mâncare. Este o strategie mai sănătoasă, în comparaţie cu număratul caloriilor pe care le poţi ţine sub control dacă nu faci excese culinare.
Comentarii (4)
Cof-1200 este un supliment nutritiv de calitate premium pe bază de extracte decofeinizate din Cafea Verde, Svetol®, Garcinia şi Gymnema. Ingredientele 100% naturale din COF-1200 acţionează împreună prin cele 4 mijloace indispensabile slăbitului: accelerează arderea grăsimilor în întregul organism reduc senzaţia de foame şi te ajută să mănânci mai puţin, fără efort reduc foamea emoţională şi elimină stresul unei cure normale de slăbit reglează activitatea pancreasului.
este complet eronata informatia data de I_have_a__dream. Creierul uman nu necesita zahar din carbohidrati simpli precum piinea si pastele. Corpul uman poate functiona in mod perfect cu zaharul din fructe si legume. O dieta compusa din carne slaba, peste, legume si fructe este ideala pentru organism. In caz ca I_have_a_dream doreste mai multe informatii, se gasesc pe Internet, mai ales in limba pe care se pare ca doamna/domnul o prefera, limba Engleza.
Nici mie nu ini este clar cum sa elimini fainoasele din alimentatie ? aceasta dieta era pentru vremurile paleoliticului nu pentru acum , evident ca atunci nu consumau fainoase fiinca nu faceau agricultura , dar omenirea a evoluat datorita aparitiei agriculturii si a fainoaselor implicit , deci nu putem sa venim noi acum sa ii taiem unui om evoluat un aliment care l-a facut cea ce este azi . Evident ca procesarea foarte mare a fainii a dus la alimente nesanatoase , dar nu putem sa eliminam toate cerealele din alimentatie din acest punct este gresita aceasta dieta dar lucruri bune putem invata si de aici .
Carbohidratii din paine, orez ori cartofi nu sunt esentiali pentru organism. Nici nu sunt benefici. Si unii dintre ei dau dependenta (mai ales cei procesati din dulciuri, snacks-uri sau bauturile de tip cola). Mai gasim carbohidrati in fructe si legume, si astia chiar sunt buni pentru organism. Si mai exista ciocolata, care in cantitati moderate ofera creierului energia pe care matale zici ca si-ar lua-o din paine. Existe persoane care nu consuma fainoase si traiesc bine merci. Asa ca afirmatia matale e putin cam nedocumentata. Nu cunosc dieta Paleo, dar ca medic, informatiile din articol mi se par pertinente.
Posteaza comentariu