Secole de-a randul, femeile au fost arse pe rug sub acuzatia ca detin "puteri supranaturale". Prin aceasta se intelege si capacitatea lor de a prevedea urmarile unei relatii, de a detecta mincinosii, de a vorbi cu animalele si de a descoperi adevarul.
Intr-o incapere in care se afla 50 de cupluri, unei femei obisnuite ii trebuie sub zece minute pentru a analiza relatia din fiecare cuplu. Cand o femeie intra in incapere, capacitatile sale senzoriale net superioare ii dau posibilitatea sa identifice rapid cuplurile care se inteleg, care s-au certat, cine cui ii face avansuri si care sunt femeile care pot fi o concurente sau ii pot deveni prietene.
Cand un barbat intra intr-o asemenea incapere, situatia este total diferita. Barbatii analizeaza locul pentru a vedea care sunt intrarile si iesirile - in virtutea stravechii structuri a creierului lor, ei evalueaza de unde ar putea veni un potential atac si pe unde ar putea sa scape. Apoi cauta chipuri cunoscute sau posibili dusmani, dupa care isi fixeaza felul in care este impartita camera. Mintea lor logica va inregistra exact lucrurile care trebuie fixate sau reparate, cum ar fi un geam spart sau un bec ars. Intre timp, femeile au analizat chipurile din incapere si stiu exact cine cu cine si ce simte fiecare.
De ce barbatii nu le pot minti pe femei
Studiul limbajului trupului a aratat ca, in comunicarile directe, semnalele nonverbale au o importanta situata intre 60 si 80 la suta la nivelul impactului mesajului, in vreme ce sunetele de orice fel reprezinta doar intre 20 si 30 la suta. Restul de 7-10 la suta sunt cuvintele. Dotarea senzoriala superioara a femeii alege si analizeaza informatiile, iar capacitatea creierului sau de a le transfera rapid de la o emisfera la alta o face mai experta in sintetizarea si descifrarea semnalelor verbale, vizuale si a altor semne.
De aceea majoritatea barbatilor au probleme atunci cand intentioneaza sa le minta pe femei, mai ales cand li se adreseaza direct. In schimb, asa cum o stiu prea bine, femeilor le este relativ usor sa-l minta pe barbat cand se afla fata in fata, pentru ca el nu este dotat cu sensibilitatea necesara pentru a detecta inadverdentele dintre semnalele ei verbale si nonverbale. Majoritatea femeilor pot sa simuleze un orgasm mult mai bine, in vreme ce majoritatea barbatilor, atunci cand mint o femeie, e preferabil s-o faca la telefon, printr-o scrisoare sau cu lumina stinsa si cu o patura in cap.
In plus, ea si aude mai bine...
Femeile aud mai bine decat barbatii si sunt foarte pricepute in a distinge sunetele inalte. Creierul femeii este programat in asa fel incat sa auda cum plange copilul noaptea, in vreme ce tatal doarme linistit. Daca apare o pisicuta care plange undeva departe, femeia o va auzi cu siguranta. Barbatul insa, datorita capacitatii sale de orientare in spatiu net superioare, ii poate spune unde se afla pisicuta.
Femeile citesc printre randuri
Femeile dispun de o sensibilitate net superioara in privinta diferentierii schimbarilor de volum sau de intensitate din glas. Aceasta le da posibilitatea sa perceapa schimbarile emotionale la copii si adulti. Ca urmare, la opt femei care pot canta dupa acompaniament, doar un singur barbat este in stare de aceleasi performante. Aceasta capacitate justifica vesnica remarca a femeilor: "Te rog sa nu-mi vorbesti pe tonul asta!" atunci cand se cearta cu diversi barbati sau baieti. Majoritatea barbatilor habar n-au la ce se refera ele.
Barbatii ignora amanuntele
Ea si el se intorc acasa cu masina de la o petrecere - el este la volan, ea ii spune pe unde s-o ia si tocmai s-au certat pentru ca ea i-a spus s-o ia la stanga, cand de fapt voia sa-i spuna s-o ia la dreapta. Au trecut noua minute de liniste mormantala si el incepe sa-si dea seama ca ceva nu e in regula. "Iubito... e totul ok?", intreaba el. "Da - totul este perfect!" raspunde ea. Accentul pus pe cuvantul "perfect" confirma faptul ca lucrurile sunt departe de a sta asa. El se gandeste brusc la ce a fost la petrecere. "Am gresit cu ceva asta-seara?" intreaba el. "Nu vreau sa discutam despre asta", zice ea repezita.
Inseamna ca e suparata si ca vrea sa vorbeasca despre asta. Intre timp, el nu mai pricepe nimic, neintelegand deloc ce a suparat-o. "Te rog, spune-mi - ce am facut?", o implora el. "Zau ca nu stiu ce am facut".
In majoritatea conversatiilor de acest tip, barbatul este sincer de fapt - pur si simplu nu intelege care e problema. "Ok!" zice ea. "Am sa-ti spun despre ce e vorba, desi faci pe prostul!". Dar el nu face pe prostul. Nu stie cum sa judece problema. Ea trage aer adanc in piept. "Fufa aia s-a tot invartit pe langa tine toata seara, facandu-ti ochi dulci, si tu n-ai stiut s-o pui la punct - ai incurajat-o!".
In momentul acela, el este pur si simplu dezorientat - care fufa? Ce ochi dulci? El n-a observat nimic. Vedeti voi, in vreme ce "fufa" (asta este tipul de exprimare al femeilor; barbatii ar fi descris-o mai degraba drept o tipa "sexy") ii vorbea, el nici n-a observat ca isi tot lipea pelvisul de el, incercand sa-i faca semn cu piciorul, scuturandu-si podoaba capilara, lovindu-se peste solduri, masandu-si lobii urechilor, aruncandu-i priviri mai lungi decat ar fi fost normal, jucandu-se cu paharul de vin si vorbindu-i ca o scolarita.
El nu are capacitatea femeilor de a distinge limbajul semnalelor vocale sau trupesti, care dovedesc clar ca cineva vrea sa faca avansuri. Toate femeile de la petrecere au observat manevrele "fufei" fara ca macar sa-si miste capul. S-a dat un fel de "alarma contra destrabalatei", care a fost receptionata de toate celelalte femei de la petrecerea respectiva. Majoritatea barbatilor insa nu si-au dat seama de nimic.
Astfel incat daca barbatul sustine ca e sincer si ca nu intelege aceste acuzatii, probabil ca asa si e. Creierul barbatilor nu este echipat in asa fel incat sa auda sau sa vada amanuntele.
Preluare din cartea "De ce barbatii se uita la meci si femeile se uita in oglinda", de Allan Pease si Barbara Pease, aparuta la editura Curtea Veche.
Posteaza comentariu