Consilierea premaritala

Prima solicitare de acest gen a venit in urma cu circa 10 ani din partea unui cuplu "international". El american din Ohio, ea din Suceava, Romania. Marturisesc ca...
Observ ca, pe masura ce trece timpul, cuplurile din Romania au tendinta sa se maturizeze, sa-si dezvolte un viitor in conformitate cu repere autentice. CPAP - Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie s-a confruntat cu o serie de solicitari pentru care a fost nevoit sa dezvolte o strategie aparte - consilierea premaritala.

Prima solicitare de acest gen a venit in urma cu circa 10 ani din partea unui cuplu "international". El american din Ohio, ea din Suceava, Romania. Marturisesc ca, in acea vreme, am fost luat prin surprindere de solicitarea lui. Vroia sa stie in ce masura poate sa fie o compatibilitate cu iubita sa. I se parea in firea lucrurilor ca atunci cand se confrunta cu o problema psihologica sa apeleze la un psiholog, chiar daca nu vorbea despre o trauma sau despre o stare de rau.

In 2005, lucrurile pe aceasta arie observ ca se dezvolta tot mai mult. In mod spontan mai multe cupluri se adreseaza inaintea casatoriei CPAP cu solicitari diverse dar centrate in jurul unei teme evidente - "cum putem sa diminuam efectele negative ale diferitelor parti ale matricei de cuplu?".
Elementul pozitiv este disponibilitatea lor pentru a lua in calcul dificultatile observate. Aceasta presupune capacitatea de a-si construi matricea de cuplu intr-un mod mai rational. Jung observa acum 50 ani ca, de regula, casatoria este de preferat sa fie un act rational si unul afectiv, bazat pe inconstient.

Un cuplu in fata actului de casatorie are o serie de dificultati. Pe de o parte sunt multe intrebari, multe necunoscute. Caracterul permanent al casatoriei - "pana cand moartea ne va desparti" presupune un angajament care te implica din multe puncte de vedere.

Principala problema care ramane importanta cand vorbim despre consilierea premaritala este motivatia pentru actul casatoriei. Multe cupluri o fac nu pentru ca asa simt ci din teama de a pierde pe celalalt. Pentru multe persoane teama de singuratate este o motivatie puternica care le indeamna pentru acest act. Altele se casatoresc pentru ca exista o presiune a parintilor. Exista si cupluri la care casatoria apare ca o blazare - "suntem de 5 ani impreuna, locuim impreuna, ne comportam ca si cum am fi casatoriti, de ce sa nu o facem?".
Pentru unii actul casatoriei seamana cu achizitionarea unui produs: "devine sotia mea iar de acum inainte va fi proprietatea mea".

Ceea ce prezinta importanta in acest moment al vietii este viitorul. Gandurile mai mult sau mai putin stresante din viata unui om in acest moment este activarea unor conceptii despre lume si viata care sunt trecute sub tacere in restul timpului. Astfel, intrebari generale de tipul - ce vreau eu de la viata, incotro o iau, este ea / el persoana pentru care simt ceea ce simt, etc. - sunt deseori intalnite in mintea celor care sunt in momentul actului casatoriei.

Altii vorbesc despre ritmuri diferite - despre faptul ca simt ca nu actioneaza pe acelasi val, ca se diferentiaza prin aceasta incapacitate de a fi in conformitate cu expectatiile celuilalt.

Toate aceste intrebari, stari de nesiguranta pot capata o forma concreta prin intalnirea si verbalizarea lor fie prin limbaj, fie prin joc, fie prin alte tehnici utilizate de diferitele metode de investigatie.

Primul pas pe care il poate face psihologul in aceasta confruntare este de a permite cuplului sa isi identifice intr-un mod clar ceea ce il framanta.
A da forma la ceea ce simti este primul pas pentru rezolvarea unei stari care te framanta. Pare simplu dar afectele noastre, fanteziile noastre si, mai ales, temerile din sufletul fiecaruia fac ca sentimentele sa fie ambigue. O data verbalizate si capatand forma devin o materie pe care o poti modela.

Nici un psiholog nu va putea lua o decizie in numele unui cuplu sau in numele altei persoane. Daca cineva va spune "voi doi va potriviti perfect" sau varianta contradictorie "voi doi nu sunteti compatibili" nu-l considerati ca fiind un profesionist. Nimeni nu poate decizii pentru altii, nici prieteni, nici parinti, nici vecini si cu atat mai putin profesionistii.

Rostul psihologilor este a crea cadrul unei decizii atunci cand exista dubii. Decizia vine intotdeauna din analiza situatiei, din analiza si scoaterea la lumina a ceea ce simte o persoana.

Un alt scop al psihologiei este evidentierea nivelului de dezvoltare al matricei de cuplu. Matricea de cuplu are o evolutie; cu cat aceasta este mai evidentiata cu atat cuplul are o mai mare capacitate de decizie de actiune comuna.

O alta forma de interventie este importanta atunci cand exista o asimetrie de natura sexuala.
Spre exemplu, un cuplu ce urma sa se casatoreasca peste doua luni de la data intalnirii de contact a constatat ca dorinta sexuala functiona in contratimp - cand unul dintre ei dorea, celalalt nu avea disponibilitate si a doua zi schimbau rolurile - ea dorea, el nu. De aici se nasteau tot felul de discutii, certuri, intrebari, etc. In fapt lucrurile functionau la fel si in ceea ce priveste alte decizii de tip "ce facem in week-end?". Foarte rar aveau aceleasi pareri despre aceleasi lucruri. Cel mai simplu mod de lucru cu ei a fost sa se scoata la lumina generalitatea situatiei, faptul ca matricea de cuplu cuprindea aceasta trasatura ca un tipar. De aici inainte lucrurile au functionat usor deoarece pe langa sentimentele de opozitie manifestate, existau si sentimente de iubire.

Consilierea premaritala tinde sa devina o forma de actiune tot mai raspandita in situatia in care si numarul divorturilor cunoaste o crestere semnificativa.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod