Le intalnesti vara peste tot, in gradini, parcuri, alei,dar le prieste si pe balcoane sau terase. Asta pentru canu sunt flori pretentioase, dar sunt decorative si frumoase.
Petuniile se numara printre plantele anuale cele maipopulare si cele mai mult folosite pentru amenajarea estivala agradinilor, teraselor sau balcoanelor. Sunt foarte mult apreciateatat pentru coloritul variat si marimea florilor, precum si pentrudurata lunga de inflorire.
Sunt originare din Brazilia si Argentina, unde se cunosc circa15 specii spontane ale acestui gen.
Culturalor este simpla si au pretentii reduse fata de sol si expozitie, deaceea se si pot cultiva in multe scopuri: in parcuri si gradini pentruronduri sau rabate, singure sau in combinatie cu alte plante.
Trebuie sastii ca petuniile sunt rezistente la vant si florile nu se strica dacaploua sau daca se face frig.
Soiurile pitice, cu crestere compacta cuflori mici sau mari, simple sau duble, sunt foarte frumoase daca suntplantate in ghivece.Au nevoie de mult soare si prefera soluri bogatein substante organice, in special gunoi de grajd la care se adauga putinnisip pentru ca apa sa treaca mai usor prin acest amestec. Pe timpuliernii le poti cultiva chiar si in interior. Pentru aceasta trebuie safaci rasaduri pe care le transplantezi in septembrie in ghivece mici. Lelasi afara intr-un loc adapostit si inainte de a da inghetul le asezila o fereastra insorita. Prin ianuarie incep sa apara primii muguri deflori.
Pentru o ramificare mai buna si o inflorire abundenta se ciupescvarfurile lastarilor. Plantele au nevoie de fertilizari la fiecare 2-3saptamani cu un ingrasamant bogat in azot.
Inmultirea petuniilor seface in special prin seminte. In cazul varietatilor mai deosebite sicare nu produc seminte suficiente se poate recurge la butasire, care seefectueaza usor, din varfuri de lastari, si aproape in orice anotimp.