Serile calde de august vor fi mai placute, petrecute indecorul plin de culori si miresme al unei gradini inflorite.
Regina-noptii
Originara din America de Sud, regina-noptii inmiresmeaza aerul fierbintede vara, fie ca ai plantat-o in jardiniera de pe balcon sau in propriagradinita. Prefera alternante de soare si umbra, dar trebuie protejata maiales de soarele fierbinte al amiezelor de vara. Frunzele catifelate ajungpana la 10 cm lungime si formeaza o mica tufa, din care rasar tulpinitefirave, ce cresc inalte si indraznete, apropiindu-se chiar de 1 m la unelesoiuri.
Florile sunt ca niste mici trompete albe sau viu colorate (roz,purpuriu, frez, rosu, roze, galben). Infloreste cel mai mult in mijloculverii, dar inflorescente pot continua sa apara chiar si in octombriedaca vremea este calduroasa. Reginei-noptii ii place umiditatea solului,asa ca trebuie udata din belsug, in fiecare seara. De asemenea, nu uitaca, o data la doua saptamani, sa pui ingrasamant in apa cu care uzisolul respectiv.
Poate creste direct din seminte, in rasadnite specialamenajate, dar incepatorii in ale gradinaritului vor prefera, probabil,sa cumpere din piata rasaduri deja crescute, pe care le vor planta directin gradina (la distante de cca 15 cm intre ele, pentru a le permite sase dezvolte frumos), jardiniere sau ghivece.
In clima noastra, cea maipotrivita perioada pentru rasadire este sfarsitul lunii aprilie. Atentiela daunatori cum ar fi paianjenul rosu si aphida.Lavanda
Cu parfumul sau placut si infatisarea-i delicata, lavanda (levantica) este poateuna dintre cele mai "binecrescute" si "aristocrate" plante. Lavandula,pe numele sau latin, creste bine mai ales in gradini insorite, cu solnisipos si bine afanat; ca si regina-noptii, ea infloreste in toiulverii. Daca plantezi lavanda in jardiniere sau ghivece, asigura-teca amesteci si nisip in pamantul cu care umpli vasul respectiv.
Nu-iprieste solul acid, asa ca fereste-te sa folosesti ingrasaminte pe bazade azot sau ingrasamant natural (balegar) si nu uita sa o uzi in fiecareseara.Poti incerca sa obtii rasaduri de lavanda din seminte, dar trebuiesa te inarmezi cu multa rabdare, pentru ca ar putea trece chiar saseluni pana sa germineze. In prima perioada, rasadnita de lavanda trebuietinuta la racoare, dar nu in frig.
De preferat este sa plantezi seminteletoamna, intr-un loc bine protejat de intemperiile iernii, mai ales deinghet. In primava-vara vei descoperi ca au iesit mici rasaduri de lavandaparfumata. "Lavanda englezeasca" este un soi cu care poti incerca pentruinceput.Alte varietati cunoscute: "Lavanda frantuzeasca", "Provence","Munstead" si "Croxton", un soi foarte rar fiind "Alba", cu flori albe,dupa cum ii spune si numele.
Cel mai bun moment pentru culesul lavandeieste atunci cand florile de-abia s-au deschis, cand parfumul si culoarealor au atins maximum de intensitate.
Dupa ce se taie, firele de lavandase tin la uscat sub forma de buchete, fie atarnate cu florile in jos,fie rasfirate pe o tava, intr-o incapere bine aerisita si destul decalduroasa. Si frunzele se pot usca foarte bine intr-un vas etans.Floarea-soarelui
Te-ai putea intreba de ce am inclus floarea-soarelui,planta din care se obtine ulei comestibil si alte produse folositoare,intr-un articol despre gradini si balcoane cu flori ornamentale? Darce alta planta poate simboliza mai bine caldura si optimismul luniiaugust? Floarea-soarelui, aceasta superba palarie galbena, indragostitade caldura si soare, poate foarte bine creste si in gradina noastrasau chiar intr-o jardiniera, pe balcon.
Soiurile sunt atat pitice,pur decorative, cat si inalte, adica cele care ne ofera gustoaseleseminte de rontait. Semintele se planteaza la sfarsitul lui aprilie,intr-un petec insorit de gradina, la distante de 30-50 cm, pentru aputea creste in voie.
Carciumaresele
Sunt mai ales flori de gradina, dar pot lesne creste si in jardiniere,pe balcon, cu conditia sa le protejezi pe cat posibil de soarelearzator al amiezelor de august. Cu coloritul lor deosebit de viu,alternand de la frez, galben pal si alb la rosu aprins si corai,cu floarea simpla sau batuta, carciumaresele ies si mai binein evidenta plantate in combinatie cu margaretele, deexemplu.
Rasadurile se planteaza pe la sfarsitul lui aprilie, lasandspatiu intre ele, pentru ca florile cresc si in volum si in inaltime -de multe ori ajung spre sfarsitul verii sa masoare cca 30 de cm. Udatein fiecare seara de vara dupa ce apune bine soarele, carciumaresele isipastreaza aspectul proaspat si infloresc pana in mijlocul lui septembrie- inceputul lui octombrie. Au nevoie de apa multa. Iubesc soarele,dar nu in exces.
Activitati in gradina sau pe balcon
Luna august este luna in care putem profita atat de frumusetea florilor, cat si de"roadele" lor. Daca ai plantat zorele, caltunasi si gura-leului, acumeste timpul sa strangi cu grija semintele care s-au copt. Semintelede caltunasi sunt bej-maronii, mari, rotunde si cu o usoara forma decochilie, iar cele de zorele sunt negre si nu prea mari - niste boabede fasole in miniatura.
Ultimele se afla in interiorul unui invelis deculoare cafenie, format din floarea uscata. Indemanarea ta va fi pusala incercare cand este vorba de semintele de gura-leului, foarte micisi negre la culoare. Pune fiecare soi de seminte intr-un borcanel deplastic (unul de medicamente e foarte bun), inchis etans. Anul viitor,in aprilie, le vei planta din nou.
Udatul se impune de la sine inaugust, luna extrem de calduroasa. In fiecare seara, cand arsita s-amai potolit, uda din abundenta solul sau pamantul din ghiveci, precumsi plantele.Se vor bucura nespus de aceasta "ploaie" binefacatoare. Siin august ingrasamantul trebuie administrat in mod regulat (la cca douasaptamani), de preferat in forma lichida, amestecat cu apa cu care uzisolul. Ingrasamantul se toarna cu grija la radacina plantelor, evitandu-sefrunzele, care ar putea avea de suferit din cauza contactului direct.
Comentarii (1)
De unde pot procura rasaduri din aceste plante ? As vrea tare mult sa-mi pun in casa pentru ca am inteles ca e buna pentru un somn linistit, cum eu duc lipsa de asa ceva. Va multumesc pentru sprijin si intelegere. Chira
Posteaza comentariu