Am descoperit in unele articole vorbindu-se despre tunderea radacinilor; in aceeasi ordine de idei, la cealalta extremitate, trebuie sa vorbim despre tunderea ramurilor.
Exista un vechi proverb despre bonsai, care spune "Tunde tot atat de mult la baza ca si la varf".
Taierea radacinilor necesita intotdeauna si taierea coroanei, pentru a mentine echilibrul plantei; un frunzis redus inseamna pentru radacini un efort mai mic pentru hranirea plantei.
Dar ce si cat trebuie sa taiem?
Exista trei obiective de baza ce trebuie atinse prin taiere:
• de a indeparta ramurile care nu corespund stilului ales si ingreuneaza realizarea conceptiei noastre de baza;
• de a redirectiona cresterea (taiem o parte foarte sever, iar o alta foarte putin; cresterea va fi directionata spre zona mai putin tunsa);
• de a stimula cresterea ramurilor subtiri si reinmugurirea prin folosirea unor tehnici mai delicate de taiere, precum taierea frunzelor, ciupirea mugurilor si a varfurilor de crestere.
Trebuie sa decidem care este nivelul cel mai potrivit de a taia, suportat de radacini.
Dar daca taiem jumatate din balotul de radacini astfel incat sa fie potrivit intr-un alt vas? Atunci trebuie sa avem in vedere masuri mult mai drastice. In cele mai multe cazuri, bonsaii comercializati pot avea prea multe ramuri, astfel ca vor trebui facute cateva modificari. Sa vedem cate ceva din ceea ce trebuie eliminat...
• ramurile ce se intersecteaza, atat intre ele, cat si cu trunchiul... (doar daca nu este vreo ramura de care avem nevoie sau care poate fi condusa spre un loc potrivit in care sa evolueze...);
• ramurile drepte ce ies din aranjament;
• ramurelele care se indreapta in jos, spre vas, trebuie, de asemenea, eliminate.
E momentul sa va opriti si sa va indepartati de bonsai...
A fost deja indepartata o buna parte din frunzis si trebuie sa speram intr-un bun start al plantei. Cateva zile (chiar o saptamana sau doua) planta trebuie observata, iar in urma observatiilor decidem daca si ce altceva mai trebuie taiat. Cea mai buna solutie, in acest moment, este sa asteptam revenirea in forta o bonsaiului...
Ramurile ajuta la ingrosarea trunchiului; adesea se lasa, sub prima ramura, o ramura "de sacrificiu" care sa asigure ingrosarea trunchiului.
Este intr-adevar usor sa taiem si sa indepartam ramurile, sa le punem insa la loc este imposibil. De aceea trebuie sa fim foarte siguri ca dorim taierea acestora. Daca exista vreo indoiala in mintea voastra, nu taiati!
In cele mai multe stiluri, ramurile alterneaza stanga, fata, dreapta, spate sau invers. Stilul maturat de vant si stilul perie sunt in mod evident exceptii de la aceasta regula.
Stilul cu doua trunchiuri gemene trateaza cele doua trunchiuri ca pe unul singur (stanga, spate pe trunchiul 1, dreapta, spate pe trunchiul 2).
Un bun exercitiu ar fi pentru voi sa cautati un pomisor micut, cu aspect de tufa, si sa taiati tot ceea ce vi se pare a nu avea rost si a nu se potrivi stilului ales.
Trebuie sa decideti nu numai cum ati dori sa arate bonsaiul vostru astazi, ci si cum va arata el peste 10 ani; bonsaiul rasplateste rabdarea si clarviziunea si ii invata pe aceia dintre noi care nu sunt nici rabdatori si nici nu stiu sa priveasca in viitor...
In ultimul episod al serialului nostru vom discuta despre modalitatea in care putem schimba forma bonsaiului...
Comentarii (22)
marinica pe 4 Mar 2009, 12:38 bonsai arsi: " am primit 6 bonsai, o splendoare si m-am suparat pe ei si le-am dat foc!! i-am scos in curte, am turnat benzina pe ei si le-am dat foc! acum nu mai au nici o frunza spuneti-mi ce credeti oare isi mai revin?" @marinica: sa faci asa ceva unor bonsai cred ca ai o mare problema cu capu, zau !! Te-ai controlat vreodata sa vezi daca nu ti s-au ars neuronii ??? Asa ceva e de neconceput !!!! Au un loc rezervat special ptru matale la nebuni in camasa de forta cu injectii de adormire, poate baga doza dubla !!!!
Buna ! In legatura cu tunderea bonsailor am 2 intrebari. Prima: este bine sa incep tunderea bponsailor din a doua jumate a lunii martie sau sa mai astept? Asta, deoarece vad ca le merge bine avand in vedere mugurii care apar si frunzulitele mici care dau dupa catava vreme, si mi-e teama sincer ca sa nu fac vreo prostie! Adoua intrebare este daca ma apuc de tuns este necesar sa incep cu frunzele care sunt apartinatoare la diferite ramuri dar sunt preamulte si stau una in alta gramada !!! Nu stiu sincer daca exista retete in domeniu sau se face si dupa cum vede fiecare !! Va rog, sugestii, astept cu drag orice sfat sau orice parere !!!
daca nu am acadama ce pot folosi? multumesc.
daca nu am acadama ce pot folosi? multumesc.
daca nu am acadama ce pot folosi? multumesc.
Am primit un bonsai , toamna l-am tuns , dar tata l-a tuns f. aspru , i-a taiat si mugurii si akm jumatate din bonsai este fara frunze ...ce sa fac ?
acum 4 luni am primit o frumusete de bonsai.dupa 2 luni i-au cazut toate trunzele[parca simtise ca vine toamna].acum3 saptamini a inmugurit si e plin de frunze.e o splendoare.mi-e foarte drag de el.are multe crengute,si foarte lungi[cam10 cm una]cum ma sfatuiti sa-l tund pe'bonsi'? va multumesc!
cum trebuie tuns bonsaiul si cand?
am primit 1bonsai de la sotul meu.imi e ffff drag dar nu prea stiu sa-l ingrijesc.cind pot sa-l tund?cine stie sa-mi spuna si mie mai multe
am o mare,mare problema..am un bonsai nu ma intrebati c specie pt ca nu stiu nici eu insa stiu ca aceasta specie face fori,are 2 sapt jumate la mn si desi il ud periodic astfel incat sa nu aiba pamantul uscat si ii ud frunele cu un pulverizator chiar si de mai multe ori p zi am l-am da si c un spray care sa mentina frunzele lucioase si sa nu permita depunerea prafului ,vorbesc cu el in general insa de cateva zile st bolnava nu am mai apucat si in fix 2 zile au cazut ft mult frunze si s-a uscat aproape complet iar eu nu stiu ce sa fac pt el ..ar fi o idee buna sa ii dau jos frunele uscate sau sa il mai tund in perioada asta cand ii cad asa mute frunze ?
Dupa cum stiti exista mai multe tipuri de bonsai...Eu am luat unul care este din mediul tropical si se numeste ceva si u ficus..Are frunzele rotunjoare si putin ascutite la varf..L-am avut prima data in apartament dar nu erau conditiile necesare pentru el (caldura, lumina indirecta, singuratatea-un determinant factor etc), asa ca am hotarat sa il aduc la servici (lucrez ca operator la 929 electrica) si l-am scos pe un pervaz pe exterior in apropierea zidului ca sa zic asa. Intr-o saptamana si-a revenit verde, frunzulite noi..ce mai o floare sanatoasa..Ce am mai invatat si eu despre specia asta -trebuie udat dar cate putin astfel incat sa nu balteasca apa, trebuie rotit astfel incat toate frunzele sa prinda soare din plin, si atunci cand ii da cate un grup de 4 frunze toate imperecheate trebuie taiate primele 2 cele mai mari a i cele micute sa nu fie umbrite de cele mari...se leaga prin metoda torniket asta e doar pentru estetica..eu il las simplu..si datorita vorbariei din biroul meu nu sufera nici de singuratate..nu stiu cat de folositor va fost acest post dar imi puteti scrie la cosmin_13v@yahoo.com daca vreti sa ma intrebati ceva
am 11 ani si de paste am primit un bonsai ce trebuie sa fac
Buna, am primit un bonsai acum 3 saptamani si nu stiu ce sa ii mai fac, de ceva vreme in cad foarte mult frunze. La inceput incepea sa se inegreasca frunza de la farf si intr-o zi pica, acum ii cad si frunzulite care se ingalbesesc putin. Sincer nu stiu ce sa ii mai fac, am citit undeva ca apa poate sa ii dauneza si am inceput sa fierb apa inainte si o las sa se raceasca si apoi o folosesc la udat dar tot nimic. De 2 zile l-am mutat in ideea ca poate nu locul unde era potrivit pentru el dar este si mai rau. Va rog sa ma sfatuiti ce sa ii fac, cum sa il indrept, va rog ca nu vreau sa il pierd.
am primit 6 bonsai, o splendoare si m-am suparat pe ei si le-am dat foc!! i-am scos in curte, am turnat benzina pe ei si le-am dat foc! acum nu mai au nici o frunza spuneti-mi ce credeti oare isi mai revin?
am primit un bonsai cadou la inceputul lui februarie si in 2 saptamani au inceput sa i se usuce frunzele pana au cazut toate. eu l-am asezat in camera mea intr-un loc luminos, l-am udat regulat si nu excesiv, i-am asigurat tavita cu apa si pietre pentru umezeala si totusi s-a uscat. nu stiu cum sa il ajut, am in camera termopane si aerul e fff uscat iar daca descid fereastra se face frig.....are sanse sa isi mai revina?
pentru cei interesati acum se pot face si in tara cursuri de bonsai. Asociatia japan culture shop organizeaza asemenea cursuri.
De la inceputul iernii piticului, nu-i mai cresc frunzele, raman mici , capata o pata neagra,se ingalbenesc si cad.Aveti un sfat ?
Cred ca cel mai indicat ar fi sa se urmeze un curs de bonsai inainte de a achizitiona unul. Acum sunt disponibile cursuri de bonsai si ikebana in romania, Bucuresti. Aceste cursuri se tin la Asociatia Japan Culture Shop. daca e nevoie revin cu un link.
În vas dreptunghiular,înălţime circa 30 cm , ramuri direcţionate pe diagonală ampenaj circa 20 cm , procurat de curând , aş dori o coroană uniformă rotundă ,îl ţin în interior.Pe geam , cu puţin soare până pe la ora 11 apoi umbra unui cireş.Sub pervazul ferestrei , calorifer la circa 1 m de plantă. Ce mă sfătuiţi ?
Bonsaiul meu s-a uscat dupa ce l-am dus acasa si treptat i-au dat mai multe crengute si frunzulite. Acum e destul de verde dar nu stiu cum sa-i tai ramurile uscate, care sunt multe. Iar cele crescute sunt foarte lungi si nu are nici o forma. cum ar trebui sa-l tund si cum ar trebui sa am grija de el?
Cu ceva timp in urma,am primit un bonsai de la fiul meu,am efectuat taierea ramurilor inestetice,il ud de cate ori are nevoie,punindu-l intr-un vas mai mare cu apa cat sa-i acopere radacina si o parte din trunchi. Are coronament foarte frumos,dar din cauza pisicutei mele careia -i place sa-i pasca frunzele,l-am urcat ceva mai sus pe dulap,schimbandu-i locul.Ieri am observat frunzele cam posomorite,oare sa fie de la caldura?E mai cald sus unde l-am pus si de aceea nu-i prieste ?Te rog, daca sti sa imi spui de ce e trist ?
Ce fel de pamant pot folosi daca mut un bonsai intr-un vas mai mare?
Posteaza comentariu