Considerata ca fiind una dintre cele mai frumoase flori exotice, orhideea se poate incadra perfect oricarui decor. Insa, pentru a te bucura de ea, trebuie sa ii oferi conditii adecvate, ingrijire potrivita si de aceea vei avea nevoie de: o foarfeca, stropitoare cu cioc subtire, pulverizator, platou cu bile de ragila si ingrasaminte pentru orhidee.
Ingrijire orhideea: importanta luminii
Orhideele iubesc locurile luminate, dar se tem de razele de soare directe si curentii de aer. Iarna adora temperaturile de 14-16 grade C, iar vara pe cele de 22-24 grade C. Pentru stropiri, foloseste apa la temperatura medie (pentru ca planta sa nu intre in soc termic si sa ii cada bobocii) si fara calcar (foloseste apa de ploaie sau apa de izvor slab mineralizata) sau ceai rece.
Atunci cand uzi orhideea, nu uda frunzele si evita sa lasi apa sa stagneze in farfurioara. Iarna, cand incalzirea functioneaza, iar atmosfera este uscata si calda, atunci este permis sa pulverizezi apa pe frunze; o alta optiune este sa pui ghiveciul pe un strat de pietris de rau mentinut mereu umed. In cazul pulverizarilor, nu uda florile pentru ca se pateaza.Administreaza-i ingrasamant pentru orhidee in apa pulverizata pe frunze sau diluat in apa de stropit, la fiecare doua stropiri. Dupa inflorire, muta planta la fiecare 2-3 ani intr-un substrat compus din scoarta de copac maruntita, muschi, polistiren si turba grosiera.
Ingrijire orhideea: sfaturi pentru inflorire
Cum faci orhideea sa reinfloreasca? Dupa inflorire, instaleaza planta intr-o camera mai rece sau in gradina, la umbra unor arbori mari. Redu stropitul, dar mentine pulverizarea apei pe frunze.
Pentru o mai buna ingrijire a orhideelor, de preferat ar fi sa instalezi ghiveciul cu orhidee intr-un alt ghiveci, putin mai mare, al carui fund este tapetat cu bile de argila.
Acest strat va fi mentinut permanent umed si asigura-te ca fundul ghiveciului nu sta in apa. Cand o tulpina a terminat de inflorit, nu trebuie taiata niciodata de la baza. Asteapta inmugurirea noilor tije florale pe tulpina si apoi taie crenguta, chiar deasupra mugurilor.Uda bine in jurul plantei si lasa apa sa se scurga prin substrat. Daca atmosfera este foarte uscata, pulverizeaza suprafata substratului intre doua stropiri. Pulverizeaza, de asemenea, pe spatele frunzelor, evitand ca apa sa curga in picaturi pe frunze sau pe pseudo-bulbi.
Ingrijire orhideea: cele mai importante specii
Iata cele mai importante specii de orhidee: Phalaenopsis (asa-numitele orhidee-fluture infloresc o data sau de doua ori pe an), Cattleya (toamna sau primavara, aceasta orhidee produce flori parfumate), Cymbidium (numeroasele lor flori reunite in ciochini densi infloresc o data pe an, in perioada mai-octombrie), Paphiopedilum ("sabotii lui Venus", vanati de botanisti, sunt flori puse sub inalta protectie, fiind autorizata doar cultura hibrizilor) si Vanda (una dintre speciile cel mai greu de cultivat).
Articolul a fost realizat cu ajutorul cartii "ABC-ul ingrijirii plantelor etapa cu etapa - operatiunile care va asigura reusita", aparuta la Editura House of Guides. Multumim pentru sprijin.