In timpul lunilor calde, cand au loc cresteri active ale plantelor, Cymbidium are nevoie de cantitati mari de apa - cu cat mai pura cu atat mai buna.
Unul dintre motivele pentru care trebuie aplicate udari abundente este si necesitatea spalarii din substratul de cultura a sarurilor acumulate prin utilizarea apei de la robinet.
Prin folosirea unei ape pure, curate de saruri, aceste spalari sunt mult mai putin necesare.
In timpul lunilor reci, solul plantelor trebuie mentinut uscat, dar nu excesiv.
Este foarte important de retinut ca aceste orhidee sunt extrem de sensibile la sarurile naturale existente in apa de la robinet.
Prin folosirea acestei ape, fara a efectua spalarea substratului, varfurile frunzelor vor incepe sa se necrozeze. E recomandat sa se ude de 2-3 ori pe saptamana, in timpul sezonului cald, si o data pe saptamana sau chiar mai putin, in timpul iernii.
In conditiile in care substratul de cultura trebuie sa fie foarte bine drenat, substantele nutritive sunt usor si repede eliminate prin udari.
Acest lucru este oarecum dificil de realizat de catre amatori. Ingrasamantul folosit trebuie sa fie solubil in apa, sa aiba un continut echilibrat de azot, fosfor si potasiu (elemente aflate in diferite concentratii) si, de asemenea, sa contina mici cantitati de microelemente necesare plantelor (cupru, zinc, magneziu, bor etc).
Fertilizarea o data sau de doua ori pe luna, o data cu udarea, este, de regula, suficienta. Unii dintre cei pasionati de cresterea orhideelor folosesc ca fertilizant, cu bune rezultate, granule greu solubile.
Altii folosesc un compost organic o data sau de doua ori pe an. Nu trebuie sa se foloseasca cantitati excesive de azot in orice perioada a anului, deoarece au loc cresteri vegetative in defavoarea productiei de flori.
In conditii bune de cultura, problemele fitosanitare sunt relativ mici. Totusi Cymbidium poate fi atacat de cateva specii de paduchi verzi, de paianjeni fitofagi (pe fata inferioara a frunzelor), de afide pe peduncul, pe boboci si pe flori.
Din cauza tuturor acestor daunatori, vigilenta este deosebit de importanta in protectia plantelor; acestea trebuie verificate periodic. Insecticidele si acaricidele disponibile sunt intr-o permanenta schimbare si perfectionare; de aceea este bine sa obtineti o recomandare de incredere in ceea ce priveste utilizarea substantelor de protectie fitosanitara si sa urmati cu atentie instructiunile.
Este general valabil faptul ca o planta de dimensiuni mari produce mai multe flori, comparativ cu una mai mica, dar, in acelasi timp, este necesar ca planta sa se divida si sa se replanteze, avand in vedere urmatoarele motive:
ghiveciul si planta pot fi prea mari pentru a fi manuite sau pastrate in casa in conditii optime;
exista prea multi rizomi ce ocupa un spatiu prea mare in vas;
substratul de cultura poate fi epuizat, iar radacinile plantei ce continua sa traiasca in acest substrat pot putrezi (se considera, in general, ca 3 ani reprezinta durata maxima, dupa care transplantarea devine necesara).
La divizarea plantei, fiecare diviziune trebuie sa aiba 3 pseudobulbi si o portiune de rizom, unde exista rezerve de apa si substante nutritive.
Pentru a disloca intreaga masa a radacinilor din vasul din care urmeaza a fi mutata, trebuie ca vasul sa fie ciocanit sau batut usor cu palma. Multi dintre pasionati si dintre cultivatorii profesionisti, indeparteaza cel putin 1/3 din balotul radacinilor, cu ajutorul unor instrumente sterile si bine ascutite.
Radacinile sanatoase trebuie scurtate pana la 7-10 cm; se obisnuieste ca diviziunile obtinute sa fie spalate sub un jet de apa curata, astfel incat sa poata fi observata starea de sanatate a intregului sistem radicular. Toate radacinile imbatranite sau uscate trebuie indepartate.
E important ca amestecul de pamant sa fie umed in momentul utilizarii. De altfel, atata timp cat exista inca radacini ranite in urma transplantarii, se recomanda pastrarea plantelor la aer pentru o perioada scurta de timp, permitand astfel ca tesuturile radacinilor sa se vindece (plantele nu trebuie tinute la soare).
Trebuie ales un vas in conformitate cu dimensiunile noilor plante, avand grija sa nu necesite o cantitate prea mare de substrat. Se apasa substratul de jur imprejurul masei de radacini si in jurul treimii inferioare a pseudobulbilor. Se recomanda a nu se uda imediat dupa transplantare, permitand cicatrizarea ranilor de pe radacini cat mai repede.
Ghivecele cu noile plante obtinute trebuie situate in zone racoroase si umbrite pentru circa 2 saptamani, unde se efectueaza pulverizari ocazionale. Dupa aceasta perioda, plantele pot fi readuse in zona unde sunt de regula cultivate, la un regim normal de udare si de lumina.
Comentarii (19)
Salut pe toți Am nevoie de ajutor Am 2 ghivece de orhideea si nu au mai Inflorit de aproape un an nu știu când infloresc de obicei La una au căzut toate frunzele si bulbi sunt galben-maroni va întreb dacă se mai poate salva radaciniile se vad afara de ghiveci este ok ce trebuie sa fac Si al doilea ghiveci are radaciniile afara mai are încă frunze care se ingalbenesc mereu varfurile Fiecare ghiveci are 4-5 bulbi ttrebuie sa schimb ghiveciul Va rog ajutatima Va multumesc
acesta este forumul: http:forumul-florilor.forumgratuit.ro/
acesta este forumul: http://forumul-florilor.ro/
pentru toti ce au plante si orhidee va recomand FORUMUL-FLORILOR. dati pe net FORUMUL-FLORILOR si il veti gasi. daca vreti sa scrieti in el trebuie sa va inregistrati si sa va conectati.
Am o orhideea inflorita si as vrea sa stiu la cat timp infloreste, deoarece am primit-o cadou si as vrea sa stiu daca trebuie sa ii schimb ghiveciul care este prea mic.
draga olivia,pune-o numai in acea scoarta!
nu vreau sa par ciudata,dar florile au un loc foarte special in viata si sufletul meu.am cam de mai bine de un am orhidee cymbidium.i-am schimbat pamnatul si am si despartit-o cam dupa 2 sapt dupa ce am cumparat-o.avea si flori ffffffff frumoase.nu am pus pamant special deoarece in acea perioada nu stiam mai nimic de orhidee si nu aveam net.pana mai acum 2 luni ii mergea ff bine doar ca nu mi-a mai inflorit.m-am gandit ca este probabil din cauza faptului ca i-am schimbat pamantul.acum ii tot ingalbenesc frunzele si dupa cateva zile cad.nu gasesc pamant pt ea.ma refer la cel special.si nici pe net nu gasesc cum trebuie sa fie pamantul.am maruntit scoarta de copac dar vreau sa fiu sigura ca este bine.sa o pun asa numai cu scorta sau mai trebuie si pamant?va rog ajutati-ma!mai am si o phaleanopsis si ii merge tare bine.o am din decembrie si are inca flori si a dat si o frunza noua.la aceasta am vazut consistenta pamantului si ma gandeam ca poate merge si la cymbidium
cate frunze are galbene? pot fi batrane. daca nu,cate grade sunt la tine?
Am o orhidee Cymbidium de anul trecut dar acum a inceput sa i se ingalbeneasca frunzele . Ce pot sa fac ca sa nu o pierd ? I-am dat si ingrasaminte anume pentru orhidee are si umezeala in aer. Langa ea am o Phalaenopsis la care ii merge bine chiar a inflorit de curand.
am vazut pe doi pseudobulbi ai cymbidiului meu,pete negre. ce sa fac ca sa scap de ele?
trebuie sa mai imbunatatiti umpic articolul dar in rest e bun
Buna ziua! Am avut cateva orhidee cred ca Cybidium mov cu pete albe si una alba si mi-au murit pe rand. Mai am una dar si aceasta da semne ca nu ii e bine. Le ud o data sau de doua ori pe saptamana. Nu stau intr-un loc cu lumina directa dar au lumina. Ar trebui puse chiar langa geam? Nu prea am cum. Le-au putrezit si s-au uscat sau au devenit maro radacinile, frunzele s-au ingalbenit si au cazut pe rand. Cea care a ramas are frunza moale si terna. Nu mai luceste dar mai e o frunza mica care a inceput sa creasca. De asemeni am remarcat de multe ori ca frunzele se despica la varf. De unde sa iau pamant pentru orhidee? Credeti ca ar trebui sa schimb planta in alt ghiveci? Trebuie sa fie tot transparent? Nu prea stiu cum arata pseudobulbii. Nu am inteles prea bine cum se spala planta de mineralele din apa de la robinet. Pur si simplu las apa sa curga mai mult in ghiveci? As mai vrea sa va rog sa imi spuneti daca stiti cum as putea sa scap de niste paraziti de la un trandafir japonez, planta aceea care e ca un copacel si face flori mari rosii sau galbui si are frunze crestate. Are niste musculite care fac viermisori mici albiciosi si mananca radacinile. Acum ea arata foarte bine si nu stiu daca o va afecta, dar anul trecut am pus bulbi in mai multe ghivece si cand au rasarit florile primavara au iesit tot acest tip de musculite si au mancar radacinile si au murit toate plantele. Acum a mai ramas acest trandafir. Inainte nu il tineam in aceeasi camera, de fapt pe balcon unde erau acele plante. Acum e singur pe balcon si a facut aceste musculite. Am dat cu un spray insecticid pt plante si degeaba. De fapt si anul trecut am folosit doua tipuri de substante, o fiola si niste granule pe care mi le-a recomandat un inginer agronom dar tot nu au murit toate musculitele. Orhideea nu are daunatori pentru ca e in alta camera. Va multumesc anticipat pentru sfaturile dv. Sper ca imi vor folosi sa salvez plantele.
Am primit un cymbidium si as vrea sa ii skimb ghiveciul pt k cel primit e prea mik si pamantul este un pik inafara ghiveciului.Cum ar trebui sa procedez?Multumesk pt ajutor.
mi-as dorii o orhideie dar nu stiu mai nimic despre ea adica cum se ingrijeste cum se imulteste si multe altele .cum as putea afla toate astea?va multumesc pa astept ras. pe ms sau la tel 0740274695
am cumparat un cymbidium mare cu flori l-am despartit in trei ghivece mai mari transparente dar nu stiu sigur daca sunt bune sau trebuiesc ghivece de lut ars .
Am cumparat o orhidee cymbidium,si dupa o luna i-au cazut toate florile.Am inteles ca trebuie taiate tijele?Acum cateva zile am vazut ca au aparut niste daunatori,arata ca niste paduchi verzi si imi este frica ca distrug planta.Am cumparat o solutie(ptr.plante normale) de la o fitofarmacie deoarece nu am gasit ceva special pentru orhidee.Imi puteti da un sfat cum sa scap de daunatori?Cineva mi-a zis sa o bag sub dus,si sa-i schimb ghiveciul ca poate are ceva larve la radacina.mi-e frica sa nu o stric.multumesc
Am primit cadou o orhidee (cymbidium),dar nu stiu cum sa o ingrijesc. Am mutat-o intr-un ghiveci mai mare dar nu stiu daca ghiveciul trebuie sa fie transparent s-au nu?, i-am pus pamant special pt orhidee, dar nu-mi plac radacinile, arata putin cam putrezite ( putin maronii si cam moi). Planta este verde dar nu stiu daca trebuie taiata de jos pentru ca incepe sa se usuce ,si a dat si cativa lastari.Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac in continuare.
Am primit cadou o orhidee (cymbidium), dar la aprox 2 saptamani au inceput sa-i cada florile(la inceput s-au patat). Am banuit ca am udat-o prea mult, de 2 ori pe saptamana. Tijele florilor le-am taiat de jos dupa aprox o luna si erau uscate. Am mutat-o intr-un ghiveci mai mare la sfatul celor de la florarie, i-am pus pamant special pt orhidee, dar nu-mi plac radacinile, arata putin cam putrezite ( putin maronii si cam moi). Planta este verde sia a dat si cativa lastari.Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac in continuare.
Eu cred ca ar trebui pebntru cei care chiar sunt unteresati sa procure pentru plantele lor substratul cel mai indicat , sa faceti referiri la natura lui. Generic vorbind, pamantul pentru orhidee nu e intotdeauna ceea ce ar trebui sa fie.
Posteaza comentariu