E foarte bine. Tocmai a venit si vacanta de vara. Prilej de bucurie pentru copii si o sursa suplimentara de stres pentru parinti... Intrebarea care se pune in aceasta perioada este "Unde merg copiii in vacanta?".
Exista numeroase alternative, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale: sa il trimiti in vacanta la bunici, la tara; sa il trimiti in tabara la mare sau munte; alte posibilitati, cum ar fi inscrierea in cadrul unor activitati pe timpul vacantei - cursuri diverse sau sa ramana singur acasa.
Mersul in vacanta la bunici, la tara poate fi un avantaj pe toate planurile - atat pentru parinti, care isi stiu copilul in siguranta, cat si pentru copil. Acesta este inconjurat de o serie de stimuli noi, iesiti din comun pentru activitatile pe care le are de facut in viata de zi cu zi.
Curiozitatea copilului este maxima, fapt care il va ajuta sa afle lucruri noi si interesante, care sa-i completeze cunostintele generale. Spre exemplu, este inconjurat de multe animale domestice despre care va afla mai mult decat stie, activitatile gospodaresti il vor stimula pe plan fizic, diversele povesti si legende spuse de bunici sau rude se vor intipari in imaginatia sa.
De asemenea, faptul ca este mai tot timpul in aer liber si are acces direct la fructe si legume chiar din curtea bunicilor va aduce un plus sanatatii copilului.
Varsta propice pentru acest tip de vacante ar fi undeva pana in 12-14 ani.
Dupa aceasta varsta incepe adolescenta cu dorintele si teribilismele de rigoare. Acum taberele la munte sau la mare sunt cele mai stimulante pentru copii. Acestia simt nevoia de integrare in grup, apare nevoia de relationare cu sexul opus, flirturi si distractii specifice.
Acest tip de vacanta ramane mereu in amintirea adolescentului chiar pana mai tarziu. Il poate ajuta sa fie mai increzator in fortele proprii, sa aiba incredere in ceilalti si, totodata, invata cum sa se comporte in anumite cazuri specifice de grup.
Parintii de obicei se ingrijoreaza atunci cand isi stiu odraslele departe de ei, astfel incat este necesar sa nu piarda din vedere faptul ca tabara este una organizata, in care se afla cadre specializate, care au experienta in acest gen de activitati.
Mersul in tabara intareste atat increderea parintelui in copilul sau, cat si increderea copilului in fortele proprii. Ca o concluzie, este bine si chiar necesar ca parintii sa isi trimita copilul cel putin in cateva tabere.
Inscrierea in cadrul unor cursuri pe timpul verii stimuleaza copilul strict in functie de cursul ales. Astfel, imaginatia ii poate fi stimulata in cadrul unor cursuri de arte plastice sau poezie etc. Indemanarea si placerea de a face sport pot fi stimulate prin inscrierea la cursuri gen automobilism, ciclism, tenis, scrima etc. Inteligenta poate fi stimulata prin inscrierea la cursuri de sah, matematica, astronomie etc.
Ultima varianta, respectiv cea in care copilul isi petrece vacanta acasa, singur, este de ales in conditiile in care parintii nu pot asigura una dintre variantele enumerate. Totusi nu avem de ce sa ne temem. Atata vreme cat copilul a primit educatia potrivita si a fost instruit despre posibilele pericole la care este expus si cum sa le faca fata, este in siguranta.
Si, poate cel mai important lucru pe care trebuie sa il retii, petrecerea timpului liber se va alege in primul rand in functie de dorintele copilului si abia apoi in functie de asteptarile parintelui...