Cum iti inveti copilul care este valoarea banilor?

Copiii incep sa devina curiosi in privinta banilor de la o varsta foarte frageda si nu va trece mult pana cand isi vor da seama ca pot lua, in schimbul acelor hartii...
Copiii incep sa devina curiosi in privinta banilor de la o varsta foarte frageda si nu va trece mult pana cand isi vor da seama ca pot lua, in schimbul acelor hartii numite "bani", bunatati, dulciuri si jucarii...

Pentru ca cel mic sa inteleaga "care e treaba cu banii", cel mai bine este sa ii explici intr-un mod cat mai simplu si cat mai clar aceasta problema, pentru a nu exista confuzii sau nelamuriri din partea lui. Este foarte bine sa il stimulezi sa participe la "tranzactii" simple, care il invata cum anume trebuie sa foloseasca banii - inclusiv banii lui de buzunar - in viata de zi cu zi.

Vorbeste cu el despre cat de mult costa lucrurile cumparate

Imparte cu el o "prajitura" formata din bani de jucarie
Ii poti explica niste elemente de baza si felul in care iti cheltuiesti banii jucandu-te cu el si aratandu-i cum se repartizeaza banii dintr-o gramada de bani de jucarie. Spre exemplu, taie "felii" din aceasta "prajitura" pentru a-i arata cati bani se cheltuisc in casa pentru mancare, intretinere, achitarea facturilor sau pentru alte cheltuieli de baza.

Taie apoi o alta "felie", mai mica, pentru economii si o alta pentru cumparaturi ocazionale, cum ar fi cadourile pentru diferite ocazii si zile de nastere. Explica-i apoi ca banii ramasi din toata gramada sunt destinati cheltuielilor familiei. Alternativ, poti face acelasi joc si cu o gramada alcatuita din monede.

Fa-l sa inteleaga valoarea lucrurilor
Discuta cu fetita sau cu baietelul tau despre cat de mult costa lucrurile atunci cand mergeti in supermarket, pentru aprovizionarea saptamanala. Supermarketul este un loc ideal pentru "initierea" intr-ale "finantelor", pentru ca ai la indemana preturile fiecarui produs si, in plus, poti face comparatie intre produse similare, ale unor firme producatoare diferite.

Copilului o sa-i placa sa se uite acasa, impreuna cu tine, peste chitante, sa taie de pe lista produsele, trecandu-le in revista dupa ce le scoateti din pungi.
Un copil la o varsta mai mare poate face si socoteli, impartind costul total la numarul de produse cumparate, pentru a afla pretul mediu al unui singur produs.

Explica-i faptul ca poti plati in mai multe moduri
Exista mai multe modalitati de plata in afara celei clasice, "cu banii jos", cum ar fi: carti de credit, cecuri sau bonuri de masa. Discutati despre valoarea pe care o poate avea o bucatica mica de plastic sau de hartie, asa cum este un bilet de calatorie, o rezervare la un hotel sau un bilet la cinematograf.

Lamureste-l cu privire la reclame
Copiii, ca si adultii, sunt intrigati de reclame si de publicitate. Explica-i faptul ca oamenii care fac aceste clipuri exagereaza atunci cand spun cat de grozav este produsul respectiv.

Poti inventa un joc in care fiecare dintre voi sa incerce sa ii "vanda" celuilalt un produs neperformant sau obisnuit si necesar in casa, cum ar fi o farfurie sau un serviciu de cafea. Asa isi va da seama de cat efort este nevoie si cat de multa convingere trebuie sa depuna pentru a-l convinge pe celalalt sa cumpere produsul respectiv...

"Mami, tati, suntem bogati?"
Aceasta este una dintre intrebarile la care trebuie sa te astepti din partea micutului tau... Adesea, copiii adreseaza parintilor lor intrebari de acest tip. Explica-i faptul ca pentru unii oameni a avea mancare si haine pentru copiii lor si pentru ei reprezinta un efort financiar foarte mare, in timp ce altii nu trebuie sa isi faca asemenea griji.

Este bine sa ii subliniezi cat de norocos este si cat de norocosi sunteti voi, ca familie, ca aveti o casa frumoasa si ingrijita, mancare si hainute, iar in lume exista atatia copii care nu au nimic.

De asemenea, este important sa ii atragi atentia copilului tau ca situatia financiara a familiei este o problema privata, care este de preferat sa nu fie discutata in afara casei si a membrilor familiei.

Banii de buzunar

Este bine ca baietelul sau fetita ta sa aiba bani de buzunar.
Acest lucru il va ajuta pe copilul tau sa se simta independent si il va invata sa fie responsabil cu banii sai si sa ii cheltuiasca in mod intelept. De asemenea, va sti sa discearna si sa ia decizia corecta atunci cand se va gandi care este cea mai buna modalitate de a cheltui banii si pe ce anume.

Faptul ca primeste bani de buzunar il va face pe cel mic sa inteleaga valoarea lor si il va determina sa se gandeasca daca este mai bine sa ii cheltuiasca pe toti in acelasi timp sau daca nu este o solutie mai buna sa ii stranga si mai tarziu sa isi cumpere ceva special.

Copiii stiu foarte bine ce anume este corect si ce nu...

Ce anume trebuie sa ii oferi?
Atata timp cat copilul tau este in clasele primare, o suma fixa pe saptamana este de ajuns, dar este bine sa ai la indemana si "un fond" pentru ocazii speciale, cum ar fi cadourile pentru zilele de nastere ale membrilor familiei.

Unele familii au planificata, de asemenea, o alocatie lunara, pentru hainele copilului sau pentru cumparaturi mai importante. Ofera-i copilului tau bani de buzunar, fie in varianta saptamanala, fie in cea lunara.

Cati bani trebuie sa ii dai?
Suma de bani pe care i-o pui la dispozitie copilului tau pentru cheltuielile sale poate deveni putin "problematica", o data cu inaintarea sa in varsta, cand incepe sa isi intrebe prietenii cati bani primesc ei de la parintii lor... Prietenii ii pot spune insa ca primesc mult mai mult decat ii dai tu. Daca este posibil, discuta cu ceilalti parinti si vezi care este situatia "pietei", apoi hotaraste-te daca este rezonabil sa ii dai mai mult sau nu.

Fiecare varsta cu suma ei...
Mareste "pusculita" lui de buzunar cu o suma fixa, la fiecare zi de nastere. In momentul in care copilul tau este suficient de mare pentru a te ajuta cu diverse treburi in casa, il poti stimula sa se achite de niste indatoriri suplimentare marindu-i suma pe care i-o dai, ca bani de buzunar, proportional cu treburile pe care le face.


Ceva in plus...
Daca isi doreste foarte mult un obiect sau un lucru, spune-i ca achiti tu diferenta, daca o sa contribuie si el cu, sa spunem, alocatia sa pe trei saptamani.

Fixeaza niste reguli si respecta-le
Copiii stiu foarte bine ce anume este corect si ce nu, asa incat fereste-te sa daruiesti sau sa cumperi lucruri in plus unuia dintre copiii tai care si-a cheltuit deja banii de buzunar. Se va simti defavorizat atata timp cat el a strans bani sa isi cumpere lucrurile dorite, iar tu pur si simplu i le daruiesti fratelui sau, care a fost mai risipitor...

Sase trucuri pentru a-i invata pe copiii de orice varsta valoarea banilor

S-ar putea ca aceasta sarcina de parinte sa nu te faca sa te simti in largul tau. Pana la urma, nu esti nici tu foarte sigura de aptitudinile tale de "administrator financiar"... Dar, cu siguranta, stii mai multe lucruri decat iti imaginezi si vei juca un rol decisiv in modelarea atitudinii pe care copilul tau o va avea fata de bani.

Care este cel mai potrivit moment pentru a incepe aceasta discutie cu fiul sau cu fiica ta? O data ce copilul tau a invatat sa numere si stie ce inseamna banii si monedele, poti incepe "atacul"!

Cum discuti cu un prescolar
La varsta aceasta, copiii pot face diferenta dintre monede si bani, pot invata valoarea lor si au capacitatea de a intelege cum se pot "transforma" banii in lucruri.

Cum discuti cu un copil cu varsta cuprinsa intre 5 si 7 ani
O data ce au inceput scoala, copiii sunt pregatiti sa primeasca o alocatie. Scopul este sa ii oferi micutului sansa sa isi administreze singur "finantele", sa cheltuiasca sau sa stranga proprii bani.

Majoritatea expertilor recomanda ca banii de buzunar sa nu fie dati drept rasplata pentru ajutorul dat in casa sau pentru notele bune luate la scoala. Este bine insa sa stimulezi copilul oferindu-i bani in plus, pe langa alocatie, daca va face treburi suplimentare in casa, cum ar fi ordonarea lucrurilor si a cutiilor din garaj.


Suma alocatiei depinde de cheltuielile estimate ale copilului, asa ca discuta cu el si fixati impreuna un "buget" saptamanal sau lunar.

Il poti incuraja sa stranga bani si nu sa-i cheltuiasca pe toti, sugerandu-i sa-si pastreze banii in trei borcane sau pusculite diferite. Primul borcan va fi destinat lucrurilor pe care vrea sa si le cumpere in mod obisnuit, cea de-a doua pusculita va contine bani pe care copilul ii strange pentru un obiect mai scump, iar cel de-al treilea borcan va cuprinde economiile pe termen lung, cum ar fi banii pentru facultate.

Este bine chiar sa ii dai o mica "dobanda" pentru aceasta pusculita, stimulandu-l, astfel, sa nu "intre" in acesti bani. Copiii sunt fascinati atunci cand descopera ca "banii fac bani"...

Cum discuti cu un copil cu varsta cuprinsa intre 8 si 10 ani
Mergi cu el intr-o "excursie" pana la banca si deschide un cont. Lasa-l pe cel mic sa completeze hartia si explica-i faptul ca banca ii va plati dobanda pentru banii pe care ii depune.

Include-l pe cel mic in discutiile financiare ale familiei, cum ar fi planurile pentru plecarile in concediu. Faptul ca ii explici de ce ai optat pentru o varianta sau pentru alta te poate ajuta sa il faci sa inteleaga mult mai bine valorile familiei.

Cum discuti cu un copil cu varsta cuprinsa intre 11 si 13 ani
Daca a castigat niste bani in plus de ziua lui sau de la rude, il poti invata sa fie mai responsabil mergand cu el la CEC sau la o banca, unde ii deschizi un cont pe numele lui. Copilul stie ca va primi o dobanda pentru toti banii depusi si ca, in fiecare luna sau la un anumit termen, trebuie sa stranga bani, pentru a avea o "rezerva" frumoasa pe viitor. Acest lucru il va invata sa isi administreze banii cu intelepciune, fiind primul pas spre maturitate si spre luarea unor decizii corecte.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • gaga pe 25 Apr 2013, 15:24
    n-am ineteles...

    "Majoritatea expertilor recomanda ca banii de buzunar sa nu fie dati drept rasplata pentru ajutorul dat in casa sau pentru notele bune luate la scoala. Este bine insa sa stimulezi copilul oferindu-i bani in plus, pe langa alocatie, daca va face treburi suplimentare in casa, cum ar fi ordonarea lucrurilor si a cutiilor din garaj. " Pana la urma este sau nu este bine sa acorzi stimulent financiar pentru ajutorul in casa ca nu am inteles nimic din fraza asta?

    0
    1

  • claudia pe 2 Iun 2009, 13:55
    valoarea banilor pt. copii

    tot ce este scris mai sus,este valabil pt. familiile care au cat de cat un venit considerabil,haideti sa ne gandim si la familiile care traiesc de pe o zi pe alta,care se,ce vor pune maine pe masa si daca vor avea bani sa cumpere ,macar,paine.Da ,sunt de acord ,este foarte frumos dar sa ne putem permite.

    1
    0

  • madalina pe 11 Ian 2009, 11:57
    bani ,bani,si iara bani........

    sunt de acord cu toate acestw chestii dar nu cred ca un copil ar putea sa isi stranga bani pana va ajunge la facultate astai culmea.!!!!! sau chestia aia cu "copii nu ar trebui sa primeasca bani daca face mici treburi prin casa"cum adika ma strofok acolo iar mama sa numi dea bani!!!!!!! pop la toti

    1
    0

  • cristea adrian pe 29 Sep 2008, 19:50
    sa ma joc

    vreau sama joc cu bani

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod