Micul colectionar...

In copilarie, multi dintre noi aveam colectii de timbre, monede sau diferite articole sportive la care tineam foarte mult sau, cel putin, cunosteam alti copii care aveau asa ceva.

In copilarie, multi dintre noi aveam colectii de timbre, monede sau diferite articole sportive la care tineam foarte mult sau, cel putin, cunosteam alti copii care aveau asa ceva. Capacele de la sticle (dar nu cele de plastic) si bilele diferit colorate ne-au fascinat pe multi dintre noi cand eram mici.

Astazi, micutii inca mai colectioneaza diferite obiecte, chiar dintre cele clasice, dar procesul s-a extins simtitor, de la accesorii de moda pana la varietati de globuri de jucarie, monede, brelocuri si alte articole.

Colectiile, ca hobby, au suferit modificari de-a lungul timpului, dar nu neaparat in mai bine. Prichindeii din ziua de astazi sunt mai interesati de valoarea obiectelor colectionate decat de ideea de colectie in sine si de amuzamentul pe care il presupune aceasta, probabil gratie accesului facil la listele de preturi, care ofera informatii despre pretul curent al obiectelor colectionate.

Acest lucru lasa micutilor impresia ca valoarea se schimba constant, ceea ce nu este neaparat adevarat.

Pentru multi copii, colectiile au devenit un bun sau o proprietate, nu obiecte dragute, amuzant de adunat.

Este pacat, deoarece colectiile nu reprezinta doar un hobby simpatic, ci sunt si utile in procesul de invatare si ofera satisfactii personale pe masura ce iau amploare si se dezvolta. A incepe si a continua o colectie poate oferi celor mici informatii pretioase despre lumea care ii inconjoara, ajutandu-i in acelasi timp sa isi petreaca timpul in mod placut.

De ce este benefic sa colectionezi

Cel mai bun motiv pentru a incepe o colectie - este o activitate amuzanta. Bucuria consta in a aduna elementele colectiei. Este vorba despre entuziasmul "vanatorii", bucuria de a avea o gramajoara de... ceva care iti place. Daca ai acest lucru, e mai mult decat perfect!

Cineva care cumpara un obiect pentru a-l vinde mai departe nu este un colectionar, ci pur si simplu un comerciant. Un adevarat colectonar este mandru de achizitiile sale si stie povestea fiecarui obiect in parte: unde a fost gasit, cine l-a realizat, cine l-a cumparat, ce reprezinta, ce spune despre cultura regiunii de unde provine, si, poate cel mai important aspect, ce inseamna pentru el/ea.

Reprezinta o parte a istoriei si a motivatiei, in acelasi timp: ce inseamna obiectul pentru posesorul sau.

Tinerii colectionari pot deprinde multe din aceasta activitate, dezvoltand insusiri deosebit de utile pentru educatia si dezvoltarea lor ulterioara, ca adulti. Se spune ca un copil devine un adevarat om de stiinta in momentul in care incepe sa colectioneze. In acest fel, cei mici invata sa fie buni observatori, sa masoare, sa clasifice, sa sorteze, sa compare, sa tina evidente, sa eticheteze, toate acestea in timp ce fac ceva care le place si ii intereseaza. Invata multe, intr-un domeniu anume - primele elemente de specializare.

Asa cum oamenii de stiinta ridica probleme si gasesc raspunsuri, tinerii colectionari pot demara cercetari despre diversele tipuri de roci, plante sau seminte din care este alcatuita colectia lor.

Copiii de varste mici isi sorteaza obiectele din colectie dupa culoare, forma si marime, in timp ce prichindeii de varste mai mari isi cauta propriul sistem, unul convenabil, conform criteriilor lor.



Colectiile reprezinta o metoda foarte buna ca cei mici sa invete lucruri noi despre ceva ce deja le place. De exemplu, daca micutul tau colectioneaza masinute, sugereaza-i sa aflati impreuna cum anume se fabrica masinile.

La urma urmei, o parte din bucuria colectionarului consta in a-si impartasi... expertiza persoanelor din cercul de apropiati: prieteni, membri ai familiei, colegi. In plus, discutand pe tema a ceva despre care are multe cunostinte, copilul poate capata o anumita incredere in sine. Ar putea chiar inspira alti copii sa-si inceapa propriile colectii.

Cum incepi si continui o colectie

Colectiile sunt un hobby creativ, deoarece copilul decide singur ce anume sa colectioneze si cum sa expuna ceea ce a adunat de-a lungul timpului. Astfel, o colectie devine o exprimare a unui aspect al personalitatii lui, o adevarata declaratie.

Nu exista limite in ceea ce priveste subiectul colectiei - acesta variaza in functie de lucrurile sau domeniile care prezinta interes pentru copil, de la detalii personale la altele mai generale, gen sport, calatorii, muzica etc.
De foarte multe ori, colectiile incep din intamplare.

Totusi este extrem de utila fixarea unui obiectiv al colectiei. Aceasta urmareste sa devina un set complet sau parte a unei colectii mult mai mari si mai variate? Are un cu totul alt scop? Colectia poate fi cat de mare si de ampla isi doreste posesorul sau. De exemplu, o colectie de pietre sau de scoici poate fi continuata in timp, cu unele gasite in calatoriile sau in vacantele petrecute de-a lungul anilor.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • neagu andrei pe 21 Apr 2011, 14:23
    util colectionarilor

    recomandare pentru colectionari: www.artantik.ro

    0
    0

  • alexandra05050 pe 1 Apr 2009, 21:06
    frt tare

    imi place... un adv din viata ..

    0
    0

  • lilyneacsu23 pe 30 Mar 2009, 19:06
    imi raspundeti?

    baietelul meu de 2 anisori si 3 luni are o mare colectie de mingii...si nu cred ca se va opri aici....oare cand se va face mai maricel o sa-i placa fotbalul?sau este doar un'' moftulet'',pentru inceput?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod