Micul colectionar...

Exista multe moduri de a imbogati colectia unui copil si intreaga familie se poate implica in acest proces. Insa este recomandabil ca parintii sa fie atenti: in cazul in care micutul colectioneaza obiecte care provin din natura, gen conuri de brad, este preferabil ca acestea sa fie tinute la rece sau chiar la congelator timp de cateva saptamani. In caz contrar, te poti trezi cu viermisori sau insecte in casa...

Prichindeii pot face si schimburi de obiecte pentru colectiile lor. In acest fel, "vanatoarea" devine mai palpitanta si, in acelasi timp, cei mici isi vor imbogati experienta cu noi si interesante cunostinte.


O parte din amuzamentul unei colectii consta si in pastrarea unui jurnal cu descrierea fiecarui element al colectiei, insotita de date de genul: de unde a fost obtinut, cat a costat, cum a fost gasit si ce anume il face special. Incurajeaza-ti prichindelul sa tina "la zi" un astfel de jurnal, activitate care il va invata ce inseamna buna organizare si atentia pentru detaliu.

Poti sa-ti ajuti copilul cu cercetarile, dar este preferabil ca el sa intreprinda cea mai mare parte din aceasta activitate. Ajuta-l sa caute pe Internet sau in diferite carti tot felul de informatii despre obiectele care ii alcatuiesc colectia.


Expunerea colectiei

Jumatate din bucuria realizarii unei colectii o reprezinta gasirea celei mai bune metode de a o organiza si de a o expune. Daca este bine aranjata, colectia va parea si mai interesanta. Pentru idei si sugestii, pot fi urmarite modalitatile de expunere din muzee.

Dormitorul unui copil este cel mai bun loc pentru a-i pune in evidenta colectia. In acest fel, este primul lucru pe care il vede dimineata, la trezire, si ultimul seara, inainte de a adormi. Este preferabil sa gasesti un spatiu propice pentru "afisarea" obiectelor - nu este nevoie ca aceasta colectie sa fie extrem de vizibila si, ca atare, privirea sa fie deranjata de expunere.


Celor mici le place tot ce este compartimentat, cum ar fi cutiile (de la cutii mici, de bijuterii, pana la unele de dimensiuni mai mari, cum ar fi cutiile de pantofi) sau ceva asemanator. Obiectele colectiei pot fi expuse si pe rafturi, birouri, mese sau pot fi agatate pe pereti. O colectie de plante presate, de exemplu, se poate inrama si expune pe un perete, la vedere. Ar fi un amestec ideal de arta si stiinta...

Pentru o mai buna organizare, elementele colectiei pot fi etichetate, cu ajutorul unor post-it-uri, etichete cu lipici sau bucatele de hartie.

Lasa-ti copilul sa se bucure si sa se joace cu obiectele pe care le colectioneaza.
Colectiile au incarcatura emotionala si, de regula, legatura se creeaza prin amintiri.

Cand va fi mare, prichindelul isi va regasi colectia din copilarie, in care a investit atata suflet, si isi va aminti diferite intamplari amuzante sau calatorii interesante pe care le-a facut cat a fost mic. Va fi o experienta nemaipomenita!

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • neagu andrei pe 21 Apr 2011, 14:23
    util colectionarilor

    recomandare pentru colectionari: www.artantik.ro

    0
    0

  • alexandra05050 pe 1 Apr 2009, 21:06
    frt tare

    imi place... un adv din viata ..

    0
    0

  • lilyneacsu23 pe 30 Mar 2009, 19:06
    imi raspundeti?

    baietelul meu de 2 anisori si 3 luni are o mare colectie de mingii...si nu cred ca se va opri aici....oare cand se va face mai maricel o sa-i placa fotbalul?sau este doar un'' moftulet'',pentru inceput?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod