Ti-ai dorit un copil dintotdeauna. Acum noua luni, in urma unui test de sarcina sau consultatie medicala, ai primit mult asteptata veste. O sa ai un copil! Emotii, sentimente contradictorii, iti este teama, pentru ca este o responsabilitate prea mare, incerci sa te obisnuiesti cu ideea, toata lumea te felicita si iti da sfaturi...
O avalansa de situatii noi navaleste in linistea caminului tau. Pariez ca ultimul lucru la care te gandesti este camera micutului care se apropie.
Multe dintre noi suntem superstitioase si asteptam nasterea pentru a-i pregati celui mic locul. Altele, dimpotriva, nu mai prididesc sa cumpere, sa amenajeze, sa se informeze ce si cum. La prima vedere, lucrurile sunt relativ simple.
Ce-mi trebuie? Un cosulet, un pat, un dulapior, un cantar, masa de infasat, un fotoliu comod pe care sa stai in momentul in care alaptezi, multe jucarii si... cam atat. Insa, cand vine momentul cumpararii si amenajarii spatiului, lucrurile se schimba.
Inainte de a incepe sa achizitionezi lucrurile necesare, gandeste-te care este spatiul de care dispui si cum sa aranjezi totul in asa fel incat sanatatea si integritatea copilului tau sa nu fie puse in pericol.
O etapa peste care multe dintre noi suntem dispuse sa trecem este aranjarea pardoselei si a peretilor.
Pentru pardoseala, poti opta pentru parchet, linoleum, moderna mocheta sau covoare. In ceea ce priveste peretii, acestia fie vor putea fi tapetati cu un material imprimat cu imagini din desene animate, din povesti, sau, daca nu vrei sa faci aceasta alegere, poti apela la vopseaua lavabila intr-o nuanta pastelata.
Pe tavan poti desena nori sau stelute. Nu uita de minunatele lampite de veghe in forma de luna sau soare, care-ti vor fi de mare ajutor noaptea.
In ceea ce priveste mobilierul, in prima etapa a vietii - primele 4-5 luni, copilul poate sta intr-un cosulet. Acesta trebuie sa fie foarte bine ancorat. Evita perdelutele prinse de el.
Dupa ce micutul incepe sa fie activ si sa se intoarca singur, este bine sa-i schimbi locul de dormit intr-un pat special pentru bebelusi. Atentie la saltea! Ideale sunt cele umplute cu iarba de mare sau iarba ecologica.
Foarte bune sunt patuturile care au un buzunar lateral. Dupa ce copilul creste si se poate deplasa singur, poti desface fermoarul aplicat pe partea laterala a patului, astfel incat puiul tau sa poata iesi singur de acolo. De asemenea, din punct de vedere al culorilor, paturile pentru bebelusi trebuie sa fie viu colorate. Poti opta pentru roz, galben sau bleu.
Masa de infasat este o inventie cat se poate de utila. In afara faptului ca te ajuta sa schimbi scutecele micutului foarte usor, o poti folosi si pe post de dulap. Cauta una prevazuta cu sertare. Acolo poti pune lucrusoarele copilului, cremele sau prosoapele. Nu uita de cantar. Este esential pentru a verifica greutatea copilului, mai ales in primele lui. Este foarte util si cand faci proba laptelui, sa vezi cat mananca puiul tau.
Daca alegi varianta cu dormitul in camere separate, asigura-te ca ai ales cea mai buna instalatie de supraveghere. In cazul in care consideri ca siguranta copilului tau inseamna sa dormi cu el in camera, poti folosi o canapea pentru o singura persoana, care sa se asorteze cu mobilierul copilului. Mai tarziu, o poate folosi chiar si puiul tau.
Nu uita de jucarii. Acestea vor face, cu siguranta, deliciul celui mic. Cumpara-i maimutoi din plus in diferite culori, dar ai grija sa ii speli foarte des, pentru a nu acumula praf.
Deasupra patului poti agata asa numitul carusel. Il va ajuta pe cel mic sa adoarma mai usor, ascultand cantece de leagan. Apropo de muzica: nu uita de combina muzicala. Muzica ii linisteste si ii binedispune foarte mult pe cei mici.
Ce trebuie evitat:
Pentru pardoseala, este absolut obligatoriu sa eviti suprafetele lucioase sau acoperite cu gresie;
Evita sa agati pe pereti tablouri, oglinzi sau portrete - acestea pot cadea oricand;
Ai grija la prize! Pentru cel mic, atunci cand va creste, va fi o adevarata aventura sa descopere tot ce exista in camera.
Foloseste cat mai putine draperii, covoare si alte obiecte care pot atrage praful;
Asaza patutul copilului cat mai departe de ferestre, locuri in care circula curentii de aer si cat mai departe de dispozitivele de incalzit;
Incearca, pe cat posibil, sa acoperi toate colturile mobilei cu burete.
Posteaza comentariu