Cum iti pregatesti copilasul pentru gradinita?

Te uiti la el cum nu sta o clipa locului si nu-i mai tace gura... Te induiosezi si ai sentimentul ca abia ieri l-ai adus pe lume. Timpul a trecut insa, iar prichindelul tau a ajuns...

Te uiti la el cum nu sta o clipa locului si nu-i mai tace gura... Te induiosezi si ai sentimentul ca abia ieri l-ai adus pe lume. Timpul a trecut insa, iar prichindelul tau a ajuns la varsta cand ar trebui sa mearga la gradinita.

Si iata cum, in viata ta de parinte, isi face loc o prima dilema: copilul tau este pregatit sa faca primul pas catre independenta si sa mearga la gradinita?

Exista mai multe aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere, si unele dintre acestea te-ar putea surprinde. Astfel, multi parinti sunt tentati sa creada ca, atunci cand merg la gradinita, copiii trebuie sa cunoasca alfabetul, sa stie sa numere, sa deosebeasca principalele forme geometrice si culorile.

Da, pe de o parte este bine daca "porneste la drum" avand deja aceste cunostinte; pe de alta parte insa, nu acestea sunt neaparat cele mai importante chestiuni care ii intereseaza pe educatori. De fapt, cele mai multe dintre acestea se bazeaza mai mult pe inteligenta emotionala si mai putin pe cea cognitiva.

Entuziasmul de a acumula cunostinte

Este una dintre cele mai importante insusiri ale unui copil, intrucat de ea depinde succesul pe care il va avea copilasul - nu numai la gradinita sau la scoala, ci si mai tarziu, in viata.

Cu cat este mai nerabdator sa exploreze lumea si sa descopere lucruri noi, cu atat mai mari vor fi sansele sale ulterioare de a se afirma.

De asemenea, este important sa aiba spirit de initiativa si sa nu se descurajeze atunci cand sarcinile devin mai dificile.

Ce poti face tu in aceasta privinta? Ei bine, este esential ca, pe masura ce micutul creste si devine tot mai curios, sa petreceti cat mai mult timp impreuna.

Nu numai pentru a-i raspunde la intrebari, ci mai ales pentru a folosi orice prilej pentru a-i revela noi lucruri si situatii. Cu cat observa mai mult, cu atat mai curios va deveni. Iar pe "fundamentul" acesta, educatorii vor continua sa construiasca la gradinita.

Exprimare cat mai corecta, vocabular cat mai vast

Micutul tau se afla la varsta cand acumuleaza cel mai mult, poate fi asemanat cu un mic burete care absoarbe orice informatie. Tocmai de aceea, este foarte important sa aiba capacitatea de a se exprima cat mai clar, coerent si de a sti sa descrie cat mai bine ceea ce vede in jurul sau.

Rolul tau este esential: cu cat ii vorbesti mai mult (incepand chiar din primele zile de viata), cu atat se va dezvolta mai repede si mai armonios din acest punct de vedere.

De asemenea, citeste-i povesti si, cand observi in viata reala situatii, personaje sau animale comparabile cu acelea din basmul pe care tocmai i l-ai citit, nu ezita sa-i atragi atentia si - de ce nu? - sa comentati impreuna.

Totodata, gandeste-te ca pentru micutul tau reprezinti un adevarat dictionar: cand nu stie ce inseamna un anumit cuvant si te intreaba, straduieste-te sa-i explici cat mai pe intelesul sau, dandu-i exemple si facand apel la cunostintele pe care le are deja. Nu va fi atat de greu: cercetarile au demonstrat ca, pana la varsta de sapte ani, un copil invata, in medie, cinci-sase cuvinte noi in fiecare zi. Cum ai putea sa nu fructifici la maximum aceasta perioada?

Capacitatea de a asculta

Este bine ca in fiecare zi sa-i citesti micutului cate ceva. Obisnuieste-te sa-i citesti paragrafe scurte, dupa care sa faci o pauza si sa-i ceri sa-ti spuna cu propriile cuvinte ce a retinut din pasajul pe care tocmai l-a ascultat. Pe langa dezvoltarea vocabularului, lectura are darul de a-l deprinde pe copilas sa asculte cu atentie si sa se concentreze, pentru a putea intelege si reda ceea ce asculta.


Pentru a-i putea capta cat mai bine atentia, citeste cu intonatie si incearca sa-ti modifici timbrul vocal pentru fiecare personaj in parte. Astfel, copilasul va invata sa faca diferenta si, eventual, sa-si recunoasca eroii preferati in functie de modulatiile vocii tale.

Stimuleaza-i imaginatia, intrebandu-l cum ar proceda el intr-o situatie precum cea descrisa in basmul respectiv. In aceeasi nota, ii poti solicita sa incerce sa-si imagineze el insusi cum se termina povestea. In felul acesta, va incepe sa gandeasca in mod cursiv, inlantuind logic faptele si pregatind deznodamantul.

Dorinta de a se descurca singur

Incurajandu-l in acest sens, vei face un pas foarte mare in pregatirea lui pentru "viata" de la gradinita. Iata cateva dintre cele mai importante asteptari ale educatorilor din acest punct de vedere:

Sa se dezbrace singur cand ajunge la gradinita si sa-si recunoasca haina la plecare;
Sa poata urma niste instructiuni simple, de genul "Spala-te pe maini si vino la masa";
Sa-si sufle nasul si sa-si duca batista la gura daca tuseste;
Sa manance singur si sa bea, fara a se murdari.

Ti se pare putin lucru? Adevarul este ca unii copii sunt atat de dependenti de parinti, incat se asteapta ca educatorii sa faca toate aceste lucruri in locul lor.

Este important ca micutul sa inteleaga pe deplin faptul ca la gradinita nu este la el acasa si ca ar trebui sa se comporte in consecinta.

Sociabilitatea

Indiferent cum au decurs lucrurile in primii ani ai copilariei, prichindelul trebuie sa-si insuseasca niste norme sociale, esentiale pentru a se putea descurca la gradinita.

Astfel, trebuie sa comunice, sa se joace alaturi de ceilalti copii, sa-si imparta jucariile si sa se adapteze jocurilor de echipa. Toate aceste deprinderi se pot stimula inca din primii ani de viata, cu ajutorul parintilor si al celorlalti prieteni de joaca.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod