Cum evitam afectiunile oculare?

Examinarea oftalmologica a pisicilor urmeaza aceleasi principii ca si in cazul cainilor, dar exista anumite diferente, deoarece examinarea poate fi ingreunata...

Examinarea oftalmologica a pisicilor urmeaza aceleasi principii ca si in cazul cainilor, dar exista anumite diferente, deoarece examinarea poate fi ingreunata de faptul ca pisicile isi pot misca activ pleoapa a treia si astfel vizualizarea globului ocular devine dificila.

Evitarea bruscarii si manipularea cu foarte multa atentie, corelate cu scaderea intensitatii luminii oftalmoscopului pot impiedica evidentierea pleoapei a treia, dar in unele situatii este necesara o anestezie locala, urmata de impingerea pleoapei respective.

Din cauza raspunsului prompt in ceea ce priveste reflexul pupilar, vizualizarea structurilor profunde intra-oculare este dificila, facand necesara administrarea midriaticelor pentru a produce dilatarea pupilei.

Luxatia si avulsia globului ocular este o afectiune mai rara la pisici si apare in urma traumatismelor deosebit de violente in zona capului, a muscaturilor. Luxatia sau avulsia apare brusc si reprezinta iesirea globului ocular din orbita, prin fanta palpebrala, cu pastrarea functionala a cordonului vasculo-nervos.

Repunerea spontana in pozitie anatomica nu este posibila, din cauza pleoapelor si stazei venoase secundare compresiunii.

Cu cat se intervine mai repede, cu atat recuperarea este mai buna.

Din punct de vedere clinic, se observa edematierea conjunctivei palpebrale, muschiul orbicular al pleoapelor actioneaza ca un garou, determinand staza venoasa.

Apare edemul si corneea expusa se usuca, apoi se acopera de o secretie purulenta, care formeaza cruste ce se vor desprinde lasand mucoasa conjunctivala sangeranda. La nivelul pupilei se observa mioza (din cauza durerii), apoi apare midriaza fixa (marirea diametrului pupilar).

Tratamentul acestei afectiuni este chirurgical si implica repunerea globului ocular in cavitatea oculara, protectia acestuia si evitarea recidivelor, prin tratament local si general cu antibiotice si antiinflamatorii.

Avulsia globului ocular la pisica este rara si apare in urma impactului foarte puternic in zona fronto-orbitara, cu impingerea globului ocular din cavitatea orbitara catre exterior. Atunci cand sunt rupti mai mult de doi muschi extrinseci, se recomanda scoaterea globului ocular cu sutura definitiva a pleoapelor.

Chalazionul reprezinta inflamarea cronica a glandei Meibonius, din cauza obstructiei orificiului de drenare a acestei glande.

Clinic, se observa o formatiune rotunda, ovala, elastica, nedureroasa la inceput, care poate avea dimensiuni variabile.

Tratamentul indicat este cel chirurgical, postoperator se administreaza unguente oftalmice cu antibiotice. Afectiunea are evolutie cronica si lenta, frecvent apar recidive si la fel de frecvent este confundata cu procesele tumorale ale pleoapelor.

Dacrioadenita este inflamatia glandei lacrimale, care poate fi bilaterala, in cazul bolilor infectioase (rinotraheita infectioasa a pisicii), sau unilaterala, cand plagile ce afecteaza glanda lacrimala se suprainfecteaza. In faza incipienta, creste cantitatea de lacrimi, care sunt seroase, apoi mucoase, purulente, iar in final scade cantitatea de lacrimi, putandu-se ajunge chiar la cheratoconjunctivita sicca (ochi uscat).

Cheratita herpetica felina este inflamatia corneei, care apare in rinotraheita infectioasa a pisicii, in urma actiunii herpesvirusului felin de tip I, care are tropism pentru caile aeriene anterioare, dar si pentru globul ocular. Un procent destul de mare din pisicile care au avut boala raman purtatoare cronice de virus, care persista la nivelul conjunctivei.

De aici, in perioadele de stres, gestatie, imunosupresii, produce reacutizari, determinand secretii oculare abundente, mucoase sau muco-purulente, iar la nivelul corneei apar leziuni care se unesc, dand aspectul de harta.



Cheratita eozinofilica a pisicii este o boala cu etiologie neclara. Pisica are un raspuns exagerat la stimuli alergici cronici, fapt care se evidentiaza prin celulele intalnite: plasmocite, eozinofile, mastocite, histiocite. Catre unghiul extern al ochiului, la nivelul limbului sclerocorneean, apare o zona de proliferare (roz sau alba), care seamana cu o placa.

De cele mai multe ori, apare si edemul corneean, vascularizatia de neoformatie, conjunctivita, secretiile abundente, spasmul pleoapelor, evidentierea pleoapei a treia. Pentru tratament, se folosesc antiinflamatoarele (local), timp indelungat.

Deficienta de taurina la pisici apare la cele care primesc hrana cu continut scazut. Din punct de vedere clinic, apare atrofia retiniana progresiva. Diagnosticul se pune pe baza analizei hranei si pe baza semnelor clinice. Tratamentul cu suplimentarea cu taurina in stadiile incipiente da rezultate, dar in formele evoluate nu se observa rezultate.

Deficienta de tiamina la pisica se manifesta prin edem peripapilar, midriaza, acuitate vizuala scazuta, manifestari neurologice.

Apare la pisicile hranite exclusiv cu peste sau cu conserve. Alimentatia diversificata previne aparitia bolii, iar tratamentul se realizeaza prin suplimentarea cu tiamina in hrana.

Sindromul de disautonomie felina este o degenerescenta a sistemului nervos, a carei cauza este necunoscuta si care se manifesta prin tulburari oculare si digestive.

Printre semnele oculare se numara midriaza accentuata bilaterala, uscarea corneei, evidentierea pleoapei a treia, iar cele digestive sunt reprezentate de anorexie, voma, constipatie. Tratamentul se realizeaza cu simpaticomimetice, atat local, cat si general.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod