Pe locuri, fiti gata... Frisbee!

Tocmai te pregatesti sa incepi curatenia, sa gatesti sau sa dai o fuga la supermarketul din colt sa-ti faci provizii! Te uiti cu nostalgie la cainele care sta in fata...
Tocmai te pregatesti sa incepi curatenia, sa gatesti sau sa dai o fuga la supermarketul din colt sa-ti faci provizii! Te uiti cu nostalgie la cainele care sta in fata ta cu frisbeeul sau cu mingea preferata in gura si te gandesti ca ti-ar prinde bine o pauza de joaca in doi. Nu mai sta pe ganduri, ia-ti companionul si... la joaca!

De multi ani incoace, una dintre jucariile preferate ale cainilor nostri este frisbeeul - "discul zburator". Si sa nu crezi ca aruncarea acestuia este doar o simpla joaca! Aceasta activitate, devenita un adevarat sport uman si canin, ajuta la mentinerea conditiei fizice a cainelui si consolideaza legatura de prietenie dintre acesta si stapanul sau.

Pana in ziua de azi, nu am intalnit nici un caine caruia sa nu-i place sa alerge, sa faca tumbe prin aer pentru a prinde cu succes discul si a-si distra stapanul! Este adevarat ca exista si rase mai putin potrivite acestui exercitiu fizic (Bassetul, Pekineseul, Bloodhoundul).


Cum a luat nastere Frisbee?

Versiunea "umana" a acestui sport a aparut in 1871, cand Frisbie Pie Company a lansat pe piata un nou produs: farfuriile din plastic pentru placinta, pe care tinerii americani au inceput sa le foloseasca pe post de... jucarii, aruncandu-le de la unul la altul! In 1946, Walter Morrisson a avut geniala idee de a crea un disc zburator din rasina, denumit "the Pluto Platter" (farfuria lui Pluto). Si iata ca asa a luat nastere Frisbee, iar in 1967, in Pasadena, California, a avut loc primul campionat mondial de Frisbee.

Cum invatam cainele sa se joace cu "discul zburator"?

Nu conteaza ca esti posesoarea unui caine adult sau a unui catelus de doar cateva luni! Toti se vor indragosti de frisbee. Pentru inceput, cainele trebuie sa stie sa aduca obiectul prins. Incepe cu cateva exercitii usoare, in casa sau in parc; nu este necesar ca obiectul aruncat sa fie de la bun inceput un disc: mingiuta sau alta jucarie preferata ii pot tine cu succes locul.
Cainele nu va rezista tentatiei de a fugari obiectul aruncat.

Dar, dupa ce a prins obiectul, nu fi prea sigura ca-l va aduce inapoi la sursa! Pentru a-l determina sa-ti inapoieze jucaria, poti folosi cu incredere metoda "recompensei": in momentul in care cainele iti aduce obiectul aruncat, rasplateste-l cu cateva crochete sau cu o bucatica de carne.

Urmatorul pas care trebuie avut in vedere este buna socializare a cainelui. Joaca cu "discul zburator" se desfasoara de cele mai multe ori intr-un parc. Tocmai din acest motiv cainele nu trebuie sa aiba un comportament agresiv fata de ceilalti caini, de copii sau adulti, si nici sa fie distras de prezenta acestora.

De la Frisbee la Flyball

De la Frisbee pana la Flyball nu a fost decat un simplu pas: inlocuirea discului cu o minge, de data aceasta aruncata de catre o masinarie actionata de catre caine, si nu de catre stapan. Deosebit la aceasta disciplina este ca orice caine, de orice varsta, poate participa, cu sanse mari de castig.
Statura cainelui nu este importanta, si nu rare au fost cazurile cand caini de talie mica au castigat in competitii importante.

Flyball si Frisbee sunt sporturile ideale pentru proprietarii de caini care vor sa se simta bine, sa faca miscare si sa concureze, fara a impune o disciplina stricta asupra partenerului canin. Cele doua sporturi reprezinta o modalitate sigura de relaxare pentru tine si cainele tau si un mijloc distractiv de a va petrece timpul liber.

Aruncati corect frisbeeul!

Pentru ca frisbeeul sa ajunga in directia si pe distanta dorita, acesta trebuie aruncat corect. Spre deosebire de un bat sau de o minge, zborul unui frisbee se bazeaza pe principii aerodinamice unice. Desi poate parea simplu cand privesti pe altcineva aruncand, daca nu ai mai aruncat niciodata un disc, vei observa ca primele dati se va dovedi chiar dificil.

Exista mai multe metode de a arunca discul si cele mai multe implica indoirea incheieturii mainii pentru a imprima miscarea de rotire.
Discul se apuca cu degetul mare pozitionat deasupra, iar celelalte degete curbate pe marginea sa. Lansarea discului cu incheietura indoita il va trimite la o distanta suficient de mare. Distanta si directia de zbor sunt influentate si de vant, asa ca cel mai bine este sa alegi o zi linistita si fara prea mult vant!

3 motive pentru care ne place frisbeeul!

asigura mentinerea conditiei fizice a cainelui, dar si a stapanului;
consolideaza legatura afectiva dintre caine si stapan;
distractia si buna dispozitie va lua locul plictiselii si stresului cotidian.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod