Cu ce (nu) trebuie sa ne hranim pisicile?

Daca doriti sa stiti cat de buna este hrana pe care o oferiti pisicutei dumneavoastra, gasiti un moment potrivit pentru a-i studia blana. Intotdeauna gradul de ingrijire al pisicii se va...

Daca doriti sa stiti cat de buna este hrana pe care o oferiti pisicutei dumneavoastra, gasiti un moment potrivit pentru a-i studia blana. Intotdeauna gradul de ingrijire al pisicii se va reflecta in aspectul sau. O pisicuta care are parte de nutritia adecvata va avea o blana stralucitoare, o privire limpede si suficienta energie pentru a stapani teritoriul pe care il domina.

Pisicile sunt prin definitie animale carnivore si, pentru a fi intr-o forma buna, ele au nevoie de proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine, minerale si, nu in ultimul rand, de apa.

Dintre toate aceste substante cheie, cele mai importante sunt Vitamina A, taurina si anumiti acizi grasi. Daca aceste elemente importante pentru o alimentatie corespunzatoare sunt prezente in cantitati bine proportionate, atunci cu siguranta veti avea o pisicuta sanatoasa si fericita, care sa poata da roata mesei din bucatarie chiar si de o suta de ori pe zi...

 

Ce mananca pisicile: necesarul de proteine


Proteinele reprezinta cea mai importanta parte a dietei pisicilor. Proteinele nu sunt reprezentate de o singura substanta, ci de mai multe, formate din mici subunitati legate intre ele si numite aminoacizi.


Formarea si refacerea tesuturilor sunt procese ce consuma resurse importante. Pisicile nu pot transforma grasimile si carbohidratii in energie, asa ca cea mai mare parte a hranei lor trebuie sa contina o mare cantitate de proteine. Dintre toti aminoacizii care formeaza proteinele, taurina este cel mai important.

 

Numai substantele de origine animala contin acest aminoacid. Fara taurina, pisicile vor suferi o atrofiere a retinei care poate duce la orbire. Si, mai rau, fara acest aminoacid pisicile pot capata o boala grava a muschilor inimii, dereglari ale sistemului imunitar, ale functiilor ficatului sau ale coagularii sangelui. 

Asa ca, daca sunteti cumva vegetarian, sa nu va treaca prin minte ca si pisica poate fi supusa unei asemenea diete! Cu toate ca laptele, iaurtul si branza sunt alimente bogate in proteine, ele nu pot suplini cantitatea necesara de proteine decat daca au in completare taurina.

In plus, laptele de vaca le provoaca pisicilor diaree, lucru foarte neplacut pentru toata lumea.

Grasimile indeplinesc si ele cateva functii importante in organismul pisicii. In primul rand, sunt o sursa eficienta de energie. In al doilea rand, sunt necesare pentru absorbtia unor vitamine precum A, D, E si K si au un rol important in formarea unor hormoni. O pisica a carei dieta este saraca in grasimi va avea o blana uscata, fara stralucire, precum si descuamari ale pielii.

Carbohidratii sunt extrasi din surse vegetale precum seminte, graunte, legume si ierburi. Desi nu sunt digerate, aceste fibre joaca un rol important in functionarea normala a sistemului intestinal.

Ce mananca pisicile: vitaminele, la fel de importante

Vitaminele sunt folositoare producerii de energie, precum si la vindecarea ranilor, repararea tesuturilor, mentinerea sanatatii pielii, a blanii si a oaselor. Cu toate ca majoritatea animalelor si a oamenilor isi sintetizeaza cantitatea necesara de vitamine, printre care si vitamina A si niacina, acest lucru nu se intampla si in cazul pisicilor.

Ele au nevoie ca aceste vitamine sa se regaseasca in hrana de zi cu zi.

Cum spuneam si mai inainte, aceste tipuri de vitamine se regasesc doar in tesuturile de origine animala, un exemplu in plus ca pisicile sunt carnivore prin excelenta. Deoarece pisicile au nevoie de cantitati diferite de vitamine in compozitia hranei lor, ele nu trebuie sub nici o forma sa consume mancare pentru caini sau legume.
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Diana pe 19 Iul 2014, 14:39
    Ce pot se fac cand pisica me a vomitat viermi rotunzi?

    aseata pisicuta mea de 2 luni a vomitat viermi rotunzi si nu stiu ce sa fac fiindca stau intr-un sat si nu avem veterinar si este foarte departe de oras.

    8
    0

  • willy pe 18 Dec 2013, 13:29
    Probleme la o pisica de 17 ani

    Am o pisica Birmaneza de 17 ani,de cateva luni a inceput sa schioapete,are o durere la labuta stanga sau poate la sold,coloana. Am fost la doctor i-a dat doua randuri de pastile,cu unele s-a smtit mai bine probabil analgezice.Am intrerupt tratamentul pentru ca nu se simtea bine,nu mai schioapata asa rau dar doarme mult si nu prea mai mananca.Am impresia ca sufera foarte tare,nu se mai spala,nu se mai joaca,doarme tot timpul.

    6
    0

  • nerva pe 31 Ian 2013, 07:17
    diabetul la pisica

    Buna ziua, As dori sa-mi spuna cine are o pisica (de varsta a 3-a), diagnosticata cu diabet,cu ce dieta o alimenteaza,ptr.ca hrana uscata si conservele pe care mi le-a dat medicul meu veterinar, nu sunt agreate de pisica mea (in varsta de 16 ani). Multumesc!

    8
    2

  • Laura pe 31 Iul 2012, 13:45
    Pt. Elena

    Nu este indicat sa ii dai pisicutei nici rar, de pofta, crenvusti. Chiar daca pisicile sunt animale carnivore, mezelurile sunt nocive pentru pisici, chiar si pentru noi. Ii poti da carne la gratar, fiarta, dar nu si crenvusti. Vrem sau nu, mezelurile (in afara de sunca) sunt facute mai mult din resturile de la alte carnuri. Chiar daca au gust bun si sunt fierti, nu sunt deloc sanatosi pentru pisici.

    4
    1

  • Nera pe 14 Nov 2011, 07:16
    pt elena

    Daca n-o hranesti exclusiv cu crenvusti si-i dai doar cate o bucatica din cand in cand, e ok. Eu am un pisoi pofticios tare, isi baga nasucul in toate farfuriile. Ii dam cate putin, de pofta, din toate, dar baza o constituie mancarea speciala.

    1
    1

  • elena pe 26 Dec 2010, 18:02
    mancare pt pisica

    Buna ziua,va rog frumos sa-mi raspunde-ti la o intrebare... Am voie sa dau crenvusti la pisica sa manance? multumesc!

    0
    3

  • Felix pe 30 Iul 2008, 18:25
    Q

    De ce nu intrebi veterinarul toate astea? Eventual mergi si la alt veterinar...

    1
    2

  • Ciobanu Iulia pe 5 Mai 2008, 23:08
    Diabet renal

    Buna Ziua, Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri...pisicuta mea in varsta de 2 ani a fost diagnosticata cu diabet renal,am cautat multe date despre aceasta boala dar nu prea am gasit nimic...si de aceea va rog sa imi spuneti cum se manifesta si cat de repede se ajunge la deces...daca exista vreun remediu sau tratament sa ii usurez viata si sa o lungesc evindet...si de asemenea cum urineaza si daca bea mai multa apa....ma intereseaza foarte mult sa stiu manifestarile pt ca inca mai sper sa fie o greseala.. Va multumesc ,Iulia

    4
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod