Cu ce (nu) trebuie sa ne hranim pisicile?

Nu uitati sa oferiti in permanenta pisicii dumneavoastra apa proaspata. Majoritatea animalelor nu pot trai fara apa decat o scurta perioada de timp, de obicei cateva zile. Studiile au aratat ca lipsa apei ucide 95% dintre puii nou-nascuti si 75% dintre pisicile adulte. Apa este principalul solvent al reactiilor chimice, mentine forma perfecta a celulelor si asigura buna desfasurare a proceselor vitale. Pisicile care consuma hrana uscata vor avea nevoie de mai multa apa decat cele care consuma hrana umeda.

Dieta pisicilor se modifica o data cu inaintarea in varsta...

Un aspect foarte important al nutritiei pisicilor este acela ca ele au nevoie de hrana diferita de la un stadiu al vietii la altul. Cand sunt pui, atentia se concentreaza asupra cresterii si a dezvoltarii; de aici apare si necesitatea pentru cat mai multe proteine si calorii.
Pisoii cu varsta de pana la trei luni vor primi hrana de patru ori pe zi. De la varsta de 8-9 saptamani, puii pot fi trecuti gradual catre o dieta destinata adultilor.

Cand ajung la varsta maturitatii, vor fi hranite dimineata si seara, desi in general pisicile ar fi mult mai fericite daca ar primi meniuri mai mici, dar mai dese. Ele isi vor regla singure cantitatea de hrana necesara, astfel incat nu va fi nevoie sa micsorati portia de mancare, decat daca observati ca delicata pisicuta incepe sa devina gurmanda si pune prea multe kilograme in plus.

Pisicile ajunse la varsta a treia nu au voie sa mai consume multe calorii, vor fi hranite de doua ori pe zi si li se va asigura apa in permanenta. Acesta este cazul pisicilor "veteran", al pisicilor cu varsta de peste 7-8 ani. In aceste cazuri incep sa apara schimbari ale metabolismului si, in acelasi timp, pisicile sunt predispuse diabetului, hipertiroidismului, blocajului renal si bolilor care afecteaza dentitia.
Daca nu au probleme de sanatate, ar fi indicat sa le oferiti hrana la discretie, pentru ca ele sa consume atat cat simt nevoia.

Ce mananca pisicile: cateva recomandari 

Oferiti pisicii hrana la temperatura camerei, deoarece mirosul imbietor o va determina pe pisicuta sa manance mai cu pofta.

Evitati sa ii oferiti peste crud sau ficat crud in cantitati mari, deoarece ii poate dauna.

Indepartati mancarea care nu a fost consumata si inlocuiti-o cu alta proaspata.

Daca aveti mai multe pisici sau si alte animale in casa, tineti cont de faptul ca pisicilor le place sa manance singure, fara a fi deranjate.

Pisicile pot consuma lapte, dar este necesar sa stiti ca trebuie diluat in prealabil.

Laptele special pentru pisici, care poate fi gasit in pet-shopuri, nu reprezinta o dieta completa.

Indiferent de tipul de hrana, pisica trebuie sa aiba apa in permanenta.


Oferiti-i mai multe mancaruri, astfel incat sa invete sa accepte mai multe varietati.

Este preferabil sa nu folositi boluri din plastic pentru hrana pisicii. Acestea retin mirosurile de mancare si este posibil ca pisicii sa nu ii placa si sa refuze sa manance. Cel mai bine este sa folositi boluri din ceramica sau inox.

Bolurile nu vor fi spalate cu detergent de vase obisnuit, deoarece pisica va simti mirosul (chiar daca vasul a fost bine spalat) si va refuza mancarea.

Locul in care este amplasat bolul de mancare trebuie sa fie cat mai departe de locul in care se afla litiera. In salbaticie, pisicile isi iau masa cat mai departe de locul in care isi satisfac necesitatile.

Pentru o buna digestie, asigurati pisicii dumneavoastra un spatiu verde unde ati plantat iarba matei.

Nu intotdeauna alimentele pe care noi le folosim pentru a ne prepara hrana sunt bune si pentru pisici.
Daca ati hotarat sa-i preparati pisicii mancare de casa, retineti ca exista anumite legume care, chiar daca noua ni se par excelente, pentru pisici sunt daunatoare.

Asadar, pentru a avea o pisica sanatoasa, evitati sa-i oferiti alimente precum cele de mai jos: rosii, usturoi si ceapa, cartofi cruzi, struguri, ciocolata, carne cruda de porc sau sunca, peste crud, oua crude. Fiecare dintre acestea au efecte adverse specifice asupra pisicilor.

 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Diana pe 19 Iul 2014, 14:39
    Ce pot se fac cand pisica me a vomitat viermi rotunzi?

    aseata pisicuta mea de 2 luni a vomitat viermi rotunzi si nu stiu ce sa fac fiindca stau intr-un sat si nu avem veterinar si este foarte departe de oras.

    8
    0

  • willy pe 18 Dec 2013, 13:29
    Probleme la o pisica de 17 ani

    Am o pisica Birmaneza de 17 ani,de cateva luni a inceput sa schioapete,are o durere la labuta stanga sau poate la sold,coloana. Am fost la doctor i-a dat doua randuri de pastile,cu unele s-a smtit mai bine probabil analgezice.Am intrerupt tratamentul pentru ca nu se simtea bine,nu mai schioapata asa rau dar doarme mult si nu prea mai mananca.Am impresia ca sufera foarte tare,nu se mai spala,nu se mai joaca,doarme tot timpul.

    6
    0

  • nerva pe 31 Ian 2013, 07:17
    diabetul la pisica

    Buna ziua, As dori sa-mi spuna cine are o pisica (de varsta a 3-a), diagnosticata cu diabet,cu ce dieta o alimenteaza,ptr.ca hrana uscata si conservele pe care mi le-a dat medicul meu veterinar, nu sunt agreate de pisica mea (in varsta de 16 ani). Multumesc!

    8
    2

  • Laura pe 31 Iul 2012, 13:45
    Pt. Elena

    Nu este indicat sa ii dai pisicutei nici rar, de pofta, crenvusti. Chiar daca pisicile sunt animale carnivore, mezelurile sunt nocive pentru pisici, chiar si pentru noi. Ii poti da carne la gratar, fiarta, dar nu si crenvusti. Vrem sau nu, mezelurile (in afara de sunca) sunt facute mai mult din resturile de la alte carnuri. Chiar daca au gust bun si sunt fierti, nu sunt deloc sanatosi pentru pisici.

    4
    1

  • Nera pe 14 Nov 2011, 07:16
    pt elena

    Daca n-o hranesti exclusiv cu crenvusti si-i dai doar cate o bucatica din cand in cand, e ok. Eu am un pisoi pofticios tare, isi baga nasucul in toate farfuriile. Ii dam cate putin, de pofta, din toate, dar baza o constituie mancarea speciala.

    1
    1

  • elena pe 26 Dec 2010, 18:02
    mancare pt pisica

    Buna ziua,va rog frumos sa-mi raspunde-ti la o intrebare... Am voie sa dau crenvusti la pisica sa manance? multumesc!

    0
    3

  • Felix pe 30 Iul 2008, 18:25
    Q

    De ce nu intrebi veterinarul toate astea? Eventual mergi si la alt veterinar...

    1
    2

  • Ciobanu Iulia pe 5 Mai 2008, 23:08
    Diabet renal

    Buna Ziua, Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri...pisicuta mea in varsta de 2 ani a fost diagnosticata cu diabet renal,am cautat multe date despre aceasta boala dar nu prea am gasit nimic...si de aceea va rog sa imi spuneti cum se manifesta si cat de repede se ajunge la deces...daca exista vreun remediu sau tratament sa ii usurez viata si sa o lungesc evindet...si de asemenea cum urineaza si daca bea mai multa apa....ma intereseaza foarte mult sa stiu manifestarile pt ca inca mai sper sa fie o greseala.. Va multumesc ,Iulia

    4
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod