Patologia cainelui batran este dominata de afectiuni cardio-pulmonare, aflate intr-o stransa interdependenta. O data cu inaintarea in varsta, cainele poate incepe sa tuseasca, sa respire cu dificultate, sa oboseasca chiar si dupa scurte plimbari. Sunt semne aparent fara importanta, pe care le punem pe seama imbatranirii, dar care pot ascunde o boala a inimii.
Insuficienta cardiaca reprezinta, de fapt, incapacitatea miocardului de a se adapta la efort sau la necesitatile obisnuite ale organismului. In aceste conditii, debitul cardiac scade, iar tesuturile nu mai sunt oxigenate suficient. Tusea si respiratia dificila sunt doua dintre cele mai cunoscute semne ale aparitiei insuficientei cardiace, dar aici poate fi amintita si congestia pasiva a organelor.
In acest caz, cainele bolnav prezinta, pe langa semnele cardiace amintite, si semne asociate care agraveaza evolutia bolii. Oricum un caine activ prezinta semne de insuficienta cardiaca mai intense decat unul linistit. Si asta pentru ca, in cazul primului, este vorba despre o solicitare mai intensa a aparatului cardio-vascular.
Etiopatogenia este multipla si complexa.
Carenta de vitamina E si seleniu favorizeaza, de asemenea, distrofia miocardului. Putem spune ca lipsa suportului energetic, care apare prin infometare, sau efortul fizic crescut sunt doua dintre cauzele tulburarilor biochimice. Si oricum, in conditii de stres, intoxicatii sau hipovitaminizare, substratul energetic nu este folosit corespunzator.
Insuficienta cardiaca poate fi primara sau secundara altor afectiuni, cum sunt arteroscleroza, nefrita cronica, bolile hepatice sau obezitatea. Insuficienta cardiaca este compensata cand semnele clinice se manifesta dupa un efort si decompensata cand acestea sunt evidente sau chiar se agraveaza in stare de repaus.
Insuficienta cardiaca inseamna cresterea presiunii venoase inapoia ventriculului afectat, dar si scaderea presiunii arteriale. In cazul insuficientei cardiace congestive cu evolutie lenta, putem discuta despre prabusirea tensiunii arteriale si instalarea socului cardiogen.
Caz in care miocardul incearca si reuseste, pentru o scurta perioada de timp, sa se adapteze nevoilor organismului prin diferite mecanisme de compensare: tahicardie, tahipnee (cresterea frecventei contractiilor inimii), cresterea in volum a inimii si vasoconstrictie. Dupa un timp, irigarea deficitara a organelor interne atrage dupa sine "visceralizarea" insuficientei cardiace: apare edemul pulmonar, insuficienta hepatica si congestia venala pasiva.
Edemele cardiace periferice apar prin retentia de sodiu si de apa si sunt cauzate, in mare parte, de insuficientele renale. Evolutia afectiunilor cardiace se realizeaza stadial, in fazele incipiente o activitate fizica normala neprovocand oboseala, dispnee sau tuse. Pe masura ce boala se cronicizeaza, aceste semne apar atat la efort, cat si in repaus total.
Insuficienta cardiaca acuta este legata de efortul fizic intens, de carente grave, intoxicatii sau boli infectioase. In acest caz, cainele are o stare generala grava: un puls arterial filiform, o respiratie accelerata si vene sterse, greu de evidentiat. In plus, este deprimat, temperatura corpului ii scade deseori sub valorile normale.
Insuficienta cardiaca congestiva evolueaza cronic, iar semnele cardiace pot fi multiple: cordul apare marit in volum prin dilatatie sau hipertrofie, zgomotele cardiace sunt diminuate, vena jugulara este turgescenta.
Insuficienta cardiaca stanga este caracterizata printr-o tuse emetizanta grava si dispnee, astfel ca pacientul ajunge sa se inece in propriile secretii. In cazul insuficientei cardiace drepte se poate discuta despre afectarea ficatului, ascita, icter, edeme subcutanate si anemie. Dupa un timp, insuficienta devine generalizata.
Oricum, edemele cardiace se deosebesc de cele de alta natura (inflamatorii, renale) printr-o serie de caracteristici. Ele sunt simetrice, pastoase si se accentueaza la efort. La examenul mucoaselor, se constata cianoza limbii si a gingiilor, dar si injectarea vaselor sclerale.
Bineinteles insa ca diagnosticul se stabileste dupa o examinare completa a aparatului cardio-vascular, care presupune o radiografie toracica, o ecografie cardiaca si abdominala, EKG, masurarea tensiunii arteriale si, eventual, realizarea unui examen de sange.
Cert este ca, pentru a feri cainele de aceasta afectiune grava, pot fi luate cateva masuri profilactice. Si aici ne referim la o alimentatie rationala, corespunzatoare varstei si efortului depus, dar si tratarea corecta a bolilor primare (pulmonare, renale, hepatice).
Alimentatia trebuie sa fie usor de digerat, saraca in sodiu si bogata in vitamine. Proprietarul poate apela, bineinteles, la dietele speciale pentru afectiunile cardiace, care se gasesc in magazinele specializate si cabinetele veterinare. S-a constatat ca L-carnitina si coenzima Q10 sunt importante in producerea energiei miocardice.
In ceea ce priveste medicatia, putem mentiona faptul ca aceasta urmareste imbunatatirea tonusului cardiac, stimularea diurezei, combaterea aritmiilor si tratarea bolilor asociate.
Oricum, terapia trebuie sa fie individualizata, stabilita exclusiv de medicul veterinar in functie de stadiul de evolutie a bolii.
Comentarii (22)
Eu am un catelus de 9 ani jumate care are insuficienta cardiaca si trebuia sa fie mort de 100 de ori,daca era sa ma iau dupa doctorii veterinari si trag concluzia si din ceea ce scriu oamenii aici,ca inca nu inteleg sa indemne oamenii sa si ajute animalele cu vitamine si tratamente naturiste.Animalelor bolnave de inima trebuie neaparat sa li se intareasca inima.Asa putem sa venim in ajutorul lor cu tratamente cu carnitina,taurina,qoenzyma q10,ginger,cayenne sau vit.A,B,C,E,F,K, sub forma de tincturi sau prafuri.Toate se gasesc in magazine de specialitate sau pe internet. Pe langa aceste ajutoare,nu trebuie sa va mai spun ca toate animalele bolnave de inima,trebuie inconjurate de foarte multa atentie,dragoste,intelegere si controale la medic de specialitate o data pe luna.Sper sa va fie de ajutor sfatul meu!!! Eu impreuna cu fiica mea si cu ajutorul fam.Braslasu,doctori la facultatea veterinara din Bucuresti i am prelungit,astfel, viata cainelui nostru cu trei ani pana acum si s ar parea ca mai are de trait cel putin doi ani,dupa cum spun medicii curanti.
buna seara. am un catel de 10 ani,pekinez,femela.3 kg.600 am observat ca a facut criza ,tremura toata si s a speriat. am fost la medic,i am afcut controale si a zis insuficienta cardiaca si inca ceva ,nu retin ,trebuie sa ma uit pe diagnotic.mi a dat cibacen 1/4 cp pe zi,1/4 furosemid de doua ori pe zi ,hepatosuport,si dupa ce termin cu furosemid sa ii dau spironalactona si si dupa ce etrmin cu hepatosuport sa incep sa ii dau cardiavet....momentan ii dau cibacen,furosemid a terminat azi ot ca nu am putut sa ii dau de doua ori pe zi si hepatosuport..am observat ca de cand ia tratamentul,ea doarme non stop,ii este frig,mai tremura cand e rece afara si nu prea mananca decat din mana daca ii dau.si nu se mai joaca ca inainte.inainte de tratament se comporta normal...in afara d efaptul ca tremura unoeri..si respira greu ,oberv la nas.ca si cum ar expira puternic. sau ca un om racit. as dori sa stiu daca e ok tratamentul .
am o catelusa de 2 luni si am observat ca i se zbate inima foarte tare nu stiu ce sa fac am fost la un veterinar dar a zis ca poate trai si asa sau poate muri imi puteti da un sfat va multumesc
knut un samoied de 5 ani si 7 luni a murit astazi nu stiu ce s-a intamplat.a mancat s-a jucat si dintr-o data a miscat piciorul stang fata sacadat a cazut jos cu limba afara si a murit.mentionez ca limba era vanata si nu avea secretii la gura. As vrea sa stiu ce s-a intamplat cu el.
Am o catelusa de 12 ani diagnosticata cu ins cardiaca .In urma unui acces de tuse cardiaca ce a durat 5 zile( tusea se declansase in urma cu vreo 3 ani, sporadic) am fost la mai multi medici si in final i s-a dat un trat cu preductal 1/2 pe zi si un supliment cu Q10 numit cardiostrenght pt intarirea miocardului. I s-a mai injectat ceva ptr decongestionare pulmonara si, in vreo 2 saptamani starea s-a ameliorat considerabil.Dupa 4 luni de tratament asociat cu dieta pt a slabi pot spune ca e ok , rareori mai tuseste, la efort, dar f putin.
Cu cea mai mare durere ne-am despartita de catelusa noastra pe data de 24 Februarie. Inima ei a cedat extrem de brusc si rapid, nu a avut simptome decat in ultimele momente cand nu s-a mai putut face nimic. Cred ca a fost un efect al chimioterapiei, pentru ca la controlul ce a precedat tratamentul nu s-a vazut nimic. Daca treceti prin aceeasi situatie, va sfatuiesc sa faceti controale dese, amanuntite, insistati si iar insistati, chiar daca vi se spune ca nu este cazul!
Buna, cainele meu are lichid intre pleura si inima. As vrea sa stiu ce trebuie sa ii dau de mancare si ce nu.
Buna seara! Am un catel pekinez de 15 ani care a facut o anemie puternica. Nimeni nu mi-a spus de la ce poate fi. Cand l-am dus la medic i-a descoperit si o insuficienta cardiaca si i-a dat 1/2 tb cibacen si 1/4 furosemid pe zi. İeri âm inceput tratamentul, insa imı este frica pt. ca azi a fost cam bleg si a dormit toata ziua. Am mai intrebat un medic si mi-a spus sa intrerup tratamentul. Va rog, daca stie cineva un remediu pt. anemie si pt. insuficienta cardiaca, va rog sa-mi spuneti. Va multumesc!
tuseste rar de parca are ceva in gat,am citit si urgent la medic,are 11ani face crize epilepsie,dar mai rar acum,zilele astea am in zona si focare cu tuse canise,vreau sa ma mai bucur de el.ce analize trebuie sa-i fac,tusea o are de vreo 5 luni,dar repet rar,parca la nervi.
catelusa mea are 13 ani.are probleme cu inima,ca tratament ii dau:1/2 cibagen de 2 ori pe zi,1/4 furosemid de 2 ori pe zi,digoxin 1/4 o data pe zi,1/2 aspacardin o data pe zi.si totusi tuseste si respira foarte greu,doctorul ei mi-a zis sa-i dau o pastile de miofilin pe zi dar tot asa respira.mi se rupe sufletul cand o vad asa in schimb este foarte vesela.
Pe 10 august ne-am despartit de cel mai curat , frumos si credincios suflet ce ne-a fost alaturi timp de 14 ani.Nu pot sa descriu in cuvinte durerea si golul lasate in sufletele noastre,el facand parte din activitatile noastre zilnice . L=am iubit atat de mult incat am cautat sa adoptam un catel foarte asemanator lui , si am gasit .Incercam sa ne revenim si nu suntem in stare , sotului meu agravandui-se si starea de sanatate.Fiind intr-o forma buna pentru varsta lui nu am dat atentie faptului ca tusea putin , o data sau de doua ori pe zi , in ultimile 2 saptamani de viata . Din pacate tratamantul nu a mai fost de ajutor , si inimioara lui a incetat sa mai bata .Recomand tuturor parintilor de catei dupa varsta de 11 ani sa acorde o mai mare atentie sanatatii inimii.
de o luna nu mai are pofta de mancare oboseste la efort usor ,are o respiratie sacadata,bataile cordului sunt schimbate ;a suportat f greu caldura,tot timpul a avut nasucul uscat,a slabit f tare.mentionez ca are de 1 an o formatiune tumorala la un mamelon.nu stiu cum sa o tratez si care este diagnosticul exact.poate imi raspunde cineva!
catelul meu are un an si 6 luni si tuseste anul trecut de la vro 6-7 luni mia ziz k este alergic la iarba k e racit etc au urmat tratamente dar numik iam facut acum vro 2 luni EKG k ar fi o suspiciune de cord pulmonar(am reteta in mana)la EKG nu a iesit nimik a ziz k e prea tanar pentru tuse cardiaca.Apoi mia ziz k e un virus de nastere si sa dezvoltat cu timpul si sa urmeze tratament vro 6 luni nu mia ziz dak ii trece
am aceleasi probleme cu cainele meu! a inceput sa manance dupa ce i-am facut perfuzie cu glucoza in cre doctorul a mai bagat aminoacizi! adupa o zi a inceput sa manance!
Buna ziua, am si eu o catelusa de 11 ani care a fost diagnosticata de 4 zile cu insuficienta cardiaca. Medicul veterniar ne-a spus sa ii dam 1 cp vetmedin 5 mg o data pe zi, 1 cp furosemid 20 mg de 2 ori pe zi si 2 cp nisamox 50 mg de 2 ori pe zi. De cand a inceput tratamentul nu mananca absolut deloc, apa bea foarte putin si toata ziua sta in patutul ei. Cateodata respira destul de normal, iar alteori foarte repede si apasat. Oare ce sa fac sa isi revina si sa manance?
Buna ziua, am o catelusa pechinez de 8 ani care a fost diagnosticata cu insuficienta cardiaca.Ni s-a spus sa-i dam 1/4 cp furosemid de 2 ori pe zi si miofilin 1/2 cp de 2 ori pe zi.Problema este ca de cand am inceput sa-i dam tratamentul nu mananca, bea foarte multa apa si nu se da deloc jos din pat,parca este sedata,nu o intereseaza nimic.Va rog sa-mi spuneti ce pot sa-i dau sa-i faca pofta de mancare,ea nu era mofturoasa,manca foarte bine.
Buna ziua, am o catelusa de foxterrier de 8 ani. In decembrie e fost diagnosticata de insuficienta cardiaca dreapta , edem pulmonar si insuficienta hepatica. De atunci primeste zilnic 60 mg furosemid , enalapril, aspacardin, vetmedin de 2.5 mg si liv 52. Gpt si alt deja sunt bune, dar medicatia pt cord nu da efect. Uneori e bine altadata se sufoca . Problema e ca a inceput sa slabeasca foarte tare 2 kg in 2 luni. A-si avea nevoie de un sfat, ce pot sa fac sa o ajut sa se simta mai bine. Sau chiar nu mai este nici o speranta?
Am avut, pana joi, cel mai minunat caine caniche apricot. Acum un an a inceput sa tuseasca. Tusea se termina de parca avea ceva in gat pe care incerca sa-l scoata. Am fost la cinci medici. A luat antibiotice umane si canine. Am reusit sa-i stopez tusea cu Klacid R. I-am dat si digoxin. Doar ca la circa o saptamana dupa ce tusea s/a oprit a inceput sa respire foarte greu. A murit in somn si ne-a lasat chinuiti de moartea sa. Avea 11 ani. Va rog, daca stiti pe cineva serios care vine un caniche apricot de talie medie.Mi-e tare dor de ea! Presupun ca a facut infarct.
Buna ziua! Am o femela ciobanesc mioritic de 11 luni si acum 4 zile a fost diagnosticata cu insufienta cardiaca. O am sub tratament cu karsivan 1tb./zi.As dori, va rog sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat si care este durata de supravietuire, avand in vedere varsta ei. Va multumesc mult.
De ce tusete cainele meu? Are aproape 14 ani , iar anul acesta in februarie a inceput sa tuseasca...i-am facut investigatii la facultatea de medicina (ecografii,EKG,radiografii la inima si plamani) rezultatul raceala la plamani.tratamentul e urmatorul :jumatate de digoxin pe zi cu pauza duminica , 2 miolfilin pe zi , iar la o luna si jumatate chiar doua un diprophos injectabil i m , a mai luat si antibiotic de la sumetrolin , azitromicina 500 , pana la synulox 250, nu au avut efect antibioticele doar diprophosul injectabil.....acum vad ca nici asta nu mai are efect ....ce sa ii mai fac? Va multumesc.
am o catelusa in virsta de 13 ani de vreo 3 ani are o tuse pe care nu mai stiu cu ce sa i o stopez la bucuresty mi s a spus ca este de la inima in italia mi s a spus ca inima e ok nu mai inteleg nimik tuseste iar pentru a se calma are ca o senzatie de voma a urmat un tratament cu digoxin si s a simtit mai bine aici mi au dat altceva spunind ca nu are nimik la inima va rog sa ma ajutati pentru ca aceasta tuse a devenit foarte severa MULTUMESC
Catelusa mea are 14 ani.E foarte bolnava cu inima.Facea crize ca de epilepsie,dar acum ii dau enalapril si amilorid si nu mai face crize,dar e tot mai slaba,foarte slaba,cateodata mananca bine,cateodata nu.nu pot sa cred ca nu sunt ceva vitamine ce pot sa-i dau.REPET ESTE FOARTE SLABA(4,5 kg).Va rog,spuneti-mi ce vitamine pot sa-i dau.mersi
Posteaza comentariu