Cum ne amenajam bucataria?

Atunci cand construim o casa sau renovam un apartament, ne gandim ca foarte mult timp il petrecem in bucatarie, de voie sau de nevoie! Cum ar trebui sa arate bucataria noastra?

Atunci cand construim o casa sau renovam un apartament, ne gandim ca foarte mult timp il petrecem in bucatarie, de voie sau de nevoie! Cum ar trebui sa arate bucataria noastra?

Mai intai vedem cam ce spatiu alocam bucatariei si ce forma va avea bucataria noastra. Ea poate fi o bucatarie separata de restul casei, ferind de mirosuri si aburi pe cei din jur sau poate fi o bucatarie deschisa, in care nu ne simtim condamnati la izolare de restul familiei. Esential intr-o bucatarie deschisa este o hota de buna calitate care va rezolva problemele de miros.

Dupa ce am hotarat cum trebuie sa arate, ne gandim ce si unde punem. Unde va sta frigiderul,  unde va fi spalatorul de vase, scugatorul, aragazul cu hota aferenta (cat mai aproape de fereasta), unde va fi masa de lucru si cat de mare va fi, unde vor sta electrocasnicele, adica cuptorul cu microunde, cafetiera, storcatorul de fructe, robotul de bucatarie, prajitorul de paine si tot asa.

De ce ne gandim acum, la inceput? Simplu pentru ca trebuiesc montate prizele, trebuie facuta reteaua electrica cu legaturile ei specifice.

Separat pentru masina de spalat vase sau de spalat rufe, separat pentru hota, daca mai are si aragazul nevoie de curent, alte legaturi.

Nu avem nevoie de cabluri si prelungitoare in casa! Sunt baterii de prize, prize simple, prize duble, prize de forta. Nu intrebati electricianul, cereti-i ce aveti nevoie, fiti foarte fermi de la bun inceput, insa trebuie sa stiti ce vreti!

Aragazul poate fi aragaz cu cuptor incorporat sau plita separata de cuptor. Subiectiva fiind, eu am optat intotdeauna pentru plita separata de cuptor. Butoanele fiind deasupra, in dreapta plitei sunt protejate de eventualele accidente casnice, nu se murdaresc usor si nu se ard.

Cuptorul poate fi amplasat sub plita, insa cand avem de scos ceva din cuptor sau vrem sa vedem in ce stare este friputura trebuie sa ne aplecam si sa ne uitam in cuptor.

El poate fi amplasat si undeva la nivelul ochilor, la indemana, evitand astfel micile incidente cu tava de friptura sau cozonaci. Dupa ce ne-am lamurit cu electrocasnicele si partea electrica ne gandim la mobilier.

Ce mobilier este necesar intr-o bucatarie? Pai dulapuri si iar dulapuri, sertare si bare pentru agatat de toate. Dulapurile sa fie pentru vesela, in partea de sus a bucatariei, pentru pahare, iar in partea de jos, pentru greutati, adica pentru oale, pentru tigai, capace.

Mai avem dulapul pentru bacanie, zahar, faina, malai, pesmet. Un alt raft e binevenit pentru conserve de prima mana, adica borcane cu gem, o dulceata si compot.

Sertarele sunt necesare pentru ca organizeza bucataria. Sunt necesare un sertar pentru tacamuri, un sertar pentru sticle de ulei, otet, unul pentru servete, unul pentru pungi si un sertar pentru mirodenii.

Produsele chimice vor sta separat de produsele alimentare adica de obicei undeva pe sub spalatorul de vase.

Este nevoie de o bara sau nu? Bara sta deasupra mesei de lucru sau undeva unde are spatiu. Ea pune la indemana tot ce inseamna polonice, spumiere, sisteme pentru servetel, folie de aluminiu, film alimentar, strecuratoare, curatator de legume, ibrice.

Mai agatam de ea si un scurgator de tacamuri. Pentru cutite este bara magnetica, care de obicei este prinsa pe perete, unde avem si cutitele organizate.

A mai ramas gunoiul. Pentru acesta exista de obicei un spatiu sub chiuveta, cu un cos de gunoi mobil sau in cazul in care vrem sa fie cat mai aproape spatiul unde gatim, putem opta pentru o galeata de gunoi sau un sertar in care avem compartimente separate pentru gunoi organic si plastice.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod