In zilele noastre, tendinta in ceea ce priveste designul interior este aceea de a pune foarte mult accent pe camerele cu tavan boltit si spatiu cat mai generos. O astfel de incapere are, de regula, doua intrebuintari - aceea de living room si de sala de mese. Insa, uneori, o astfel de camera este atat de mare, incat devine coplesitoare.
Desi toate ne dorim sa ne bucuram de o locuinta confortabila si spatioasa, este dificil sa gestionam dimensiuni care ne depasesc.
Iata 10 idei care te pot ajuta sa iti transformi incaperile "reci" in unele camere primitoare si calde:
1. Fragmenteaza spatiul cu ajutorul amplasarii elementelor de mobilier. Pune la punct o zona de conversatie in fata unui semineu sau a unei ferestre, cu un fotoliu mare si pufos si alte doua scaune confortabile.
Intr-un alt colt al camerei, foloseste televizorul si o canapea lunga pe post de spatiu destinat divertismentului intregii familii.
O a treia zona - poate in apropierea unei alte ferestre - poate fi constituita dintr-un fotoliu, o mica sofa sau un sezlong in care te poti cuibari si citi in liniste.
2. Pe langa modul de amplasare a mobilierului, te poti folosi chiar si de podea pentru a trasa zonele distincte ale incaperii.
Pentru un rezultat mult mai spectaculos, ridica nivelul podelei, astfel incat, pentru a ajunge la "biblioteca", sa fii nevoita sa urci o treapta. In acest fel, dintr-un foc ai dat mai multe intrebuintari aceluiasi spatiu!
De asemenea, poti folosi covorase - acestea delimiteaza si separa foarte bine living-ul de sala de mese.
3. In cazul tavanului, poti pune in practica aceeasi strategie - variaza inaltimea tavanului pentru a crea o separare vizuala distincta. Sau foloseste mulaje complexe, care te ajuta sa iti cobori mai usor privirea dintr-un tavan inalt.
4. Culorile inchise folosite pentru pereti fac ca spatiul sa para mai modest. Combina tonurile calde si puternice care iti plac la nebunie, insa ezita sa le folosesti intr-un spatiu mai mic. Poti varui tavanul intr-o nuanta "bogata", pentru a micsora distanta dintre el si podea, "coborandu-l" astfel, din punct de vedere vizual.
In cazul in care preferi tapetul, alege unul cu un model de mari dimensiuni, pictat in culori bogate.
5. Mobileaza-ti incaperea cu elemente mari de mobilier, care "imbraca" si "incalzesc" spatiul. Apeleaza la rafturi suspendate, mobilier inalt, care acopera peretii, canapele de mari dimensiuni si scaune tapitate, imbracate in catifea sau alte tesaturi.
Este preferabil ca mobila sa fie confectionata din lemn inchis la culoare.
Evita masutele de cafea cu geam deasupra, care confera iluzia de spatiu si mai generos, prin reflectarea luminii.
6. In cazul in care ai doua corpuri de biblioteca, in loc sa le lipesti de perete, amplaseaza-le unul in spatele celuilalt si foloseste-le pe post de despartitor. Este recomandabil sa le fixezi foarte bine, pentru maximum de stabilitate.
7. Evita amplasarea oglinzilor in living room, in special daca este suficient de mare. Aceasta deoarece oglinda creeaza senzatia de spatiu si mai mare, fiind un truc folosit cu succes in cazul incaperilor de mici dimensiuni.
Totusi, daca este neaparata nevoie de o oglinda in camera, agat-o de perete astfel incat sa nu reflecte o fereastra sau o alta sursa de lumina, ci imaginea unui element decorativ la care tii foarte mult sau a unei opere de arta. Astfel, in timp ce te relaxezi pe canapea, iti vei bucura ochii cu reflexia din oglinda, fara ca aceasta sa atraga cu sine o "largire" a camerei, cel putin la nivel vizual.
8. Amenajeaza unul sau mai multe locuri de sedere in zona ferestrelor, care au rol de atenuare a dimensiunilor mari ale camerei, prin organizarea unor colturi intime si confortabile.
9. Din incaperile mari nu trebuie sa iti lipseasca obiectele decorative, accesoriile si plantele. In functie de inaltimea tavanului, opteaza pentru ghivece de pamant cu plante mari de apartament (dracaena marginata, dracaena massageana, dracaena warneczki, ficus alii, epipremnum), plante cu proprietati purificatoare recunoscute, cu un aspect placut si cu preturi rezonabile.
10. Imparte incaperea in doua parti, cu ajutorul unor coloane sau al unei bolte, creand in acest fel un "culoar" sau un "pasaj" de trecere dintr-un spatiu in celalalt. Prin amenajarea acestei "usi" false, larg deschise, "spargi" camera in doua parti (mai) usor manevrabile, pastrand in acelasi timp si senzatia unui spatiu generos.
Posteaza comentariu