Liana Ceterchi si teatrul pentru femei

Regizoarea Liana Ceterchi, de la Teatrul Bulandra, a avut inedita idee de a infiinta o asociatie teatrala cu, despre si pentru femei,in care reprezentantele...

Regizoarea Liana Ceterchi, de la Teatrul Bulandra, a avut ineditaidee de a infiinta o asociatie teatrala cu, despre si pentru femei,in care reprezentantele sexului frumos au posibilitatea sa-si exprimeinclinatiile artistice. Proiectul se adreseaza unei mase largi de oameni,reprezentantiile putand fi jucate chiar si in inchisori.

Cum si de ce s-a nascut asociatia "if.../daca... pentru femei"?
Asociatia a fost creata de un grup de femei din teatru, respectivactrite care au dorit in primul rand sa-si creeze o trupa de teatruindependenta de asa-zisul teatru de repertoriu prin care sa-si poataafirma talentul. Isi propune sa faca spectacole cu, despre si pentrufemei.

Teatrul institutionalizat si nu numai este vaduvit de unimens aport de energie, talent, imaginatie si gandire care e furnizatde talentul femeii artist. Aceasta, intr-un teatru cu un repertoriupreponderent axat pe roluri masculine, nu se poate exprima la adevarata eivaloare. Atatea femei actrite nu joaca rolurile virstelor lor artistice sibiologice din cauza repertoriului si din cauza unei politici repertorilefavorizind distributia masculina.

Asociatia este "un organism viu", ea e deschisa pentru toate femeile carelucreaza in domeniul teatrului, sau al artei spectacolului, doritoaresa ni se alature.

Asociatia If.../daca...pentru femei" e deschisa lapropunerile de proiecte care i se fac. Pentru inceput ne-am gindit lainepuizabila tema a razboiului: un razboi cu ceilalti, un razboi cu tine,si fireste razboiul practicat de omenire de mii si mii de ani cu atatasucces si caruia ii cad victime nevinovate in primul rand femeile sicopiii, care de fapt nu sunt "luptatori", ci martori pasivi.

Care au fost primele spectacole ale asociatiei si cum au fost ele primitede public?
Primul spectacol a fost piesa intitulata 4M(others), bazat pe un text deArnold Wesker - "Four Portraits of Mothers". Acest spectacol care se joacala Teatrul Luni de la "Green Hours" (Calea Victoriei 120), este conceputca un spectacol de teatru in care 3 actrite isi arata virtuozitateain cate un monolog, si intre aceste solilogvii sunt inserate numere decabaret.

In felul acesta avem "Femeia" in exercitarea seductiei (nu oareasta se asteapta de la ea?) si in acelasi spectacol avem si ipostazafemeii-mame (este ceea ce asteapta femeia de la ea insasi). Spectacolula fost primit cu mare caldura de publicul, de acum obisnuit, al TeatruluiLuni, de presa si de catre colegii nostri de breasla.

Al doilea proiect este piesa suedeza "Orientarea de noapte" de KristinaLugn, care urmeaza sa aiba premiera la inceputul lui noiembrie.

Al treileaproiect din cadrul temei "Femeia in razboi", este piesa "Tinte necesare"de Eve Ensler. Recentul razboi din tara vecina va fi perceput prin prismaunui lagar de femei refugiate din Croatia. Acest proiect este in stadiulde a-si cauta sponsori si un anumit spatiu scenic pentru realizare.

Care este scopul infiintarii acestei Asociatii si cate membre are? Cumintentionati sa o dezvoltati si sa o promovati?
Scopul a fost pur si simplu de a juca, de a crea un cadru, o formulapentru ca toate actritele care simt nevoia sa se exprime in afaraspatiului institutionalizat si repertorial al teatrului bugetat. Unmare potential de talent si energie scenica se recupereaza astfel.

Nuexcludem actritele pensionare, care doresc sa "joace teatru" si carenu au nici un fel de posibilitate de a o face. Cat priveste promovarea,incercam cu toatele sa ne promovam si sa invitam toate femeile din teatrusa ni se alature. Nu avem carnete de membre si nu semnam condica.

Cum au fost primita prima piesa a Asociatiei si ce parere au cei carorale propuneti colaborari in numele acestei asociatii? Ce personalitatimai fac parte din asociatie?
Noi toate suntem niste personalitati...

Daca vreti sa stiti ce vedetefac parte din asociatie, veti afla urmarind fiecare din proiecte si vetidescoperi cine participa. Eu nu fac statistici si nici nu dau certificatede "vedete".

Ce ne puteti spune despre dumneavoastra?
Am 47 de ani, un sot si o fetita Deborah de 11 ani.

Care este autorul dumneavoastra preferat?
Mie imi plac listele deschise. Lista e deschisa incepand cu Shakespeare,Cehov, Yasushi Inoue, Strindberg... Si evident autorii/dramaturgiiproiectelor.

Care credeti ca este rolul femeii in teatru?
Cel putin la fel de important ca si rolul barbatului in teatru. Asociatianoastra este si in aceasta privinta deschisa barbatiilor care vor sa nise alture. Cred ca un barbat pune in valoare o femeie. Si reciproca evalabila.

Credeti ca femeile se descurca mai greu in lumea artistica decatbarbatii?
Nu cred ca faptul de "a te descurca" tine de sex. Cred ca de sex tinefaptul de "a te incurca". Cred ca fiecare avem steaua noastra.

Care sunt noutatile cu care veniti, ca asociatie?
Un Club pentru Femei in care se va face art-terapy, psihodrama. Femeileisi vor destainui problemele cu ajutorul teatrului si le vor"arde", eliberindu-se de povara lor.
Experienta lor se va transformaintr-un moment de teatru, intr-adevar inspirat din viata si jucatchiar de protagonistele din viata, respectiv se va crea o trupa deteatru de amatori in care femeile isi vor juca propriile istorii. Oscoala/gradinitia, pe sistem babysitting, in care copiii vor jucateatru, vor face cursuri de balet si de muzica cu finalitatea unuispectacol. Acest proiect scolar se adreseaza mai ales familiilor faratati, in care mama este sustinatorul familiei si nu mai are timp sa seocupe de educatia copiilor.

Ne mai propunem sa desfasuram o campaniein inchisorile de femei, in care sa jucam spectacolele Asociatiei si safacem Art-terapy cu detinutele.